• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Dvadesetorica" za MONDO o prokletstvu "Baraža"

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Svojevrsno proročanstvo grupe "Dvadesetorica" da reprezentacija BiH nikada neće proći baraž još jednom se obistinilo, a evo šta o tome kaže jedan od članova sarajevske grupe.

 Dvadesetorica o baražu, zmajevima, radu Izvor: Samir Cacan, mondo.ba

Izvor: Samir Cacan, mondo.ba

Treći put u istoriji fudbalska reprezentacija BiH nije uspjela da se kroz baraž domogne velikog takmičenja.

Poslije dva neuspjeha u duelima sa Portugalom, ovog puta "zmajeve" je zaustavila Irska koja se remijem 1:1 u Zenici i pobjedom 2:0 u Dablinu plasirala na EURO 2016 u Francuskoj.

Reprezentacija BiH ovim neuspjehom ponovo je aktuelizovala pjesmu "Baraž" sarajevske grupe "Dvadesetorica" .

Ova pjesma snimljena je poslije prvog neuspjelog baraža protiv Portugala, a riječi refrena "baraž baraž mi nikad nećemo proći, taj dan nikad neće doći"obistinile su se i u drugom duelu sa Portugalom, da bi se "proročanstvo" ili "prokletstvo" potvrdilo i poslije duela BiH i Irske.

Tim povodom jednog od članova grupe "Dvadesetorica", koja se očigledno razumije u fudbal, pitali smo u šali da li se osjećaju odgovornim zbog neuspjeha "zmajeva" u ovom baražu.

"Ne osjećamo se odgovorni. (osmijeh) Svi se mi bojimo baraža. Nije to prokletstvo, to je neka konstatacija, treba još godina proći da mi to uspijemo", rekao je Apolon iz patriotske lige, kako glasi njegovo umjetničko ime.

Ipak, riječi pjesme koju smo ovih dana često slušali preko zvučnika postaju konstanta kada su fudbalske kvalifikacije u pitanju.

"Čak i kad smo se plasirali na Svjetsko prvenstvo i tad smo htjeli svirati pjesmu, jer plasman nije predstavljao poništavanje te pjesme, to nije bio plasman preko baraža. Mislim to je pehiranje čisto, malo sarkazma, nešto u našem maniru. To je jednostavno bojazan da mi nismo psihološki jaka ekipa da možemo iznijeti tu psihu, te dvije utakmice biti ili ne biti sa istim protivnikom. Svi mislimo da to mogu samo iskusne ekipe. To je jedan pritisak i svi se bojimo da toga nismo dorasli i da ne možemo iznijeti i nažalost to se opet pokazalo tako", rekao je član "Dvadesetorice".

..
Izvor: YouTube

Apolon iz Patriotske lige se potom i osvrnuo na posljednji baraž protiv Irske.

"Ovo drugo poluvrijeme neću ni komentarisati, to nije bilo ni za gledati. Nisam neki stručnjak, ali kao laik sam primijetio da nismo bolji. Pogotovo druga utakmica u kojoj smo trebali ići na sve ili ništa, mi smo tu sa nekom siguricom krenuli u taj okršaj i to se pokazalo kao apsolutno pogrešno. Izgledali smo isprepadani na terenu. Nismo bili bolji i potpuno bi nepravedno bi bilo da smo pod onom floskulom 'lopta je okrugla' prošli Irsku".

Selektora Mehmeda Baždarevića ipak ne krivi za neuspjeh.

"Meša je bolji od Papeta u svakom slučaju. Gledao sam koliko mu je žao bilo poslije ispadanja. Njemu fali ona motivacija koju je Ćiro imao, ali ono što sam se iznenadio je da je vrlo elokventan u medijima".

Sljedeći nastup "Dvadesetorica" imaju 27. novembra u Beogradu. Da li će svirati "Baraž" pred publikom čija reprezentacija nije uspjela ni dotle da stigne?

"Mi smo čak imali nešto o reprezentaciji Srbije. Pored pjesama koje izvodimo imamo neke skice koje ispalimo na licu mjesta. Čak smo nešto imali za reprezentaciju Srbije, izvodili smo to jednom u Beogradu. Tu pjesmu 'Baraž' i ne sviramo nešto često, ona je među starim pjesmama koje smo prekucali. Kad napravimo prvu probu, ako zazvuči onako dobro sviraćemo je. Mada, oni se uopšte ne lože na taj reprezentativni fudbal kao mi. Ali i kod nas ova druga utakmica prošla je nekako... to uopšte nije kao nekad", odgovorio je jedan od "Dvadesetorice".

Izvor: Samir Cacan, mondo.ba

Šta "Dvadesetorica" trenutno rade i kakvi su planovi za budućnost?

"Mi postojimo, evo 27. novembra imamo koncert u Beogradu, poslije toga ne znamo šta i kako. Mi smo sa temama nekako zatvorili krug, uvijek smo se kačili za neke aktuelnosti i ismijavali, šprdali se raznim stvarima, pravili smo osvrt na deformacije u društvu na neki svoj način. Nažalost ova zadnja dešavanja bi mogla neku novu temu otvoriti kod Dvadesetorice, sad smo krenuli s probama, spremamo se za Beograd pa možda bude nešto. Mi smo jako nerentabilan bend, pa u suštini samo u Beogradu i Sarajevu nastupamo. Bili smo na Egzitu i festivalima po BiH. Žao nam je što nikad nismo uspjeli do Hrvatske, naš rad se tamo ne prepoznaje, nema nekog interesovanja, za razliku od Srbije gdje je svaki koncert sve veći i veći. Jednostavno to je nemanje sluha za taj vid humora, dok se u Beogradu to odlično kuži", rekao je Apolon iz patriotske lige.

U svojim pjesmama govorili su o brojnim pojavama u društvu, pjevali su o nacionalizmu na svim stranama, pedofiliji vjerskih vođa, gradnji autoputeva, fašizmu, LGBT osobama, te vehabijama, a zanimljivo je da se dešavalo da neki od pripadnika ovog radikalnog pokreta bili su na njihovim koncertima.

"Mi ne vrijeđamo nikoga direktno nego neke poremećaje u društvu koje nas okružuju. Te vehabije što su bile u publici, čak sam vidio da se oni smiju, vjerovatno su došli da vide šta je to, vidjeli su da je to OK i da nije ništa protiv njih upućeno".

S obzirom na stanje u društvu da li ste pesimisti ili optimisti?

"Nismo pesimisti. Te naše pjesme su naš vid doprinosa, borbe, otpora. Da smo pesimisti ne bismo to radili. Definitivno nismo pesimisti. A da me pitaš šta je to što me čini optimistom ne bih ti znao reći", rekao je na kraju razgovora za MONDO jedan od "Dvadesetorice".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC