• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Savršeni na malo drugačiji način" (FOTO)

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Fudbaleri zeničkog Čelika i Mladosti iz Doboj-Kaknja izašli su na teren u različitim šarenim čarapama koje su simbol Svjetskog dana sa Daunovim sindromom.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice zajedno sa Fudbalskim klubom Čelik, te Fudbalskim klubom Mladost iz Doboja kod Kaknja uoči početka današnje utakmice 22. kola Premijer lige BiH obilježili su Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom izlaskom na teren zajedno sa učenicima Škole za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju iz Zenice.

Igrači Čelika i Mladosti izašli su na teren u različitim šarenim čarapama koje su simbol ovog svjetskog dana koji se obilježava 21. marta.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane u svom saopćenju naveo je da su potrebe djece i osoba sa poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju iste kao i kod njihovih vršnjaka.

"Potrebe djece sa Daunovim sindromom jednake su potrebama njihovih vršnjaka, i oni žele da se igraju i druže, idu u školu, ali trebaju dodatnu brigu da bi se za svakog od njih omogućilo postizanje najvišeg stepena samostalnosti i socijalne integracije. Obratite pažnju i prihvatite osobe sa Daunovim sindromom i njihovu savršenost na malo drukčiji način, jer su to osobe koje uz podršku i rad mogu postići puno. Zato, pružimo im ruku i pomozimo da istraže svoje mogućnosti", navedeno je u saopštenju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice.

Doktorica Elma Kuduzović iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane rekla je kako se ovaj dan obilježava 21. marta zbog viška na 21. paru hromozoma. Dodala je kako je cilj kampanje podizanje svijesti i razumijevanje osoba sa Daunovim sindromom i kako bi se poštovala njihova prava, te kvalitet života, kao i skretanje pažnje javnosti na potrebu zaštite djece i osoba koje su diskriminirane i suočene sa predrasudama.

"Nažalost, ne možemo biti zadovoljni uslovima koji su im pruženi, uvijek može bolje i više, uz podršku i rad ove osobe mogu postići puno", rekla je Kuduzović.

Dodajmo da je susret na "Bilinom polju" okončan remijem 2:2.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC