• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poznati fudbaler otkrio: "Dali smo 20.000 evra da pobjegnemo iz Albanije"

Reprezentativac Albanije, Mirto Uzuni ispričao detalje iz detinjstva, kada je živio u Grčkoj.

 Mirto Uzuni životna priča Izvor: Instagram/uarda.hysenii/printscreen

Reprezentacija Albanije po drugi put u istoriji igraće na Evropskom prvenstvu - kroz kvalifikacije su obezbijedili plasman u Njemačku naredne godine, a jedan od heroja nacionalnog tima je i napadač Mirto Uzuni (28) koji u Španiji nastupa za ekipu Granade. On je već godinama reprezentativac Albanije, iako je u djetinjstvu morao da napusti tu zemlju zbog teške situacije u kojoj je bila njegova porodica.

Potrošili su sav novac koji su imali kako bi iz Albanije, ilegalno, pobjegli u Grčku gdje su se nadali boljoj šansi za život. Roditelji poznatog fudbalera, njegova dva brata i on pronašli su dom na Zakintosu gdje su radili različite poslove kako bi preživjeli.

"Platili smo 20.000 evra za prelazak granice. Bilo nas je petoro u porodici, ušli smo kroz šumu jer Albanija nije u Evropskoj uniji", rekao je Uzuni za španski list "Panenka". U tim trenucima fudbaler je imao samo deset godina, a u rodni grad Berat na jugu Albanije vratio se tek sedam godina kasnije. Fudbaler je počeo da trenira na Zakintosu gdje je njegova porodica živjela, a on prvi put morao da zaradi novac za najbliže...

"Svi smo malo zarađivali, ali morali smo da plaćamo struju, vodu, stanarinu, sve. Fudbal je bio moj san, ali tada sam čak i prestao da treniram. Mnoge noći sam proplakao sam u svojoj sobi, u kupatilu, da me niko ne bi vidio. Nisam želio da se moji roditelji osjećaju loše. Sve mi je to dalo snagu da budem igrač kakav sam danas. Nikad, baš nikad, nikad nisam razmišljao o odustajanju. Znao sam da postoji samo jedno rješenje, i ono je bilo moje, ničije više", ispričao je Mirto i dodao: "Radio sam kao konobar, prao suđe, brao masline, čistio kuće, garaže... Sve na crno."

Djelovalo je da će njegov fudbalski talenat biti dovoljan da se porodica duže zadrži u Grčkoj, ali to se nije desilo. Primijetio ga je Olimpijakos koji nije mogao da ga angažuje jer su ilegalno boravili u zemlji. Sedam godina nakon što su stigli u Grčku morali su da se vrate u Albaniju, a Mirto Uzuni je obukao dres kluba iz rodnog grada. "Plata mi je bila 165 evra mjesečno. Sav novac sam dao svojim roditeljima koji su bili jako ponosni i srećni zbog mene", ispričao je Uzuni.

On se preko albanskih timova Apolonije i Lacija domogao Lokomotive iz Zagreba, a bio je i na korak od potpisa za Dinamo. Ipak, izabrao je Ferencvaroš u čijem dresu je blistao, pa je transfer karijere napravio potpisom za Granadu. Mirto Uzuni je odigrao sedam mečeva za maldu reprezentaciju Albanije i 35 utakmica za seniorski tim, a biće dio ekipe i na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj 2024. godine.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC