• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Anonimus" preporodio francuski Rems! Zaustavio je Kilijana Mbapea, a za njega klub stalno plaća kazne!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Mladi trener Vil je otkrovenje u Francuskoj pošto je sa Remsom i dalje bez poraza.

 Trener Remsa Vil Stil sa 30 godina zaustavio Kilijana Mbapea Izvor: YouTube/Prime Video Sport France/Screenshot

Francuski klub Rems neporažen je na prethodnih 13 utakmica u Ligi 1, a u tom periodu su čak dva puta igrali protiv najboljeg tima prvenstva Pari Sen Žermena i "izludjeli" Mesija, Nejmara i Mbapea... Posebno se to odnosi na prethodni vikend i remi od 1:1 koji je u 95. minutu "režirao" Folarin Balogun, tako da se Rems popeo na 11. mjesto na tabeli sa 26 bodova. Djelovalo je da su sigurni putnici za drugu ligu dok ih je vodio Oskar Garsija, a nakon što je dobio otkaz jer se nije pojavio na utakmici zbog porodičnih problema, klub je preuzeo anonimni Vilijam Stil i napravio čudo.

Belgijanac rođen 1992. godine vodio je Rems na 12 mečeva i još ne zna za poraz, a interesantno je da još nema UEFA "pro" licencu i zbog toga klub za svaki meč mora da plaća kaznu od 25 hiljada evra. Ipak, isplatilo se pošto su se odmakli od dna tabele i trenutno ne planiraju bilo koga drugog na klupi.

Vilovi roditelji su inače Englezi, koji su se preselili u Belgiju, gdje je još kao klinac pokušao da se oproba u Sent Trojdenu, Monsu i Tempo Overijsu kao zadnji vezni, ali se nije proslavio jer je prije svega bio spor i prgav na terenu: "Mamu je uvijek bilo sramota da me gleda", našalio se.

Kad je batalio igračku karijeru, igrao je mnogo video-igru Football Manager, a potom se okrenuo i fudbalskim studijama u Engleskoj gdje je učio prije svega o marketingu i video-analizi. Upravo su mu se analize dopale, posebno jer su se time bavila i njegova braća Ed i Niko i to u Klub Brižu i Sent Trudenu. Vil je u početku radio za džabe i koristio iskustvo koje ima iz igrica, pošto je upravo zbog toga poželio da se bavi trenerskim poslom.

Prvi trenerski posao imao je u engleskom Prestonu, gdje je vodio tim do 14 godina, a potom je 2014. godine u Sent Trojdenu počeo da radi besplatno u stručnom štabu Janika Ferere. Fudbalere je često skautirao i u pomenutoj igrici, igrao je na putovanjima i tako se dodatno zaljubio u sport.

Izvor: Profimedia

Nakon što se pokazao u Sent Trudenu, stigao je poziv drugoligaša Lirsa u kom je bio privremeni trener, da bi Bershot vodio i kao glavni trener, doduše na svega 15 utakmica tokom 2021. godine. Potom je bio u Remsu samo četiri mjeseca, pa "pobjegao" u Standard iz Liježa, da bi se 2022. godine opet vratio u Francusku. Dočekao je i mjesto prvog trenera i sada ne namjerava da ga napusti, pa čak iako ima i fudbalere koji su stariji od njega. Sad još samo da položi za licencu...

"Pa, na neki smo se način dogovorili. Klub je rekao: Spremni smo da investiramo u tvoju karijeru dok god pobjeđuješ", rekao je Stil prije nego što je zaustavio "trozubac" iz Pari Sen Žermena: "Zastanem i pomislim: koji đavo ja radim ovo? Kako ja mogu da budem trener protiv takvih igrača".

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC