• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đani je spreman da sve uprska: FIFA hoće promjenu ofsajda

Autor mondo.rs

Infantino svojom izjavom kao da sam sebi uskače u usta.

 FIFA Đani Infantino podržao promjenu pravila ofsajda Izvor: Guliver/Getty Images/Richard Heathcote, Richard Heathcote/Getty Images Europe

Debata o ofsajd pravilu u ofsajdu se nastavlja i to od strane prvog čovjeka svjetskog fudbala.

Đani Infantino je rekao da bi trebalo razmisliti o eventualnoj promjeni pravila, podržavši prijedlog Arsena Vengera.

Možda će vas zanimati

On je rekao da bi situacije sa VAR pregledanjima ofsajda, koji su ove sezone često bili u centru pažnje zbog odluka koje su bile na nivou centimetara i milimetara, mogle da prestanu ukoliko se pravilo promijeni.

"Jesam za diskutovanje novog pogleda na pravilo ofsajda, jer mislim da je problem više u razumijevanju", rekao je Infantino u Belfastu, gdje je stigao povodom godišnjeg sastanka IFAB-a, tijela koje reguliše pravila u fudbalu.

"Pojedine odluke su bile vrlo, vrlo blizu i teško je ljudima koji gledaju da vide da li je ofsajd ili ne, zato moramo da vidimo možemo li ofsajd pravilo da učinimo jasnijim dodajući "svjetlost" u konverzaciju", rekao je Infantino.

Pod "svjetlost" u ovom slučaju, misli se na jasnu razliku po kojoj bi igrač bio u ofsajdu samo ukoliko je cijelim tijelom ispred posljednjeg validnog defanzivca.

"Čak iako stavimo da nije ofsajd ukoliko je u pitanju 10 centimetara, onda je problem ukoliko neko bude u ofsajdu 11 centimetara. Zato to nije rješenje. Mora da bude jasno."

Ipak, da Infantino sebi ipak uskače u usta je i činjenica da bi po pravilu koje je opisao sa "svjetlost" igrač koji je metar ispred svog čuvara ne bi bio u ofsajdu samo jer je, recimo, njegova peta ostala iza u ravni sa, recimo, ramenom defanzivca.

Ili, ako se neko baci da bi šutirao glavom, a stopalo mu ostane u liniji sa protivničkim igračem, gol će biti priznat. Ili iz kontra ugla, ako napadač ukliza da bi postigao pogodak, a glava mu ostane u liniji sa defanzivcem, gol se priznaje.

Tada bi VAR morao da ponovo rješava pitanje "milimetarskih ofsajda" samo na drugoj tački u odnosu na dosadašnje pravilo ofsajda, jer bi se ponovo gledalo da li je jedan igrač bio u liniji sa drugim igračem ili ne...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC