• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizan - pet stvari koje bi mogle da odluče vječiti derbi

Autori mondo.rs Autori Nebojša Marković Autori Vladimir Sukdolak

Crno-bijeli će na stadionu "Rajko Mitić" želeti da ostvare treću uzastopnu pobjedu nad najvećim rivalom.

 Partizan-pet-stvari-koje-bi-mogle-da-odluce-162.-veciti-derbi-Crvena-zvezda-Superliga Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Vrijeme je! Stigao je dan novog "vječitog" derbija, 162. u domaćim šampionatima, a pred Partizanom je veliki zadatak.

Za najljućim rivalom "kaskaju" čitavih 11 bodova i motivacije da se taj zaostatak smanji neće nedostajati. Uostalom, posljednji meč na stadionu "Rajko Mitić" su završili trijumfom i podizanjem Kupa Srbije.

Možda će vas zanimati

Sada ulog nije trofej, ali jeste prilika za novu pobjedu nad Zvezdom. Pobjeda u derbiju je sama po sebi neprocjenjiv doživljaj, o kojoj god strani Topčiderskog brda da se radi.


Ali, koje stvari bi Partizanu mogle da donesu pobjedu u nedjelju uveče?

1
- Jasno utvrđen sistem igre

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Mala je vjerovatnoća da će Partizanov stručni štab na čelu sa Savom Miloševićem u 162. "vječitom derbiju" odustati od formacije 4-2-3-1, koju je forsirao od kada je u martu 2019. godine stigao u Humsku.

Tandem Zdjelar-Natho trebalo bi da doprinese čvrstini ispred odbrane, da "pokvari" zamisli Stankovića u kreaciji, ali i da obezbijedi brzinu i preciznost pasa, što je često bilo i najjače oružje "parnog valjka".

Suma je na prethodnom derbiju, kretnjom između Zvezdinih linija, stvorio velike probleme ideji Vladana Milojevića, a to se od omalenog Gvinejca očekuje i danas. Takođe, od Sadika se može očekivati da konstantno bude "na lopti" i da presingom i inteligentnim kretnjama pravi pometnju defanzivnoj liniji crveno-bijelih.

Milošević je kao jednu od prednosti iz zimskog prelaznog roka istakao da je njegov tim ostao na okupu, da je vrlo uigran. Jedino preostaje da se vidi koje će rješenje biti izabrano na desnom krilu u odsustvu Zorana Tošića.

2 - Rasterećenost

Malo je partizanovaca koji vjeruju da njihov tim do kraja sezone može da stigne Zvezdinih "+11". Iz tog razloga, među pristalicama crno-bijelih preovladava mišljenje da bi "rasterećenost" mogla da bude prednost crno-bijelih u današnjem derbiju.

Partizan, jednostavno, na stadionu "Rajko Mitić" nema šta da izgubi! Zvezda je, s druge strane, u posljednje dvije utakmice sa crno-bijelima bila nadigrana i pobijeđena. Ta činjenica, uprkos osvojenoj tituli prošle sezone i prednosti koju crveno-bijeli imaju u tekućoj, povećava breme, koje je samo po sebi ogromno pred "vječiti derbi".


3 - Energija

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Crvena zvezda je posljednje dvije godine dominantni šampion Srbije, a na dobrom putu je da osvoji i treću uzastopnu titulu.

Međutim…

Partizan je, iako posljednjih godina "na papiru" bio u poziciji autsajdera, imao ogromnu, posebnu energiju protiv "vječitog" rivala i na njenim krilima ostavljao navijače uglavnom zadovoljne borbom, igrom i nerijetko rezultatom. Motiv očigledno nije falio fudbalerima Partizana. Slična situacija je i pred 162. "vječiti derbi".

Imajući u vidu da je da se radi o 90 minuta fudbala, ali i činjenici da su crno-bijeli i prethodnih sezona uspijevali da se "izdignu" iz loših rezultata baš protiv Zvezde, njihova energija i požrtvovanje bi ponovo mogli da odigraju bitnu ulogu.

4 - Miloševićevo iskustvo u odnosu na Stankovića

Izvor: MN PRESS

U nedjelju će "snage" kao treneri odmjeriti nekadašnji kapiteni i rekorderi nacionalnog tima. Veliki prijatelji, ali i početnici u svom poslu…

Prednost je, ipak, na strani starijeg Miloševića. Uskoro će tačno godinu dana od kada je preuzeo klupu Partizana i započeo samostalnu trenersku karijeru. Za to vrijeme vodio je "parni valjak" na više važnih i jakih utakmica, od kojih su i tri "vječita derbija". Prvi je izgubio, ali je u druga dva našao dobitnu kombinaciju, kojom je osvojio Kup, a potom i tri boda u jesenjem dijelu Superlige.

Stanković iz igračkih dana odlično zna šta znače utakmice sa Partizanom, ali kao trener u "vječitim derbijima" nema uopšte iskustva. Vidjećemo da li je dorastao novom izazovu. Prednost je, za sada, na strani Miloševića.

5 - Raspoložena napadačka linija

Partizan može da se uzda i u ove sezone raspoloženu napadačku liniju. Kada pogledamo listu strijelaca Superlige, u prvih deset se nalaze čak trojica igrača - Umar Sadik, Sejduba Suma i Bibars Natho, a sada bismo njima mogli da pridodamo i Bojana Matića. Tresli su mreže čak 37 puta ove sezone i to može da bude dodatni razlog za samopouzdanje.

U timu Zvezde među deset najboljih golgetera lige je samo El Fardu Ben. Ipak, da bi ova statistika došla do izražaja, neophodno je i da taktički problemi sa početka 2020. godine budu ispravljeni.

Crno-bijeli nisu uspijevali da kreiraju veliki broj kvalitetnih prilika iz igre otkako je počeo proljećni dio šampionata i to ih je i koštalo u meču protiv TSC-a u Senti. Derbiji nerijetko bivaju mečevi sa malo izglednih šansi, a Partizan će u tom slučaju imati nekoliko igrača u koje može da se pouzda.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC