• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EURO kroz brojke: Kako su se Portugalci mučili?

Autor mondo.rs

Iako u prvoj fazi nisu ostvarili NIJEDNU pobedu, Kristijano Ronaldo i saigrači lideri su u većini statističkih ofanzivnih kategorija. Međutim, broje se golovi.

Kada bismo posmatrali samo statističke cifre sa Evropskog prvenstva, a ne teren, zaista bismo bili iznenađeni činjenicom da se Portugal namučio da bi se plasirao u nokaut fazu.

Kristijano Ronaldo i saigrači u vrhu su nekoliko statističkih kolona, a pre svega vladaju kategorijama koje se odnose na napadački učinak, kao što su šutevi ka golu, šutevi glavom, broj centaršuteva, pokušaja van kaznenog prostora, izvedenih slobodnih udaraca...

Međutim, fraza da "brojke ne igraju" u njihovom se slučaju zaista pokazuje kao tačna, pa će vas verovatno iznenaditi podatak ko je uz Olivijea Žirua uputio najviše šuteva glavom ka golu protivnika.

Sa druge strane, lako se može pretpostaviti koja reprezentacija je ostvarila najveći broj dodavanja, ali je interesantno da ista ekipa nije prva i kada je u pitanju procenat poseda lopte.

Pročitajte najzanimljivije statističke podatke Evropskog prvenstva u Francuskoj:

ŠUTEVI



Reprezentacija Portugala uputila je najviše udaraca ka golu protivnika. U ofanzivama na mreže Mađara, Islanda i Austraije šutirali su čak 70 puta! Drugi na ovoj listi su Englezi sa 64 pokušaja, a treći su Nemci sa 62.

Očekivano, Kristijano Ronaldo predvodi i individualnu listu u broju šuteva ka golu. Probao je 30 puta, odnosno deset puta po utakmici. Drugi na spisku je njegov saigrač iz Reala, Velšanin Geret Bejl, koji je šutirao 17 puta, a trećeplasirani je još jedan Portugalac - Nani, sa 12 udaraca, koliko je zabeležio i Zlatan Ibrahimović.

Kada su u pitanju šutevi u okvir gola, najuspešniji su Velšani, sa 22 udaraca. Od toga su polovinu zabeležili u poslednjem meču, protiv Rusa.

Drugo mesto iza ostrvljana dele Portugal i Nemačka sa po 21 šutem, trećeplasirani su Belgijanci sa 18, a četvrtoplasirani su Mađari sa 16.

Portugalci su na čelu kolone i po pitanju šuteva glavom (Portugal 17, Francuska 14, Hrvatska 12), u čemu se posebno istakao Nani, koji je uz Olivijea Žirua na taj način pokušao čak osam puta.

Ista reprezentacija lider je u broju šuteva iz slobodnih udaraca (9, sve Ronaldo), kao i u broju šuteva van šesnaesterca (36!). Ronaldo je uputio najviše šuteva i van kaznenog prostora - 20, čak 11 više od Bejla i Kevina De Brujnea (po 9).

DODAVANJA



Nije iznenađenje da su Španci sa 2.076 pasova najprecizniji dodavači (90,1 odsto tačnih) ispred Nemaca sa 2.010 (88 odsto) i Portugala sa 1.678 (86,8).

Šampioni sveta - "panceri", imaju najveći posed lopte (71,8 odsto), ispred Španaca sa 66,8 odsto, Portugala sa 64,8 odsto... Zanimljivo je da je Severna Irska poslednja prema ovom kriterijumu, sa samo 28,4 odsto poseda lopte.

Na individualnom polju, najviše su dodavali Nemac Toni Kros (348, 92,8 odsto preciznosti), Švajcarac Granit Džaka (316, 88,9 odsto) i majstor tika-taka igre Andres Inijesta, sa 286 dodavanja i 92,3 odsto tačnih pasova.

Adekvatno je u ovaj deo teksta uvrstiti i broj centaršuteva u čemu su apsolutni lideri Portugalci, sa 100 ubacivanja lopte u kazneni prostor (24 odsto tačnih). Drugi najuporniji u ovakvoj igri su Belgijanci, sa 91 centaršutem (24,1 odsto), a treći su Nemci, sa 85 (18,8 odsto).

OFSAJDI, KARTONI, PREČKE...



U osvrtu na "neslavnije" kategorije, polazimo od ofsajda, u kojima su najčešće "hvatani" Švajcarci (15). Na čelu sa Kristijanom, Portugalci i u u ovom kriterijumu zauzimaju visoko drugo mesto, sa svojih 14 zabeleženih nedozvoljenih pozicija.

Već očekivano, Ronaldo je individualni lider u ovoj kategoriji, sa svojih 10 "upadanja" u ofsajd zamke. Sledi ga Zlatan Ibrahimović sa osam, na svom oproštajnom turniru od reprezentacije Švedske.

Ako su žuti kartoni dokaz grube igre (a ne moraju da budu), onda u njoj prednjače Rumuni, sa 10 "prvih javnih opomena". Toliko puta "požuteli" su i Italijani, a jednom manje Islanđani.

Interesantno je da su Španci dobili samo JEDAN žuti karton!

S obzirom na to da u prvoj fazi Evropskog prvenstva nismo gledali baš "vatrometne" utakmice, može se konstatovati da promašaji i nisu bili iznenađenje. U njima su, prema brojkama, prednjačili Nemci, sa sedam neiskorišćenih zicera, ispred Španije i Portugala sa po pet, Poljske, Hrvatske i Švajcarske sa po četiri...

Atraktivniji promašaji - pogođene prečke i stative - najčešće su se videle na utakmicama Francuske. "Trikolori" su čak pet puta tresli okvir gola. Iza njih na ovoj listi su Hrvati sa četiri odbitaka o okvir i Nemci sa tri.

Ne zaboravite da se Evropsko prvenstvo nastavlja u subotu, utakmicama osmine finala!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC