• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iz prve ruke: Ovako se trenira fudbal dok je vanredno stanje!

Autor Jovan Terzić

Kako? Gde? Koliko? Zašto? Kondicioni trener FSS otkriva u razgovoru za MONDO kako bi profesionalni fudbaleri trebalo da treniraju u vreme vanrednog stanja.

 Iz prve ruke: Ovako se trenira fudbal dok je [vanredno] stanje! Izvor: MONDO/privatna arhiva

Ako ne sme napolju, može unutra!

Važno da se hoće, posle je sve lako. 

Možda će vas zanimati

Do pre neki dan, sigurni smo, tema "fudbalski trening u stanu" delovala bi prilično besmisleno, tim pre što je u Srbiji ovog marta prilično lepo, sunčano i toplo vreme. Ali, ovog marta u Srbiji je pored lepog vremena uvedeno i vanredno stanje, koje je povuklo ručnu i potpuno zaustavilo srpski sport u zaletu na početku olimpijske godine.

Da sve bude gore, kako po nas koji gledamo, tako i po njih koji igraju, niko ne može da odgovori na pitanje kada će se ponovo igrati.

PONEDELJAK, UTORAK, SREDA...

Upravo zato, učinilo nam se da "fudbalski trening u stanu" i nije toliko besmislena tema, a brzo smo se u to uverili tokom telefonskog intervjua sa kondicionim trenerom mlade reprezentacije Srbije, popularnih "orlića", Ratkom Radojičićem.

Na početku Mondove serije telefonskih intervjua, evo vodiča za trening na bezbednom!

"Svaki profesionalac zna da mu karijera zavisi od forme i fizičke spreme, tako da i u ovakvim situacijama ne sme da stane sa treninzima"
, ističe Radojičić.

I baš zbog toga mu se telefon usijao od poziva pretodnih dana. 

"Sarađujem sa skoro 90 fudbalera, što iz Srbije što iz inostranstva, i svi su me već zvali da im pošaljem program. 'Zakucan' sam za kompjuter, jer moraš za svakoga da napraviš posebno, da mu se prilagodiš. Ne može jedan program da ide na više njih, pošto je neko povređen, neko tek izašao iz povrede, neko je u takmičarskom ritmu, a uz to se razlikuju i po uzrastu. Imam igrače od 2006. godišta do seniora. Takođe, nisu svi na istom nivou. Njih 30 su reprezentativci različitih kategorija...", objašnjava i sam nekadašnji fudbaler Dorćola, Kolubare...

Koncentrisali smo se na one koji su zdravi i do prekida klupskih treninga bili u takmičarskom ritmu.

"Njima je bitno da održavaju formu i ako bismo gledali njihove programe po nekom šablonu, onda bi to izgledalo ovako: ponedeljak - funkcionalni trening koji uključuje sve grupe mišića. Utorak i sreda - malo intenzivnije, kros-fit vežbe, a uz to trčanje na traci za one koji je imaju kod kuće, a ko je nema, on ide da trči napolju, bar dok je to dozvoljeno. Četvrtak i petak - eksplozivna snaga, dok je vikendom jedan dan za odmor, a jedan za visokointenzivan trening kojim se pravi simulacija igranja utakmice, tako da se fudbaler na kraju oseća kao da je proveo 50-60 minuta na terenu u jakom ritmu". 

"PAUZA NIJE ZA FUDBALERE..."

Pored redovnih treninga, jako važna stavka u održavanju forme je ishrana. 

"Igrači velikih inostranih klubova dobijaju svaki dan od svojih nutricionista dostavu na svoja vrata, ali u Srbiji nije baš tako, već će morati sami da kuvaju. Ja sarađujem sa jednom doktorkom koja mi šalje program ishrane, pa ga prosleđujem igračima, a povezan sam i sa firmom Proteini Si, preko koje igrači uzimaju suplementaciju koja je u savremenom fudbalu jako bitna kao dodatak ishrani", navodi Radojičić.

Po njegovom mišljenju, ako su profesionalci i ozbiljno shvate situaciju, igrači neće imati problem da se vrate u takmičarski ritam po izlasku iz kućnog karantina, bez obzira na dužinu njegovog trajanja. 

"Ako prate upustva iz programa koji dobiju, biće u zadovoljavajućoj formi da nastave tempom od pre pauze. Mislim da nema ozbiljnog fudbalera koji će dozvoliti sebi da se zapusti tokom vanrednog stanja. Kome se dogodi tako nešto, trebaće sigurno dva-tri meseca da se vrati u formu. Biće mu kao da izlazi iz ozbiljne povrede", upozorava kondicioni trener "orlića".

Radojičić već godinama radi individualno sa brojnim domaćim fudbalerima iz zemlje, ali i inostranstva, pa mu "rad na daljinu" neće biti novost. 

"Sarađujem sa nekoliko igrača koji igraju van Srbije, pa njihov rad ne nadgledam uživo, već im tokom sezone šaljem programe koji su prilagođeni utakmicama. Posao individualnog trenera je da prati igrača kroz celu sezonu i vodi brigu o njemu", rekao nam je i za kraj izneo zanimljivo zapažanje:

"Generalno će se u savremenom fudbalu vrlo brzo sve svoditi na individualne treninge, kao u NBA ligi. Kroz dve-tri godine neće više biti pripremnog perioda, nego će igrači imati odmor, ali će morati na okupljanja da dolaze već spremni za takmičarsku sezonu. Tako i jeste u većim klubovima, u kojima ekipe čim se okupe idu na turneje i igraju utakmice".

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC