• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FS BiH odgovorio Sindikatu fudbalera: Nema dokaza o duplim ugovorima!

Autor mondo.ba

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine odgovorio je na saopštenje Samostalnog sindikata profesionalnih fudbalera BiH (SPFBiH) u kojem navodi da je u pitanju populizam, pogrešne i nepotpune informacije i zamjene teza.

 FS BiH saopštenje na saopštenje Sindikata profesionalnih igrača Izvor: MONDO/Samir Cacan

Saopštenje Saveza, objavljeno na sajtu FS BiH, prenosimo u cjelosti.

"U prethodnom periodu često smo svjedočili otvorenim pismima i raznim saopštenjima od strane Samostalnog sindikata profesionalnih fudbalera BiH (SPFBiH) u kojem se kritikuje, poziva ili proziva FS BiH.

Možda će vas zanimati

Analizom napisanog se može konstatovati da se radi o aktivnostima koje imaju populistički karakter sa nepotpunim ili totalno pogrešnim informacijama i sa klasičnom zamjenom teza.

FS BiH je opredijeljen za dijalog sa svim subjektima pa i sa SPFBiH po pitanjima unapređenja BH fudbala u cjelini, ali na otvoren, transparentan, provjerljiv i zakonom utvrđen način.

Otvoreno je pitanje da li je trenutni SPFBiH po zakonu legitimni predstavnik koji predstavlja fudbalere sa cijele teritorije Bosne i Hercegovine? Da li ova organizacija ima kredibilitet u zakonom predviđenom reprezentu interesnih grupa koje zastupaju? Upitan je i legitimitet zbog činjenice što nije obezbijeđeno punopravno članstvo u međunarodnoj strukovnoj organizaciji? SPFBiH bi trebao biti prvo prihvaćen od strane klubova, koji su direktni poslodavci fudbalerima, kao kredibilan i legitiman partner ili sagovornik pa tek onda sa FS BiH.

Nažalost, zbog navedenih činjenica, moramo konstatovati da se SPFBiH opredijelio za javnu polemiku koja ima za cilj lično promovisanje koja najmanje donosi korist svojim članovima zbog kojih su i osnovani.

Zadnje izdano saopštenje od strane SPFBiH od 30.12.2019. godine, kojim se poziva FS BiH da usvoji prijedloge izmjena i dopuna obrasca ugovora igrača profesionalaca, a sve radi brige za ostvarenje prava igrača. U istom saopštenju se navodi i podatak da navodno određeni broj klubova zaključuje i duple ugovore sa igračima.

I u ovom saopštenju je potvrđen populizam, pogrešne i nepotpune informacije i zamjene teza. FS BiH je dužan obrazložiti i upoznati javnost sa istinom.

Trenutni standardni obrazac ugovora igrača profesionalca je u cijelosti usklađen sa minimalnim zahtjevima UEFA-e, ECA-e, i FIFPro-a, a isti je rezultat socijalnog dijaloga među navedenim institucijama, te je u cijelosti implementiran od strane FS BiH kao asocijacije članice UEFA. Nadalje, pomenuti obrazac ugovora je usklađen i sa radno-pravnim zakonodavstvom države BiH i njenih entiteta, i kao takav on sadrži sve minimalne obavezujuće elemente. Ugovorne strane isti mogu dopunjavati u skladu sa slobodnim izborom, ali se minimalni zahtjevi moraju poštovati.

Na taj način su u cjelosti zaštićena prava igrača i kluba. FS BiH ima jasno uspostavljen sistem organa i tijela koji odlučuju u slučaju ugovornih sporova, te kod implementacije pravosnažnih odluka.

FS BiH nema dokaza o postojanju duplih ugovora, a ako isti i postoje dobro bi bilo da ih SPFBiH i objelodani.

Bez namjere da ulazimo u daljnju polemiku, ovim putem pozivamo sve subjekte da u svojim saopštenjima navode potpune i tačne informacije, iz svog djelokruga djelovanja. Samo zajedničkim snagama i iskrenim odnosom možemo unaprijediti i bh. fudbal", navodi se u saopštenju FS BiH.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC