• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odlazi Francuz zbog kog je Bilbao prekršio zavet

Autor mondo.rs

Gvardiola se sprema da uplati izlaznu klauzulu za Laporta, jedinog igrača zbog kog je Atletik Bilbao odustao od principa da za klub mogu da igraju samo Baskijci.

Atletik Bilbao uneo je 2016. u novi ugovor Aimerika Laporta izlaznu klauzulu od 65 miliona evra kako bi što duže zadržao u klubu jedinog fubalera u istoriji kluba zbog kojeg su prekršena nepisana (i sporna) pravila da samo igrači baskijske krvi ili rođeni na teritoriji ove španske pokrajne mogu da nose crveno-beli dres.

Izgleda da je tih 65 miliona bilo premalo kako bi 22-godišnji Francuz odradio do kraja ugovor koji je tada produžen do 2020. godine.

Mančester siti neće ni pregovarati sa Bilbaom već uplatiti ovu sumu pre kraja sezone, utoliko što je predviđeno da ona već od naredne sezone iznosi 75 miliona evra. List "El Mundo Deportivo" i radio stanica "Cadena Ser" objavili su da Pep Gvardiola neće časiti časa da dovede igrača za kojeg je Barselona bila zainteresovana sve do trenutka kada se odlučila za kolumbijskog štopera, Jerija Minu.

Pre Laporta, samo je još jedan Francuz igrao za prvi tim ponosa Baskije, ali je čuveni levi bek "petlova" i svojevremeno prvak Evrope i sveta, Biksent Lizarazu, poreklom – Baskijac.

U isto vreme, u Atletiku su stasali Unai Nunjez i Jeraj Alvarez, tako da će i klub biti zadovoljan solidnom zaradom od transfera momka zbog kojeg se odstupilo od ideje da je baskijsko poreklo osnovno merilo prilikom selekcije igrača.

Laport je rođen u francuskom gradiću Ažen, koji jeste blizu zamišljenih granica Baskije koje "ulaze" u Francusku, ali ne i unutar njih.

S obzirom na to da ni po ocu, ni po majci nije nasledio baskijsku krv (doduše jeste preko prababe i pradede, što pre nije bilo dovoljno), u Bilbau su odlučili da je ekluzivno u njegovom slučaju dovoljno to što se još kao dečak preselio u Bejon, francuski gradić "sa druge strane" nevidljive granice, u kojem većinski žive Baski i koji je svakog leta tokom borbi bikova ukrašen prvo zeleno-crveno-belim zastavama pa onda sporadično i zastavama Francuske i Evropske unije.

Kada je napunio 16 godina, Atletik ga je "pokupio" iz Bejona i upisao u svoju čuvenu fudbalsku školu koja decenijama uspeva da iz relativno malog "bazena" od dva miliona i 400 hiljada stanovnika u Španiji i 240 hiljada u Francuskoj iznedri sasvim dovoljan broj asova da Bilbao zadrži važnu ulogu u španskom fudbalu.

Iako ima samo 23 godine, ovaj 191 centimetar visoki fudbaler već je zabeležio 222 nastupa na "San Mamesu" i postigao deset golova. Za seniorsku reprezentaciju Francuske nije nastupao, iako je bio nezamenljiv u svakoj od mlađih selekcija: do 17, do 18, do 19 i do 21 godine.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC