• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto fudbaleri prave rupe na štucnama? Ovo je razlog! Žoze Murinjo je ogorčen - šta vi mislite?

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Povećan broj fudbalera namjerno poderanim čarapama - evo zašto...

 Džud Belingem Izvor: Shutterstock

Sve više profesionalnih fudbalera igra s namjerno napravljenim rupama u štucnama. To je postalo neka vrsta rastućeg trenda u posljednjih nekoliko godina, mada nisu svi uvjereni da bi to trebalo da bude dozvoljeno.

Uzmimo za primjer legendarnog Žozea Murinja. U februaru 2023, portugalski strateg na svom Instagram profilu kritikovao je fudbalere koji prave rupe u svojim čarapama putem. Trener Rome, koji se smatra jednim od najvećih menadžera u istoriji fudbala, objavio je pet crno-bijelih fotografija nepoznatih igrača koji nose poderane čarape.

Ljut što ovaj trend nije zaustavljen, napisao je: "Lijepe čarape za lijepu igru... Odobrene od fudbalskih autoriteta."

Izvor: Instagram

Sve više poznatih igrača čini se da prati ovaj novi trend. Real Madridov i engleski vezista Džud Belingem viđen je kako igra sa pocijepanim štucnama za svoju zemlju, uključujući i Svjetsko prvenstvo u Kataru. Takođe, isto je činio i dok je predstavljao svoj bivši klub Borusiju Dortmund. Belingemov reprezentativni kolega Bukajo Saka takođe je igrao sa pocijepanim čarapama tokom prethodnog Svjetskog prvenstva.

Brazilski superstar Nejmar takođe je igrao sa rupama u čarapama, kao i fudbaler Mančester sitija Kajl Voker. Broj rupa u čarapama varira od igrača do igrača. Dok neki biraju jednu ili dvije rupe, drugi (poput Vokera) igrali su sa više rupa kroz zadnji dio svojih čarapa.

Jedan od prvih fudbalera koji je primijećen kako igra sa pocijepanim čarapama bio je bivši engleski bek Deni Rouz tokom finala Svjetskog prvenstva 2018. u Rusiji. Nepotrebno je reći da je pogled na Rouzove čarape izazvao mnogo zbunjenosti i zaintrigiranosti među fudbalskim navijačima na društvenim mrežama tada. 

Ali razdiranje čarapa prije početka utakmice mora da ima neke prednosti - bilo stvarne ili psihološke - za igrače, zar ne? Inače sigurno to ne bi radili.

Kako piše "Goal", igrači uglavnom prave rupe u čarapama da bi smanjili pritisak na mišiće lista, koji su često ograničeni zbog tjeskobe odjeće. Izvještaj navodi da fudbaleri sa nabijenim mišićima na nogama smatraju čarape posebno ograničavajućim, što dovodi do problema s protokom krvi i cirkulacijom, kao i disanjem kože. Igrači izbjegavaju ovaj problem praveći rupe u čarapama.

Fudbaleri koji ne žele da igraju sa pocijepanim čarapama možda bi trebalo da razmisle o pristupu poput Džeka Griliša. Zvijezda Mančester sitija i Engleske poznata je po tome što igra sa spuštenim čarapama ispod listova, mada je to navodno više zbog sujevjerja nego zbog bilo čega drugog.

A ŠTA KAŽU FUDBALSKA PRAVILA?

Bivšem igraču Valensije Ezekijelu Garaju jednom je bilo naređeno da promijeni štucne nakon što je sudija odlučio da njegov par poderanih čarapa nije u skladu sa sportskim kodeksom oblačenja. Ali šta zapravo kažu pravila igre kad je u pitanju ispravna odjeća?

U Pravilima fudbalske igre ne postoji ništa što kaže da fudbaleri moraju nositi samo čarape bez rupa. Čarape su navedene među osnovnom obaveznom opremom svakog igrača, zajedno sa dresom ili majicom; šortsem ili trenerkom; štitnicima za potkoljenice i obućom. Sudija ima pravo da zatraži od igrača da napusti teren kako bi ispravio svoju opremu ako postoji neko kršenje ovog pravila.

Kako se vama čini ovaj trend?

Anketa

Šta mislite o rupama u čarapama?

  • Bezveze je

    73.17% (30)

  • Ako im pomaže, super je

    24.39% (10)

  • Svejedno mi je

    2.44% (1)

Šta mislite o rupama u čarapama?

Rezultati

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC