• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Statistika: Kolike su šanse "orlova" da osvoje titulu na Evropskom prvenstvu i ko je glavni favorit?

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Evo šta statističari kažu o plasmanu

 Prognoza za Evropsko prvenstvo koja ce biti Srbija Izvor: MN PRESS

Na žrijebu za Evropsko prvenstvo u fudbalu ove subote, reprezentacija Srbije saznaće imena protivnika u grupnoj fazi kontinentalnog turnira (14. jun - 14. jul). Poznato je da je Srbije poslije kikseva protiv Bugarske i poraza od Mađarske završila u posljednjem "šeširu", ali selektor Dragan Stojković Piksi rekao je da svi "šeširi" od drugog do četvrtog ionako liče jedan na drugi.

A, kakve su šanse Srbije da napravi uspjeh na Evropskom prvenstvu? Statističari kompanije "Grejsnot" (Gracenote) daju "orlovima" dva odsto šanse da postane prvak Evrope. Prvi favorit je Francuska, sa 15 odsto, prate je Španija sa 12 i Portugal, Belgija i Engleska sa po 10 odsto. Potom slijede Njemačka (9 odsto), Holandija (osam odsto), a iznenađujuće je da je Hrvatska prema ovom predviđanju tek osmi favorit na turniru, sa pet odsto šansi da postane prvak Evrope.

Izvor: Gracenote/Screenshot

Uoči žrijeba, statističari su računali i kolike su šanse ekipa da se plasiraju u nokaut fazu prije nego što su definisane. U tom predviđanju, Srbija je 12. na listi i daje joj se 63 odsto šanse da igra u nokaut fazi. Srpska reprezentacija u ovom vijeku nije izašla iz grupe na velikim takmičenjima, na Evropskom prvenstvu se nije pojavila od prošlog vijeka, ali je unaprijed ipak vide u eliminacijama prije nego Švajcarsku, koja je redovna i na velikim takmičenjima i u nokaut fazi, pa je na prošlom Evropskom prvenstvu igrala četvrtfinale. Njoj se pred žrijeb daje 61 odsto šansi za prolaz.

I prema tom kriterijumu Francuska je apsolutni favorit sa 93 odsto šansi da prođe, senzacija bi bila da Španija ostane u grupi (91 odsto), a prate ih Engleska (90), Portugal, Belgija (po 89 odsto), Njemačka (88), Holandija (83), Hrvatska (79 odsto)...

Izvor: Gracenote/Screenshot

Podsjetimo, žrijeb za EURO 2024 zakazan je za subotu u 18 časova.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC