• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Može li korona da ugrozi engleski fudbal?

Autor Nebojša Marković

Fudbal na Ostrvu nije samo Premijer liga. Niži "staleži" imaju daleko više problema ovih dana.

 Da-li-korona-virus-moze-da-ugrozi-engleski-fudbal-klubovi-u-Liga-1-i-Liga-2-finansijski-problem Izvor: Guliver/Getty images/Gareth Copley, Gareth Copley/Getty Images Europe

Sportske organizacije širom svijeta već uveliko preduzimaju mjere za spriječavanje širenja korona virusa. Sva najveća fudbalska takmičenja su otkazana, teniski ATP tur je na pauzi, a ne igra se ni košarka - NBA, Evroliga i Evrokup, ABA liga...

Lista je dugačka i postajaće sve duža usljed pandemije koja je učinila da pojedine zemlje budu u kompletnom karantinu.

Možda će vas zanimati


Engleska Premijer liga se dugo nećkala i na kraju je odlučila da i ona učini neizbježno - prekine svoje takmičenje. UEFA je odložila i EURO za 2021. godinu, a sada se već kuju planovi kada će svi moći da se vrate na teren.

Do tada, njeni klubovi će izgubiti dosta novca usljed eventualne nemogućnosti da završe sezonu (ukoliko pandemija potraje) ili čak iako ona bude okončana, ali pred praznim tribinama.

Ipak, svi oni će se snaći i neće imati problem da prežive.

Procjene su da će za svaki propušteni meč ili meč odigran pred praznim tribinama, premijerligaši samo na profitu od ulaznica moći da izgube između 1.000.000 i 6.000.000 funti.

Ali procentualno gledano, u poređenju sa njihovim godišnjim novčanim obrtom, to nije ni izbliza problem kakav će imati klubovi u nižim ligama, naročito kada se ima da ugrubo svaki član Premijer lige samo na osnovu TV prava dobija 100.000.000 funti.

Već u Čempionšipu ta brojka pada na 7.000.000 funti i zato analitičari na Ostrvu odavno pokušavaju da izračunaju kolikog uticaja će prijevremeni prekid sezone imati na članove engleskih Liga 1 i 2, trećeg i četvrtog ranga takmičenja.

Tamo je situacija daleko teža i klubovi koji posluju "u plusu" su sve više rijetkost. Iako još uvijek nije poznato kako će sezona biti okončana i kada (plan UEFA je da lige budu dovršene do 30. juna) svi zaključci upućuju na to da će ovi klubovi biti ozbiljno uzdrmani zbog odložene sezone.

Troškovi će u narednom periodu nastaviti da se gomilaju, a glavnih izvora prihoda neće biti.

Samo prošlog ljeta, fudbalski klub Beri je prestao da se takmiči u engleskoj fudbalskoj piramidi poslije 134 godine od osnivanja, a i Bolton je otišao u administraciju, pa su sezonu u Ligi 1 počeli sa 12 bodova minusa.

Izvor: Guliver/Getty Images/Christopher Furlong, Christopher Furlong/Getty Images Europe

Da li onda postoji mogućnost da veliki istorijski klubovi koji se nalaze u nižim od četiri profesionalne lige zapravo upadnu u velike probleme?

"Kao i mnogi drugi klubovi iz Engleske fudbalske lige (EFL), očekujemo da će ovo imati ozbiljne finansijske implikacije po nas", stoji u saopštenju Kembridž junajteda, kluba osnovanog 1908. godine, koji se trenutno takmiči u Ligi 2.

"Vrlo je moguće da će nam biti neophodna velika podrška i dobra volja naših navijača u narednom periodu", navodi se u saopštenju, pomalo aludirajući na činjenicu da će klubu biti potreban novac.

Predsjednik Piterboro junajteda Darag Mekantoni kaže da će prosječnim klubovima iz Lige 1 i Lige 2 (prosječnim jer istorijski veliki klub poput Sanderlenda baš i ne spada u tu kategoriju) biti potrebne pozajmice od oko 400.000 funti samo da prođu kroz predstojeći period sa plaćanjem računa i plata.

"Biće nekih računa koje će biti jako teško platiti. Ovo će uticati na klubove", rekao je Mekantoni za "TalkSPORT".

Veliki problem za klubove iz pomenutih liga je činjenica da ono što zarade od prodaje ulaznica u najvećoj mjeri odmah koriste da bi plaćali svoje troškove. Novac od TV prava gotovo i da ne postoji i to su glavni prihodi, osim potencijalnih prodaja igrača.

Izvor: Guliver/Getty Images/Christopher Furlong, Christopher Furlong/Getty Images Europe

Predsjednik Tranmer Roversa (Liga 1) Mark Palios kaže da upravo tako funkcioniše najveći broj klubova, dok "BBC" podsjeća da postoje klubovi koji su i bez zaustavljanja sezone bili u velikim problemima.

Maklsfild Taun i Sautend junajted su već bili optuživani da igrače ne plaćaju na vrijeme, dok Dejvid Botomli iz Ročdejla kaže da će ukoliko njegov klub ne bude bio domaćin na preostalih šest mečeva samo tu izgubiti 200.000 funti, bez uzimanja plata igrača u obzir. Portsmut bi zbog svojih 14.500 vlasnika sezonskih ulaznica mogli da izgube i do 100.000 funti po meču.

Mark Kejtlin, šef izvršnih operacija u Portsmutu, kaže da to ne bi bilo "opasno po život" njegovog kluba, ali...

"Postoji pet ili šest klubova (iz Liga 1 i 2) za koje znam da su već u problemu. Ovo bi mogla da bude razlika koja će ih "prebaciti preko ivice"", kaže Kejtlin za "BBC".

Koja su onda rješenja?

Jedan od uobičajenih scenarija bi bio da vlasnici klubova "ubrizgaju" dodatnu svotu novca koja bi pokrila troškove ili makar njihov dio. Uostalom tako uglavnom i funkcionišu klubovi u EFL-u - većina njih već od ranije posluje u minusu i gazde to nadoknađuju iz svojih džepova.

Pojedinci su pominjali mogućnost da iz fondova Premijer lige budu dobijene određene sume. Recimo, ukoliko bi svaki od 48 klubova koji se takmiče u Ligi 1 i 2 dobio jednokratnu pomoć od 250.000 funti, to bi im u osjetnoj meri pokrilo troškove, a Premijer ligu bi koštalo ukupno 12.000.000 funti.

Izvor: Guliver/Getty Images/Richard Heathcote


Ukoliko ste Mančester siti, toliko vas košta rezervni lijevi bek koji poslije šest meseci bude poslat na pozajmicu.

Ali očekivati da će Premijer liga doći poput Robin Huda i baciti novac pred vas je podjednako nesigurno koliko i neozbiljno, naročito iz ugla vlasnika klubova.

"Nisam fan takvih davanja, jer morate da stojite na svojim nogama, ali pomoć od Fudbalske asocijacije i Premijer lige su definitivno putevi koji moraju da budu uzeti u obzir", kaže Mark Palios iz Tranmer Roversa za "BBC".

Postoji mogućnost da će klubovima biti odobravane višegodišnje pozajmice sa niskim kamatnim stopama, dok Palios dodaje i da bi tamošnja vlada mogla da ispita načine na koje bi mogla da bude od pomoći, jer i fudbal spada pod ekonomiju i biznis.

Na kraju krajeva, tu su i navijači, emotivno vezani za klubove čiji su fanovi već decenijama i generacijama. I oni će podnijeti dio tereta, na ovaj ili onaj način, bilo kroz veće cijene karata ili direktne donacije.

Ostaje da se vidi kako će sezona biti okončana i hoće li se uspjeti sa planom da takmičenja budu završena do 30. juna, kao što je UEFA donela odluku.

Ukoliko pandemija prođe i stvore se uslovi, onda bi izgubljeni novac mogao bar u nekoj mjeri da bude nadoknađen.

Ipak, činjenica je da će pojedini klubovi biti u još goroj situaciji kada sve bude prošlo. A onda će početi nove borbe za sređivanje računa.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC