• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nove lekcije iz Lige šampiona, a Zvezda nije usvojila ni prošlogodišnje!

Autor Milutin Vujičić

Deset minuta dijelilo je Crvenu zvezdu od "osvajanja" trećeg mjesta grupi Lige šampiona i evropskog proljeća, ali sveopšti utisak jeste da je u prošlogodišnjem izdanju bilo više pozitivnih stvari. Jesen kasnije iste, pa i veće greške...

 FK-Crvena-zvezda-MONDO-komentar-na-ucesce-LIga-sampiona-2019/2020 Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

/od reportera MONDA iz Grčke - Stefana Stojanovića i Milutina Vujičića/

Prije tačno godinu dana pisali smo na MONDU deset utisaka o nastupu Crvene zvezde u grupnoj fazi Lige šampiona. Izdvojili smo po pet pozitivnih i pet negativnih - a, podsjećanje na to šta je bilo dobro, a šta loše u mečevima protiv Napolija, Liverpula i Pari sen Žermena, jesen kasnije, navodi na samo jedan zabrinjavajući zaključak.

Od tada - nećemo okolišati - nije bilo napretka u "evro" odiseji Crvene zvezde, štaviše neke od pozitivnih stvari čak su se i izgubile, u najboljem slučaju ostale su na istom nivou.

Posljedica toga jeste i bolan poraz u samoj završnici utakmice protiv Olimpijakosa (0:1), i rušenje sna o evropskom proljeću, a koji je posljedica individualne greške Žandera i opšte panike s kojom se Zvezda susreće već drugu godinu zaredom - i ne uspijeva da je kanališe u nešto dobro.

U odnosu na prošlu sezonu evidentno je da "Marakana" nije uspjela da zadrži status "utvrđenja" i velike prednosti Crvene zvezde, odbrana je bila lošija (20 u odnosu na 17 lane), napad je bio manje konkretan (3 u odnosu na 5 golova sezonu ranije), nesigurnost je nastavila da živi u igračima, a možda najviše od svega "peče" što je nedostajao pravi lider na terenu.

Osim golmana Milana Borjana, donekle i Miloša Degeneka, u ekipi nije bilo fudbalera koji bi "prodrmao" tim kada loše krene - i kada je budnost i srčanost jedino što može da vas spasi.

Zvezda tako nije naučila na sopstvenim greškama iz jeseni 2018. godine, problem je i u tome što su dobrim dijelom to morali da uče i novi igrači, a pomak je jedino moguće napraviti ako sa sobom "raščistiš" da ovoga puta mora bolje da se "buba" za korak dalje.

A nema boljeg mjesta sa kog možeš da poneseš mudrosti od Grčke...

AKO NISI BOLJI - BAR BUDI UIGRANIJI

Jedan od najvećih razloga zbog kojih je Crvena zvezda u kvalifikacijama za evropska takmičenja uspijevala da prođe i jače ekipe od sebe jeste što je timskom igrom uspijevala da neutrališe individualni kvalitet rivala. Tako su heroji nekih prethodnih podviga bili igrači poput Srnića, Jovančića ili Milića, koji su se podredili sistemu, dok ovoga puta nije bilo takve vrste žrtve...

Ne može se reći da su Van la Para ili Tomane na isti način kao domaći igrači "osjetili" koliko je znoja potrebno za grupnu fazu Lige šampiona, a istovremeno je bilo premalo vremena za njihovo uigravanje u postojeći sistem Crvene zvezde.

Zbog pravila o strancima u domaćem prvenstvu, i njihovom "gomilanju" u Ljutice Bogdana, nije bilo prostora da Crvena zvezda nauči da "diše kao jedan".

Vladan Milojević je zbog prevelikog igračkog kadra morao da se vodi time da svima pruži podjednaku šansu i minutažu, tako da se dešavalo da se tim mijenja iz utakmice u utakmicu, bez prostora da se uigra i makar zajedničkom koordinacijom na terenu uspije da parira protivnicima.

Iz toga se izrodio preveliki broj grešaka, posebno po bokovima gdje odbrana nije bila kompaktna kao u vrijeme dok su na stranama igrali Radonjić i Ben...

Nekada ekipa bolje raste kada se poznaje, nego kada se "nadogradi" pojačanjem.

AKO NEMAŠ "KILLER INSTICT" - NIŠTA TI NE VRIJEDI

Miloš Degenek je poslije poraza od Olimpijakosa upotrebio ovaj izraz i možda na najbolji način opisao probleme Crvene zvezde u posljednjoj trećini terena.

Grci su ostavili dovoljno prostora za kontre, posebno u drugom poluvremenu, ali Crvena zvezda nije znala da na pravi način koristi svoju najveću šansu. Kontre "tri na dva" su bile nedovoljno "oštre", falila je konkretnost i realizacija pred golom, a svaka propuštena prilika značila je novu migrenu za kompletnu odbranu...

Crvena zvezda je morala da postigne više od tri gola u šest mečeva Lige šampiona, a to nije ničija krivica sem napadača koji su imali vrlo slabu jesen.

Vladan Milojević je imao trojicu na raspolaganju, rotirali su se tokom ove polusezone Pavkov, Tomane i Boaći, a samo jedan od njih uspio je da se upiše u strijelce. "Blokada" pred golom nekada je posljedica kvaliteta, a nekada i sebičnosti i sna o herojskom momentu.

To je razlika između timova koji redovnije igraju Evropu i onih koji su tu tek povremeno.

KAD DRUGI OSJETE STRAH - NEĆEŠ SE DOBRO PROVESTI

Ili da se poslužimo starom poslovicom: "U strahu su velike oči".

Kada god bi Crvena zvezda rano primila gol u Ligi šampiona dolazilo bi do ekstremnog pada samopouzdanja i vjere da je moguće osvojiti makar bod. To je donekle i očekivano protiv velikih timova kakvi su Bajern i Totenhem, međutim problem se javljao i prije nego što bi na semaforu stajao negativni rezultat - posebno na domaćem terenu.

Umjesto da "Marakana" bude oslonac igračima Vladana Milojevića - ove jeseni se dešavalo da bude "kamenčić u cipeli" koji inače ne bi trebalo da ih žulja.

Huk sa tribine trebalo bi da bude "gorivo" koje igrači Crvene zvezde moraju da iskoriste, i znali su to da rade tokom prošle sezone, međutim ovoga puta to je bio "lanac oko nogu" zbog kog su se javili problemi kakvi ne bi smjeli da postoje.

Možda je Milan Borjan razriješio dilemu oko ovog pitanja poslije meča sa Bajernom kada je uporedio sadašnju generaciju sa onom koja je bila na okupu u sezoni 18/19.

"Bilo je ovdje u prve dvije godine dosta igrača koji su igrali srcem, nisu igrali za pare, kad igraš srcem mnogo više doprinosiš i imaš veću želju. Ima dosta igrača koji ne znaju šta je Crvena zvezda (...) Drugi igraju vrhunske utakmice, a kod nas dosta igrača uhvati strah", kazao je Borjan koji je u grupnoj fazi Lige šampiona učinio šta je bilo do njega.

Nećemo da mu stavljamo "riječi u usta", ali nije teško pretpostaviti na koga se ovo odnosi.

(SAMO)KRITIKA JE UVIJEK BOLJA OD "TAPŠANJA PO LEĐIMA"

Fudbaleri Crvene zvezde su tek nakon sat vremena poslije poraza od Olimpijakosa počeli da izlaze iz svlačionice pred medije, ali malo ko od njih ima - i imao je tokom prethodne dvije sezone - hrabrosti da govori i kada nije dobro...

Oni koji se izdvajaju su Milan Borjan, Miloš Degenek, Marko Gobeljić, Marko Marin, a ako su oni spremni i na kritike - zašto ostali nisu?

Jedini način da napredujete jeste da i u pobjedama tražite ono što ne valja, a ne da u porazima, još gore debaklima, pokušavate da pronađete sitnicu koja je bila pozitivna. Takvim geslom vode se oni najbolji i da tako nisu razmišljali - sigurno ne bi bili tamo gdje su danas.

"Tapšanje po leđima" umije samo da uljuljka i takav osjećaj se nerado mijenja za onaj od kog bride obrazi, ali je to neophodan korak kako biste porasli - i bili bolji nego juče.

Crvena zvezda, i kada to kažemo mislimo na čitav klub, rukovodstvo, trenere i igrače, došla je do stadijuma iz kog je moguće "skočiti" u sljedeći samo ako sebi zacrtate novi cilj do kog se stiže ispravljanjem onoga što sebi kažete da može da bude bolje.

A može.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC