• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za Čavića nema dileme: Olimpijske igre – cirkus bogatih!

Autor mondo.rs

Srpski plivač smatra da su se sportisti najmanje pitali oko odlaganja Olimpijskih igara i da su sve diktirali novac i interesi moćnih ljudi.

 Milorad Čavić Olimpijske igre – cirkus bogatih! Izvor: MN PRESS

Tog jutra 16. avgusta 2008. Srbija nije spavala. Ponoć je već odavno bila prošla, a ni vreme za ustajanje ranoranioca iz kreveta nije bilo baš blizu.

Navijali smo za našu najveću nadu na Olimpijskim igrama u Pekingu. Milorad Čavić borio se kao lav protiv favorizovanog Majkla Felpsa u finalu trke na 100 metara delfin.

Možda će vas zanimati

I pobedio je velikog šampiona, u to smo uvereni!

Barem smo tako pomislili svi mi koji smo finalnu trku gledali uživo. Tako smo videli u direktnom prenosu, tako nam je pokazao i bezbroj puta pregledan snimak poslednjeg sekunda istorijske trke.

Neko je, međutim, odlučio da se ne prekine Felpsov put ka rušenju rekorda Marka Špica. Taj isti, mnogo moćan i bogat, projektovao je Amerikanca u novog najuspešnijeg, ne samo plivača, već i sportiste modernih Olimpijskih igara.

Tako je Čaviću pripalo srebro umesto najsjajnije medalje.

Od tog finala prošlo je mnogo godina. Naš najbolji plivač svih vremena odavno je prestao da se takmiči i sada sve vidi iz drugog ugla. U intervju za "Sportski žurnal" nije se vraćao na čuveno finale, ali je govorio o tome koliko Olimpijske igre imaju sve manje veze sa zdravim sportom i duhom takmičenja.

"Sve je interes i novac. Videli su da se situacija sa virusom korona neće skorije rešiti i da neće biti prihoda. Da nije toliko novca u igri, Tokio bi bez razmišljanja bio otkazan, a ne odložen. Olimpijske igre su postale cirkus. Sportisti koji su najvažniji, najmanje se pitaju. Oni su glavni glumci, sve oči su uprte u njih, a novac na njihovoj slavi uzimaju drugi. Njihovo je samo da slušaju", bez dlake na jeziku rekao je Čavić.

Čavić i Felps
Izvor: YouTube


Plivač je jasno stavio do znanja da je u situaciji kada se cela planeta bori protiv korona virusa, sport najmanje bitan.

"U ovakvoj situaciji sport nije u prvom planu, ali... Ima to 'ali', koji samo sportisti mogu da razumeju. Za njih je to veoma bolno. Ne možete ni da zamislite koliko su se oni žrtvovali. Mnogi od njih su sami morali da izdvajaju sredstva za pripreme, cele porodice su bile uključene u to da bi ostvarili san. Ne bi trebalo ni govoriti da će veliki broj njih i odustati. Tu posebno mislim na iskusnije takmičare. Lako je reći 'moram da izdržim još godinu dana', daleko je teže to uraditi", naveo je Čavić i pojasnio.

"Vi se ne spremate za jednu godinu, za jedan mesec, nego za jedan dan u tom mesecu u toj godini. Glavu si namestio za taj, često, jedan minut u kojem želiš da ostvariš snove. I onda ti neko kaže da moraš da čekaš još godinu dana", rekao je Milorad Čavić.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC