• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zimske pripreme na moru, potreba ili bacanje para?

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Mnogi fudbalski klubovi iz Bosne i Hercegovine zimske pripreme obavljaju u toplijim krajevima. Koliko, zaista, znači odlazak na deset, petnaest dana na more? Može li bez toga? Glasajte u ANKETI.

 Zimske pripreme, odlazak u toplije krajeve, more, potreba ili bacanje para. Anketa. Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Fudbalski klubovi iz Bosne i Hercegovine po svemu bi željeli da se ugledaju na mnogo kvalitetnije i bogatije evropske ekipe, pa je tako u posljednjih nekoliko godina trend tokom zimskim priprema odlazak u poznata ljetovališta, Hrvatsku, Crnu Goru, Tursku, Grčku…

Zaleđeni tereni, nerijetko prekriveni snijegom, blato, uništeni travnjaci, realnost je s kojom se bori većina klubova u BiH. Zato izlaz traže u toplijim krajevima. Ipak, u vrijeme ekonomske krize, da li je to zaista neophodno?

Većina premijerligaških klubova kuburi s besparicom, ali to ih ne sprečava da se tokom zime otisnu na jug, a zavisno od budžeta odlučuju se za one jeftinije varijante - Međugorje, Jadransko primorje, Crnu Goru… ili skuplje, pa odlaze još južnije. Najčešće su to turska ljetovališta poput Antalije.

Ipak, za razliku od klubova u najjačim evropskim ligama, koji se poslije boravka na moru vraćaju u sličan ambijent kod kuće (stadione na kojima su daleko kvalitetniji travnjaci nego u BiH, sa grijačima ispod terena, boljom drenažom…), bh. klubove po povratku kući ponovo će zateći već pomenuto blato, voda, kiša i led.

"Pripreme u topijim krajevima služe za razbijanje monotonije, podizanje morala ekipe (sunce, more), a naravno tu su i daleko bolji uslovi za rad, uz manji rizik povreda, u odnosu na kišu i snijeg na terenu kod kuće. Sa fiziološkog stanovišta, što se tiče klime, tu skoro da nema razlike", kaže nam Aleksandar Petrović iz Beograda, stručnjak za fizičku pripremu, kondicioni trener nekoliko nacionalnih selekcija iz raznih sportova.

VISINSKE PRIPREME

Znatno drugačiji trenažni proces je tokom ljeta, kada većina ekipa odlazi na visinske pripreme. "Planinske pripreme su druga stvar. Tu već ima fiziološkog efekta na podizanje radnog kapaciteta ekipe. Poboljšan je protok kiseonika, lakši je oporavak i slično", naglašava Petrović.

Dakle, odlazak na more tokom zime na igrače više djeluje kao "placebo efekat".

"Generalno, sunce i topla klima pozitivnije djeluju na psihu, ma koliko treninzi bili teški. Najbitnije je da se smanji rizik od povreda, kada ekipa treba da se 'nagazi' i taktički i fizički", dodao je Petrović, koji je trenutno angažovan u jednom kuvajtskom klubu.

Za one koji nemaju dovoljno finansijskih sredstava, preostaje alternativa u vidu dvorana, sportskih balona, terena sa vještačkom travom… Ipak, na kraju se i oni spreme za nastavak prvenstva, ali pitanje u kolikoj mjeri je to dovoljno. 

Pogledajte mapu gdje će na pripreme premijerligaši BiH.

Izvor: MONDO/Ilustracija

Ipak, kada se sve sagleda, postavlja se očigledno pitanje: da li je vrijedno potrošiti nekoliko hiljada KM za desetak dana na moru?

Anketa

Da li je tokom zime neophodan odlazak na pripreme u toplije krajeve?

  • Da, naravno.

    56.8% (96)

  • Ne, nema potrebe.

    43.2% (73)

Da li je tokom zime neophodan odlazak na pripreme u toplije krajeve?

Rezultati

Pratite MONDO SPORT i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu...

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

XYZ

S obzirom na kvaiitet fudbala koji se igra u BiH previse su i pripreme na oranicama sa plugom u rukama....

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC