• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nektar EURO: Novinari vole Sančeza

Autor mondo.ba

Novinari iz regiona, Emir Delić, Miran Zore, Bakir Tiro i Darko Basara prokomentarisali su završnicu kontinentalnog šampionata i najupečatljivije trenutke na EURO 2016.

Evropsko prvenstvo u fudbalu ulazi u završnu, onu najuzbudljiviju fazu u kojoj će se Vels, Portugal, Francuska i Njemačka boriti za titulu prvaka Starog kontinenta.

Zamolili smo kolege sportske novinare iz regiona da prokomentarišu završnicu EP, daju svoj sud i navedu njima najupečatljivije trenutke na EURO 2016.

Naši sagovornici u anketi Nektar specijala su ovog puta Bakir Tiro, urednik i novinar u agenciji Anadolija, Miran Zore, urednik slovenačkog portal Nogomania.com, Emir Delić, sportski novinar Al Džazire Balkans te Darko Basara, sportski novinar “Euroblica”.

Tvoja prognoza utakmica polufinala EURO 2016 i da li prema nekoj od reprezentacija učesnica polufinala gajiš simpatije?

TIRO: Kako turnir odmiče Francuzi dižu formu, igraju sve bolje, efikasnije. Ipak, protivnik u polufinalu im je svjetski prvak Njemačka i ne vjerujem da iko u svijetu sa sigurnošću može reći ko će pobijediti. ‘Trikolori’ imaju i prednost domaćeg terena. Međutim, Nijemci su Nijemci, uvijek odlični, disciplinovani, borbeni, taktički besprijekorni, pa ću reći da su šanse 51:49 u korist ekipe selektora Joachima Lowa. Mnogi kritikuju Portugalce, govore kako su do polufinala stigli bez pobjede u 90 minuta igre. Cilj opravdava sredstvo. U ekipi imaju genijalca Cristiana Ronalda i ne bi se iznenadio da bez pobjede u 90 minuta stignu i do titule prvaka Evrope. Popularno zvani „evropski Brazilci“ su favoriti protiv Velsa, koji nikako nije bez šansi u polufinalu. Hit su šampionata, imaju odličnu atmosferu u timu, Garetha Balea... Hendikep je što će zbog žutih kartona biti lišeni usluga Aarona Ramseya i to bi možda i moglo donijeti prevagu na stranu Portugala. Generalno, volio bih da kontinentalni prvaci postanu Nijemci, jer smatram da su posljednjih godina zaista i najbolja svjetska reprezentacija.

ZORE: Po meni, u finale ide Portugal, koji je već preživio sve i svašta na ovom turniru, a protivnik će im biti Njemačka. Jednostavno, jer je to Njemačka. Uvijek su mi bili dragi Njemci, zbog svega što su dali fudbalu.

DELIĆ: 'U prvom polufinalu su Portugal i Vels, dvije ekipe kojima nisu davane velike šanse da mogu dođi ovako daleko na EURU. Posebno Vels. Oni su pokazali više od Portugala, djeluju kompaktnije, imaju sjajnu hemiju u ekipi, nisu opterećeni velikim rezultatom. Interesantno je da će ova dva tima prvi put odigrati takmičarsku utakmicu i tu je sve otvoreno. Veće izglede za pobjedu, po meni, ima Vels. Iako mnogi gledaju ovu utakmicu kroz prizmu dva najbolja igrača Ronalda i Bejla, ne mislim da će to biti samo okršaj saigrača iz Reala. Fernando Santos je ozbiljan trener koji zna postaviti igru, koji ima veliko iskustvo. Ipak, moje simpatije su na strani Velsa. Volio bih da prođu u finale. U drugom polufinalu igraju dvije velesile, Njemačka koja zna igrati turnire i Francuska koja je možda opterećena bremenom domaćina. Možda je na papiru Francuska u prednosti, jer ima talentovaniju ekipu, ali malu prednost, ipak, dajem Njemačkoj zbog iskustva. Generalno, od svih polufinalista, Vels je reprezentacija koja mi je simpatična i volio bih da odu do kraja i osvoje EURO.

BASARA: Mislim da je Portugal u maloj prednosti nad Velson iako do sada nema pobjedu. Ipak, posjeduju veći kvalitet od svog rivala. Drugi par su domaćin i po meni najjači tim na EP Njemačka. Tu je sve moguće, a malu prednost zbog domaćeg terena dajem Francuskoj. Lično navijam za Portugal.

Po čemu ćeš pamtiti EURO 2016, ukoliko te neko pita za 5-6 godina, šta bi bio tvoj odgovor?

TIRO: Za pet, šest godina? Vjerovatno po pobjedi Hrvatske nad tada i još uvijek aktuelnim prvakom Španijom, ali i radi njihovog šokantnog poraza od Portugala u produžecima osmine finala. Navijao sam za susjede i baš mi je žao što su prerano ispali, jer imali su i ekipu i igru za velike domete. Pamtit ću sigurno i senzacionalne trijumfe Islanđana i njihove fenomenalne navijače. 

ZORE: Pamtiću EURO po tome da što je takmičenje baš ove godine izgubilo onu draž i atrakciju koju je ponekad imalo. Vjeroatno je to zbog formata samog turnira (24 reprezentacija) što ja vidim samo kao jedan pokušaj da se zaustavi sad već totalna dominacija klupskog fudbala u Europi. Danas je Liga prvaka ono što je nekad EURO bio - atrakcija koju ne niko ne propušta. A EURO sada...

DELIĆ: Nekoliko je stvari koje će mi ostati u sjećanju, idemo redom: strah od terorističkih napada je konstantan i koliko god se trudili da ga zanemarimo, on postoji. Obračun ruskih i engleskih huligana, svakako je obilježio prvenstvo. Što se samo fudbala tiče, uspon ''malih'' reprezentacija Islanda, Mađarske i Velsa, svakako će se još analizirati. Tu je i ispadanje Engleske i naravno oproštaj Zlatana Ibrahimovića od reprezentacije Švedske.

BASARA: Pamtiću EURO 2016 po iznenađenjima i rezultatima koje je napravio Island. Pokazali su kako se igra za svoju zemlju.

Ovo je prvo EP sa 24 zemlje učesnice. Među njima nema BIH/Slovenije/Srbije. Da li si tokom EURO 2016 razmišljao kako bi bilo sa učestvuje Slovenija, kad vidiš dokle su stigle neke reprezentacije (Vels, Island), i dokle bi mogle?

TIRO: Format sa 24 reprezentacije odličan je potez i dao je prostora i uslovno rečeno manjim reprezentacijama. Uvjeren sam da smo prošli baraž i plasirali se na EURO 2016 da bi Bosna i Hercegovina napravila dobar rezultat. Kvalitetniji smo od mnogih koji su nastupili u Francuskoj i mislim da smo među 10 najboljih nacionalnih timova u Evropi. Bolji smo od Velsa, što smo pokazali u obje utakmice u kvalifikacijama za EP, i u Kardifu i kod kuće u Zenici kada smo lagano pobijedili sa 2:0. Međutim, oni su polufinalisti EP-a i svaki im čast na tome, a mi šampionat gledamo putem TV ekrana. Sve sam utakmice gledao na turniru u Francuskoj i tokom svake sam žalio što nismo učesnici EURO 2016. 

ZORE: Ovo pitanje je vezano isključivo na selektora naše reprezentacije. Ja mislim da Slovenija nije dogurala do EURA jer je igrala loše, jer je bila selekcija igrača loše napravljena i, možda i najbitnije, jer nas izbornik uverava da je to što momentalno vidimo maksimum naše reprezentacije. Ja se s time ne slažem. Da je Slovenija na EP i da ju je vodio trenutni selektor ne vidim kako bi to moglo ispasti drugačije nego da bude katastrofa. Na ovom EURU smo baš kod "malih" reprezentacija vidjeli što znači srce, "pametna" igra, drsko izazivanje protivnika i guranje mladih i manje poznatih igrača u prvi plan. Znači, sve ono što Slovenija posljednjih godina pod Srećkom Katanecom nema.

DELIĆ: 'Kao prvo, Bosna i Hercegovina, kada se sve analizira, nije ni zaslužila da se nađe na EURU. To se može kazati i za neke reprezentacije koje su došle na prvenstvo. U tom slučaju, neminovno, postavlja se pitanje ''šta bi bilo, kad bi bilo''. Bosna i Hercegovina bi s obzirom na kvalitet, sigurno mogla proći grupnu fazu. No, ako znamo mentalitet reprezentacija iz naše regije, mogla bi ''puknuti'' nakon prve utakmice. Vidjeli smo šta se desilo sa Hrvatskom kojoj su davane velike šanse da može čak i da se popne na tron. Ponavljam, BiH ima kvalitet da se probije u osminu finala, a tada na jednu utakmicu, sve bi bilo otvoreno.

BASARA: Volio bih da je uz Hrvatsku još neka zemlja iz bivše SFRJ igrala u Francuskoj. Srbija je razočarala u kvalifikacijama, ali s obzirom na događaje protiv Albanije nezasluženo je izgubila te bodove. Mada je pitanje da li bi se kvalifikovali i da nije bilo tog prekida. Sto se tiče BiH,nisu bili na nivou kad je bilo najpotrebnije, u baražu,  i Irci su ih zasluženo pobijedili.

4. Da li je nešto novo viđeno na EP? Da li je neki novi mladi igrač prema tvom mišljenju skrenuo na sebe pažnju?

TIRO: Od mlađih oduševio me Poljak Bartoš Kapustka, kao i Portugalac Renato Sančez, koji je i među zaslužnijima za plasman njegove selekcije u polufinale EP-a. Ostali mlađi pompezno najavljivani da će eksplodirati u Francuskoj to nisu uradili.

ZORE: Ja sam možda najviše primijetio Marka Pjacu (Hrvatska) jer sam ga već pratio u Dinamu. Mislim da će sebi osigurat dobar transfer ovim partijama. Sigurno je najvežu pažnju skrenuo Portugalac Renato Sančez, koji je odigrao tek jednu sezonu u Benfiki i več prešao u Bajern i sad briljira na EURU. Ima i drugih dobrih igrača ali mislim da je upravo Sančez sve titane europskog fudbala gurnuo u depresiju. Već sad možete vidjeti što je Bajern dobio s njim i s onim "surpriseom" s kojim je iznenadio "mercato" kad je najavio transfer tog igrača. Možda je i zbog toga platio neki milion više, ali čini se da je to bio što bi rekle kolege vani "money well spent".

DELIĆ: Nisam vidio ništa posebno novo. Bilo je tu dobrih utakmica, bilo je i nekih razočarenja. Vidio sam dosta opreznu igru kod nekih reprezentacija, taktičko nedmudrivanje, strah od grešaka... Renato Sančez iz Portugala je pokazao da bi mogao biti velika zvijezda svjetskog fudbala. Ima 19 godina, a na terenu se ponaša kao kakav prekaljeni as.

BASARA: Mladi Sančez iz Portugala je pokazao da će biti veliki igrač.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC