• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dobili smo PRVI stadion nazvan po Peleu! Na njemu je strijelac bio i golgeter Partizana

Autor Dragan Šutvić

Imamo prvu zemlju koja je usvojila inicijativu predsjednika FIFA.

 zelenortska ostrva nazvala stadion po peleu Izvor: Anadolija/Manuel Velasquez

Samo nekoliko dana nakon što je predsjednik FIFA Đani Infantino predložio da svaka članica ove organizacije bar jedan stadio nazove po nedavno preminuloj legendu Peleu, dobili smo i prvu državu koja je to učinila.

Riječ je o Zelenortskim Ostrvima, čija je Vlada na čelu sa Ulisesom Koreom e Silvom odlučila da preimenuje Nacionalni stadion i nazove ga po proslavljenom brazilskom fudbaleru, koji je preminuo 29. decembra u 82. godini.

"Zelenortska Ostrva i Brazil imaju istoriju i kulturu koji idu ruku pod ruku, s obzirom na to da su to dvije sestrinske zemlje, povezane jezikom i veoma sličnim identitetima. I sa fizičkim nestankom Edsona Arantesa de Nasimenta, kralja Pelea, rođenog kao brazilski državljanin, koji je ubrzo postao planetarna figura, masovna ikona koja pokazuje da sport ima moć da ujedini svijet, sada je naša želja da mu odamo počast. Pele je bio i uvijek će biti referenca u Brazilu, u našem svijetu portugalskog govornog područja i u ostatku svijeta, kao idol koji povezuje nekoliko generacija. Već smo saopštili našu namjeru FIFA jer je ova institucija pokrenula izazov i nadamo se da ćemo uskoro moći da izvedemo ovaj simbolični čin", napisao je premijer ove države na društvenim mrežama.

Na ovom stadionu nastupao je, između ostalog, i sadašnji as beogradskog Partizana Rikardo Gomeš, koji je u dresu Zelenortskih Ostrva odigrao 14 utakmica i postigao četiri gola.

Upravo na ovom mjestu je dva puta bio strijelac – oba puta u duelu sa Tanzanijom, u oktobru 2018. godine, u okviru kvalifikacija za Afrički kup nacija. 

Iz reprezentacije se povukao u jesen 2021. godine, nezadovoljan tretmanom u nacionalnom timu.

Izvor: MN PRESS

Pele, koji je najbolji strijelac brazilske reprezentacije svih vremena sa 77 golova u 92 utakmice, u legendu je ušao nakon što je osvojio prvo Svjetsko prvenstvo 1958. kao 17-godišnjak.

Sa Brazilom je Mundijal još osvajao 1962. i 1970. godine.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC