• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izgubili su i Borac i Banjaluka!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Uprkos "dupke" punom Gradskom stadionu u Banjaluci, "bordo tim" je sasvim zasluženo osvojio sva tri boda protiv crveno-plavih u utakmici 21. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine, koja je opravdala epitet derbija.

 Komentar: Borac - Sarajevo 0:2, izgubili su i Borac i Banjaluka Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Najave iz tabora crveno-plavih pred subotnju utakmicu da će bodovi ostati u Banjaluci ukoliko publika ispuni Gradski stadion nisu se obistinile!

Banjalučani jesu ispunili tribine, bilo ih je 10.000 po procjenama izvještača, a po delegatu meča dvije hiljade manje, ali je Benjamin Tatar dva puta pogodio crveno-plavu mrežu i nastavio tradiciju pobjeda kluba sa "Koševa" u međusobnim mečevima sa Borcem.

Možda će vas zanimati

Posljednji put Borac je savladao Sarajevo prije pet godina na stadionu "Asim Ferhatović Hase", a na pobjedu u Banjaluci, crveno-plavi čekaju još od novembra 2011. godine kada su Saša Kajkut i Branislav Krunić postigli pogotke.

Upravo je Krunić, aktuelni trener crveno-plavih, nakon susreta priznao da ovo nikad nije doživio u igračkoj karijeri, čak i u šampionskoj generaciji Borca i to je istina.

Ali, nije istina da je Banjaluka pobijedila time što je ispunila Gradski stadion.

Naprotiv, Banjaluka je debelo poražena zbog skandiranja dijela navijača "Ubij Turčina" i "Nož, žica, Srebrenica", što bi se moglo podvesti i pod krivični zakon, koji zabranjaju na pozivanje na nasilje i diskriminaciju po nacionalnoj, rasnoj ili vjerskoj mržnji.

Čak i da je to skandiranje bilo reakcija i revolt zbog bacanja kamenja i baklji "Hordi zla" prema istočnoj tribini, takvo uvredljivo skandiranje je za svaku osudu, a poteze sarajevskih navijača, koji su zasuli "obične" ljubitelje fudbala s djecom, trebalo bi da sankcioniše policija, sudovi i druge nadležne službe.

Takođe, "patriotskim" pjesmama o Kosovu i čuvenom hitu slovenačkog umjetnika Roberta Pešuta Manjifika "Pukni zoro" na poluvremenu nije mjesto na stadionu iako se u njima ni na koji način ne vrijeđaju osjećaji nijednog naroda u Bosni i Hercegovini.

Poneki sarajevski mediji i društvene mreže su potrčale da pjesme okarakterišu kao fašističke, što realno nema veze s vezom, ali dobro se uklapa u kontekst i lijepo dođe našim vlastodršcima na svim nivoima da nastavimo sa tjeranjem inata jedni drugima.

Ipak, ovo je bila samo fudbalska utakmica, nije politička tribina, niti stranački skup već derbi na koji su došli građani Banjaluke sa djecom da uživaju u ljepoti igre i da aplauzima isprate svaki lijep potez, poput onog koji je izveo mladi igrač gostiju Dani Salčin, "zavrtivši" Zorana Milutinovića.

Posebno jer u 99% slučajeva na poluvremenu mečeva se sa razglasa pušta Borčeva himna: "Sve dok Vrbas Banjalukom teče...", osim u ovom slučaju. Šta se time željelo postići?

Šta je u tim trenucima mislio Vinko Marinović, trener Sarajeva, inače stručnjak koji je u karijeri bio kapiten Borca, a kasnije i šef struke, a koji je odbio da proslavi prvi gol Tatara iz poštovanja prema "Velikanu iz Platonove"?

Nismo to saznali na konferenciji za štampu, ali jesmo da je i trener iz Gradiške bio zadovoljan pobjedom i podatkom da je Gradski stadion bio pun uz konstataciju da je lijepo igrati u takvom ambijentu.

Ako ćemo gledati samo fudbalski, a tako bi valjda jedino trebalo, Borac je na zelenom travnjaku izgubio zbog loše odrađenog zimskog prelaznog roka. Kao veliko pojačanje je stigao Goran Zakarić, koji se čestito nije ni vidio, a promaklo je da nije doveden nijedan štoper niti klasični centarfor.

To znači da Borac cijelo proljeće treba da igra sa ukupno dva štopera, što ne bi mogao ni Liverpul, koji je aktuelni evropski šampion. Pored toga, od dvojice talentovanih juniora, jedan je napustio Borac zbog spornih menadžerskih ugovora iako, Krunić sigurno ne bi ni mogao da njima povjeri zadatke u ovako važnoj utakmici.

P.S. Moram priznati da je transparent "Lešinara" iz pjesme Zabranjenog pušenja o "dobrodošlici" dio navijačkog folklora i kao takav može se smatrati čak i simpatičnim, ali uvredljivo skandiranje nikako.

Možda će vas zanimati

Komentari 15

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Horda

kako divan text, hvala vam gospodine Nebojsa!

Mladjo

Dodjem na gradski stadion posle 7 godina... Da, bilo mi toliko dosadno. Imam kartu za zapad, koji je mirniji dio i gdje obican narod moze bez straha od huligana da gleda tekmu. Pola sata prije pocetka na ulazu mi kažu da mjesta nema i da idem na istok. Dakle, naprodavalo se karti. Koga briga gdje ce ljudi da stanu. Na istoku jedinomjesto do gostujucih navijaca. Ispod mene majka povela 3 maloljetne djece, iznad 3-4 pijana klinca. Fudbal uzas... navijanje tanko... I moram reci da nije bilo pomenutig vrijedjanja do samog kraja. Tad vidim baklje Sarajlija se pale i leteprema meni... Zena podje da vristi, djeca se prepala, pijanci se dohvatili kamenja. Neke Srbende oplese po turskim majkama i Srebrenici... Nihe to trajalo duze od 20ak sekundi, ali dovoljno razloga da isparim odatle... Danas sam jako ljut, najvise na sebe, sto sam uopste isao tamo.

Papi2i

Pogledajte ko je u posljednja 2 kola izvukao pobjede u gostima: Siroki, Zeljo, Sarajevo i Zrinjski. To je to. To je nivo Evrope. Ostali koji smatraju da nisu kadri pobjedjivati u gostima ukljucujuci i razmisljanje Borca oni su nivo ispod, sredina i zacelje tabele. Pa vi sad ganjajte losu tradiciju, pljujte jef vam.je crna macka presla put prije puta uMostar ali to onda nije evropski klub. Vi nas lazete da idete na Evropu. Manipulisete navijacima. I juce ste nas slagali. Dodjite pobijedicemo, a onda - nista. Poslije 20 min molimo Boga da izvucemo X.

Arch Enemy

Ja se sjećam jedne godine da su Lešinari na Koševu dobili batine od policije i redara samo zato jer su istaknuli trans - natpis na kojem je ćirilicom pisalo,čini mi se ,, duvajte ga Argentinci " ili tako nešto a sad pazi molim te ovi njihovi sinoć bacaju baklje i kamenje na istočnu trebinu a naša policija uopšte ne reaguje umjesto da udje i sa pendrecima i štitovima malo natambura i istjera bagru, sjetimo se takodje kako su jednom prilikom prošli navijači Zrinjskog na Grbavici takodje ni zbog čega, znači policija ubila Boga u njima, imaju snimci i jednog i drugog incidenta a ovi ovdje dodju i znači imaju imunitet, ne smije ih se znači ni pipnuti iako su bagra i ološ nevidjen! O igri Borca mogu samo da kažem, sramno i žalosno kao i za anemičnog i bezidejnog Krunića, pošto sam penzionisani Lešinar sugerisao bih im da ne uništavaju zgrade, fasade i autobuse sa bezveznim natpisima jer time samo navlače antipatije i odbojnosti gradjana izuzev ako nisu u dogovoru sa stanarima, što ponekad i rade,zajedno odlučili da naprave neki lijep grafit ili mural, npr. škola na Čairama - prelijepo, volio bih takodje da čujem od njih više urbanih navijačkih pjesama u punk i rock fazonu jer Lešinari su nekad 100% bili u tom fazonu, turbo-narodnjaka nekad davno jednostavno medju nama nije bilo! I❤️💙BL

IXI

Slažem se. Zakljčak je da svima kojima je Borac na srcu imaju ista opažanja. Muzika je bila kao da smo na litiji a ne na Borčevoj utakmici. Ono što su Hz radile i što naša policija nije radila je sramotno. Od toga je sve počelo. Dakle, reakcija dijela publike. Sjećate li se kako su naši navijači sa Koševa izašli krvavi od udaraca njihove policije? Ne! Slabo ko se toga sjeća. U hitnoj su završila 4. A oni su likovali uz "ubij četnika" Gdje je razlika? Koga su Lešinari gađali u Sarajevu? Veliko je rivalstvo, generalno, između ova dva grada. Nepodnosimo se. I Srbi iz Sarajeva koji su izbjegli u BL nisu došli na plodno tle dok nisu izbacili jalijaški riječnik. Tako i treba! Sada se svi zgražaju na REAKCIJU tribine a zaboravljaju s kim imamo posla. Ovo je samo jedan poraz i idemo dalje ali bode oči "objektivnost" banjalučkih novinara za razliku od sarajevskih koji znaju staviti u prvi plan ono što njima odgovar maskirajući cijeli kontekst. Ponosan sam na svoj klub i grad!!! U životu je bitno biti Borac! Aj Borac!

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC