• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Infantino predlaže drastične kazne za rasizam - službeni rezultat, zabrana ulaska na stadione, krivične prijave...

Autor Dragan Šutvić

Đani Infantino je kategoričan po pitanju rasizma.

 Đani Infantino predlaže kazne za rasizam  Izvor: Profimedia/Stephen McCarthy/FIFA/Sipa USA

Još jedan rasistički skandal u režiji navijača drma Italiju.

Tokom meča sa Udinezeom (2:3), golman Milana Majk Menjon odlučio je da se povuče sa terena nakon što je sa tribina Friulija čuo "majmunske urlike". Francuz je signalizirao sudiji Fabiji Mareski da trpi rasističke uvrede, a potom je demonstrativno napustio teren i krenuo put svlačionice.

U razgovoru sa delegatom susreta, Mareska je preko zvaničnog spikera uputio poruku navijačima domaćina da će prekinuti meč ukoliko se nešto slično ponovi, a Menjonovi saigrači ubijedili su golmana "rosonera" da se vrati na teren i utakmica je nakon nekoliko minuta nastavljena.

Rasizma je bilo i Engleskoj, gdje je prvotimac Koventrija Kejsi Palmer doživio uvrede u duelu sa Šefild Venzdejom, a sve to je natjeralo predsjednika FIFA Đanija Infantina da se oglasi i predloži drastične kazne za klubove čiji navijači ispoljavaju rasizam.

Kako je istakao u saopštenju, takvi klubovi bi gubili mečeve službenim rezultatom!

"Događaji koji su se u subotu odigrali u Udinama i Šefildu su totalno odvratni i potpuno neprihvatljivi. Nema mjesta rasizmu ili bilo kom obliku diskriminacije – kako u fudbalu, tako i u društvu. Igrači pogođeni subotnjim događajima imaju moju nepodijeljenu podršku.

Potrebno je da svi relevantni akteri da preduzmu akciju, počevši od obrazovanja u školama kako bi buduće generacije shvatile da ovo nije dio fudbala ili društva.

Pored procesa u tri koraka (utakmica je prekinuta, utakmica ponovo zaustavljena, utakmica prekinuta), moramo automatski da primijenimo službeni rezultat protiv tima čiji su navijači počinili rasizam i prouzrokovali prekid utakmice, kao i zabranu dolaska na stadioen širom svijeta, kao i krivične prijave za rasiste.

FIFA i fudbal pokazuju punu solidarnost sa žrtvama rasizma i svakog oblika diskriminacije. Jednom zauvijek: Ne rasizmu! Ne bilo kakvom obliku diskriminacije!", navedeno je u saopštenju prvog čovjeka svjetskog fudbala.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC