• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MANČESTER SITI? 10 MILIONA FUNTI JE SRAMOTA! Da li iko zaista vjeruje da će biti kažnjeni? Ovako su se već izvlačili

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Mančester siti ponovo bi mogao da bude kažnjen i ponovo mnogi unaprijed otpisuju mogućnost da će "građani" zaista p(l)atiti.

 Hoće li Mančester siti biti kažnjen Izvor: Profimedia

Mančester siti suočen je sa nizom sankcija zbog više od stotinu slučajeva u kojima je prekršio Finansijski fer-plej. Poslije četvorogodišnje istrage Premijer lige ispitan je čitav period od kada je šeik Mansur bin Zajed preuzeo klub u sezoni 2009/10 i utvrđen je niz nepravilnosti, zbog kojih bi najdominantnijih tim Engleske u prethodnih deset godina mogao da bude kažnjen nizom sankcija. One su sljedeće:

  1. Suspenzija kluba i zabrana da igra prvenstvene mečeve
  2. Oduzimanje poena
  3. Preporuka bordu Premijer lige da bi prvenstveni mečevi trebalo da budu ponovljeni
  4. Preporuka istom tijelu da izbaci iz lige navedeni klub
  5. Naređenje o novčanoj kompenzaciji
  6. Zabrana ili odbijanje registracije igrača
  7. Uslovna kazna
  8. Naredba da klub plati troškove
  9. Druga sankcija za koju će biti procijenjeno da je adekvatna

Čitav slučaj mnoge je podsjetio na 2020. godinu, kada je UEFA zabranila Mančester sitiju da dvije godine učestvuje u evro-takmičenjima zbog kršenja UEFA Finansijskog fer-pleja. "Građani" su tada izašli na Sud za sportsku arbitražu, preokrenuli situaciju i za nekoliko mjeseci ostvarili pravnu bitku. Tada je bilo utvrđeno da je UEFA kaznila prvaka Engleske i za starije slučajeve od pet godina, a neke tvrdnje evropske "kuće fudbala" ispostavile su se kao nedokazane. Tako je Sud za sportski arbitražu povrh svega omogućio Sitiju da plati samo 10 miliona funti, umjesto prvobitne sankcije od 30 miliona.

Dok se čeka nova reakcija Mančester sitija i odbrana tog kluba od nove kazne, mnogi pamte riječi Žozea Murinja, koji je krajnje otvoreno govorio o ekipi koja iz godine u godinu troši astronomski novac kao da je to ništa. "Mislim da će to biti kraj Finansijskog fer-pleja, jer on nema poentu. Ako Siti nije kriv, ta odluka je sramotna. Ako je Siti kriv, odluka je takođe sramotna. Sramotna je odluka jer ako Siti nije kriv, onda ga ne kažnjavate sa 10 miliona funti. Ako niste krivi, onda vas ne kažnjavaju. A, ako je kriv, onda je odluka sramota jer bi trebalo da budu kažnjeni iz svih takmičenja", kazao je te 2020. godine Portugalac. I naravno, Siti se izvukao sa samo 10 miliona, koja je za tako bogat klub zanemarljiv novac.

I naravno, Siti je i poslije toga nastavio da troši veliki novac, pa su ove sezone stigli Erling Haland za 60 miliona evra iz Borusije Dortmund, Kalvin Filips iz Lidsa za 49 miliona, prošle sezone je Džek Griliš plaćen Aston vili ogromnih 117,5 miliona evra, u sezoni 2020/21 Ruben Dijas stigao je za 71,6 miliona iz Benfike, Natan Ake iz Bornmuta za 45,3 miliona, Feran Tores iz Valensije za 33,5 miliona...

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC