• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijerligaši potrošili 49,7 milijardi funti: Od ''najvećih'' do Svindona

Autor mondo.rs

Nestvarne brojke, prikazane na grafikonu, pokazuju koliko su članovi Premijer lige novca potrošili od njenog osnivanja, a sa druge strane, koliko osvojenih bodova imaju.

Da li je najbolja i najzanimljiva, može da se polemiše. Da ima najveću bazu navijača na svetu, ne može, to je svima jasno. Premijer liga je praćena širom sveta, a tokom prethodne skoro tri decenije kroz nju je prošlo mnogo novca.

Neki od najvećih transfera u istoriji, ogromne plate, ulazak u fudbal biznismena koji su ga menjali... Sve to nam je donosio elitni rang engleskog fudbala, a sada su neki ljudi odlučili da podvuku crtu. I brojke su tu, pred nama.

Možda će vas zanimati

Od kako su Englezi 1992. godine izvršili reformu i odlučili da najviši rang fudbala promene iz korena, liga svake godine sve više napreduje. Tako su u prethodnom periodu zarađene, ali i potrošene, ogromne količine novca.


Da budemo precizni, potrošeno je 49.700000000 funti. Lakše je čitati kada se uprosti, radi se o sumi od 49,7 milijardi engleskih funti. Ova količina novca odnosi se na transfere koji su napravljeni i na plate igračima tokom sezona u Premijer ligi.

Grafika koju prilažemo je jasna i možete je pratiti iz godine u godinu, sa svim promenama koje su se dešavale. Ali, pre nego što odete da vidite ko je koliko trošio, pitaćemo vas da li možete da pogodite ko je na vrhu i dnu lestvice?


Ako ste zamislili da je na čelu liste Čelsi, bili ste u pravu. ''Plavci'' su lideri u trošenju novca ispred dva tima iz Mančestera, zatim sledi Liverpul, a mesto među Top5 završava Arsenal. Šest mesto očekivano pripada Totenhemu, azatim se ređaju Everton, Njukasl, Vest Hem, Aston Vila...

Taj deo liste nije preterano zanimljiv, ali onaj poslednji jeste. Mnogo teže je bilo pogoditi ko je na začelju što se tiče trošenja novca. Samo jednu sezonu u eliti je proveo Svindon, pa očekivano oni imaju najmanja ulaganja od učesnika Premijer lige. Bili su poslednjeplasirani tim te godine.

Pri dnu su i Oldam, Barnsli, Blekpul, Bredford,... uglavnom ekipe koje poslednjih godina nisu uspevale da se domognu Premijer lige. To ne treba da iznenađuje jer su poslednjih sezona troškovi daleko veći.

A kako su podeljeni bodovi u istoriji Premijer lige? Odnosno, da postavimo pitanje malo drugačije. Ko je najmanje plaćao osvojene bodove u elitnom rangu engleskog fudbala? Pa, lider je, očekivano, Mančester junajted.


Pod komandom Ser Aleksa Fergusona su imali velikih ulaganja (2. mesto na listi), ali se to vraćalo kroz osvajanje velikog broja bodova i mnogo titula. Prati ih Arsenal, godinama njihov najveći rival, a zatim je tu Čelsi, na trećem mestu.

Mančester siti se nalazi tek na sedmoj poziciji ove liste. U nekim ranijim vremenima nisu bili čak ni standardni u Premijer ligi, pa se ovo može gledati i kao dobar rezultat. Uspeli su Njukasl, Aston Vilu, Vest Hem...

Ekipa na dnu liste slična je onoj sa prethodne. Poslednje mesto ponovo zauzima Svindon, ispred njih je Barnsli, pa zatim Blekpul, Hadersfild, Kardif...

Premijer liga je formirana u februaru 1992. godine, kako bi klubovi imali veću kontorlu nad prodajom televizijskih prava. tokom prethodnih sezona se u njoj takmičilo 49 klubova, a šest ekipa je uspelo da osvoji trofej namenjen šampionu Engleske.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC