• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priština se poklonila pred Englezima: Od braće četiri komada na "Vokriju"!

Autor mondo.rs

"Dok smo trpili genocid i silovanje žena, vratili ste nam nadu u slobodu", stajalo je na jednom od transparenata, uz potpis: "Zauvijek zahvalni". Poslije 5:3 u Londonu, 0:4 u Prištini.

Na rasprodatom "Fadilju Vokriju" večeras je gostovala fudbalska reprezentacija Engleske i postigla četiri pogotka za 90 minuta igre bez pretjeranog žara i borbenosti.

Priština nije propustila priliku da naglasi koliko je zahvalna gostima na svemu što je njihova Vlada uradila na putu ka jednostrano proglašenoj nezavisnosti prije 11 i po godina.

Šest godina kasnije, FIFA je uvela selekciju takozvanog Kosova u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2018, isto je naredne godine uradila i UEFA za Ligu nacija 2019. i kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020, na kom će ova reprezentacija učestvovati ako izbaci Sjevernu Makedoniju u martovskom baražu Lige C.

Možda će vas zanimati

Da nije bilo Aleksa Krala, koji je golom i asistencijom za osam minuta igre u Pragu prije tri večeri poništio vođstvo Kosova i odveo Čehe na završnicu, praznik prijateljstva i uvažavanja domaćih i gostiju svakako bi bio završen u tunelu pred izlazak na teren.

Ovako, pred 13.500 ljudi na "Vokriju" odigrana je revijalna utakmica bez konkretnog rezultatskog značaja i završena trećim porazom domaćih u posljednje četiri utakmice kvalifikacija: Kosovo - Engleska 0:4 (0:1).

U isto vreme pred praznim tribinama zaključanog Nacionalnog stadiona "Vasil Levski" u Sofiji, Bugarska je uspjela da savlada Češku u još jednoj utakmici bez uticaja na konačan plasman, tako da je "fenjer" pripao reprezentaciji Crne Gore. Presudio je pogodak Vasila Božikova u 56. minutu - 1:0 (0:0).

U Prištini, u koju je doputovalo nekoliko hiljada engleskih navijača, vodeći pogodak postigao je vezista Totenhema, Hari Vinks, poslije lijepog dodavanja Aleksa Okslejd-Čemberlejna u 32. minutu. Poslije ne baš intenzivne i vatrene igre u nastavku meča, spori tempo uspio je da iskoristi Vinksov kapiten i u klubu i u reprezentaciji, Hari Kejn, koji je jednu konfuznu situaciju pred Arijanetom Murićem iskoristio za 32. pogodak na 45. utakmici u bijelom dresu.

Bio je ovo prvi poraz "Kosova" poslije 11 utakmica u Prištini, od kojih je devet završeno pobjedom, a dva remijem. Kao domaćine, Kosovce su posljednji put savladali fudbaleri Ukrajine još 6. oktobra 2015, ali na "Loro Borići" stadionu u Skadru. S obzirom na to da Ukrajina ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost teritorije južne srpske pokrajine, utakmica je bila odigrana u susjednoj Albaniji.

Dva razlike bilo je u 79, a tri već u 83. minutu kada je još neoznojeni Markus Rašford istrčao uz Rahima Sterlinga i lagano poentirao na pravovremeni pas najboljeg engleskog fudbalera, koji je prije tri večeri u pobjedi nad Crnom Gorom od 7:0 na "Vembliju" odslužio kaznu za nasrtaj na saigrača, Džoa Gomeza iz Liverpula.

Konačan rezultat na ulasku u nadoknadu vremena postavio je još jedan rezervista, Mejson Maunt, koji je katastrofalnu reakciju demoralisane odbrane rivala iskoristio za prvenac u dresu Engleske, koji je večeras obukao šesti put.

Organizatori utakmice nisu štedili na dekoru, koliko grad, tako i trening centar, hotel i sam stadion, okićeni su zastavama jednih i drugih, uz standardne poruke dobrodošlice.

"Dok smo trpili genocid i silovanje žena, vratili ste nam nadu u slobodu", stajalo je na jednom od transparenata, uz potpis:

"Zauvijek zahvalni".

tzv. Kosovo: Murić - Vojvoda, Rahmani, Aliti, Kololji - Celina, Drešević, Beriša (od 65. Halimi) - Haderđonaj (od 73. Žegrova), Nuhiju (od 82. Rašani), Rašica.

Engleska: Poup - Aleksander-Arnold (od 84. Tomori), Megvajer, Mings, Čilvel - Hadson-Odoi (od 59. Rašford), Vinks, Rajs - Okslejd-Čemberlejn (od 73. Maunt), Kejn, Sterling.

Od kada je u martu 2019. šef skauta švajcarskog Bazela, Bernar Šaland, prihvatio poziv tadašnjeg predsednika FSK, Fadilja Vokrija, koji je preminuo samo tri mjeseca kasnije, "Kosovo" je bilo u seriji od 15 utakmica bez poraza u prijateljskim mečevima, Ligi nacija i kvalifikacijama za EURO.

Prvi su doživjeli tek 10. septembra na "Vembliju", kada ih je ekipa selektora Gareta Sautgejta porazila 5:3, nakon čega su plavo-žuti 10. oktobra iskoristili dolazak uveliko eliminisane Crne Gore i pobjedom od 2:0 učinili da pomenuta utakmica sa Češkom Republikom bude praktično eliminaciona.

Takozvano Kosovo bilo je nadomak direktne promocije među 24 učesnika narednog Evropskog prvenstva kada je Adte Nuhiju u 50. minutu pogodio mrežu na "Dosan areni" i pomjerio ekipu na drugo mjesto "live" tabele iza sigurnih Engleza.

Tada je na scenu stupio Kral, defanzivni vezista Košica, koji je tek sedmi nastup za nacionalni tim upriličio pogotkom u 71. i asistencijom za još jedan pogodak u 79. minutu, koji je postigao štoper Čelustka.

Na putu kući, Šalan i njegova postava znali su da im je poslije dva poraza u tri runde ostala još jedna šansa i da zbog napete političke situacije u komšiluku možda, na kraju, neće ni igrati kao gosti u Skoplju.

Grupa A

nedjelja

Bugarska - Češka 1:0 (0:0)
/Božikov 56/

tzv. Kosovo - Engleska 0:4 (0:1)
/Vinks 32, Kejn 79, Sterling 83, Maunt 90+1/

Tabela: Engleska 21, Češka 15, Kosovo 11, Bugarska 6, Crna Gora 3.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC