• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Flik sve zna: U Bajernu nije dovoljno samo pobijediti, moraš da oduševiš

Autor Pavle Knežević

Novi trener Bajerna savršeno zna šta znači "mia san mia"

 Hansi-Flik-Bajern-Minhen-nije-dovoljna-samo-pobjeda-moras-da-odusevis-bundesliga Izvor: Guliver/Getty Images/Alexander Hassenstein/Bongarts/

Hansi Flik je početkom aprila konačno izbrisao "privremeni" i postao trener Bajern Minhena, kluba čije vrijednosti i organizaciju jako dobro poznaje.

On je u intervjuu za sajt kluba rekao da su poštovanje i priznavanje tuđih kvaliteta osnova za rad sa igračima, a istakao je i da razumije filozofiju Bajerna da pobjede prosto nisu dovoljne, već da tim mora da oduševi navijače igrom.

Možda će vas zanimati

"Ključno pitanje je šta klub hoće? Sa kakvom vrstom fudbala se navijači identifikuju svakog vikenda? Kada sam ja bio igrač, pobjede su bile najvažnije. Samo da se pobijedi, makar i 1:0, na bilo koji način. Danas to više nije dovoljno i mislim da je to dobro. Naravno, trofeji su najvažniji, ali apsolutno razumijem da Bajern sada ima ambiciju da oduševi navijače, a ne samo da pobijedi 1:0", rekao je Flik za sajt kluba.

"Her Flik" je proveo pet sezona kao igrač u Bajernu, a onda je bio i asistent. On vjeruje da je taj klub – klub igrača.

"Zato treba da razmišljamo koji igrači se uklapaju u našu filozofiju. Ovo je poseban klub, a kada i spoljni svijet vidi i osjeti naš 'mia san mia', to je priznanje koje možete da iskoristite u pregovorima sa igračima koje želite da dovedete. U današnje vrijeme je važno da klub ponudi nešto sa čime igrači mogu da se identifikuju. A kultura i igračka filozofija Bajerna je vrlo precizna i poznata", objasnio je trener.

"Mia san mia" je slogan navijača Bajerna i to je igra riječi na lokalni izgovor fraze koja se prevodi sa "mi smo mi", u smislu "mi smo ti koji smo", što znači mnogo stvari: svi, od uprave, preko radnika na stadionu, do navijača, predstavljaju Bajern; klub se ugleda samo na sebe i treba da bude uzor ostalima; klub treba da bude inovativan, samouvjeren, da vodi računa o tradiciji, poštuje druge, donosi radost fudbala…

Flik je u aprilu potpisao ugovor do 2023. i tako prvi put postao trener nekog kluba u Bundesligi, sa punih 55 godina.

"Dobro, moja karijera jeste možda malo neobična", rekao je Flik uz smijeh.

"Na primjer vodio sam sportsku prodavnicu duže od 20 godina i sam sam radio u njoj. Tada sam uložio vrijeme jer sam htio da se obezbijedim za budućnost, iako sam oduvijek znao da želim da budem trener. Ne bih ništa mijenjao iz prethodnih iskustava (Viktorija Bamental, Hofenhajm), jer sam svuda nešto učio i to je karakteristika mog današnjeg rada", rekao je Flik.

A šta je tačno naučio?

"Kada se sve sabere i oduzme, ključan je koncept tima. Bez lojalnosti, poštovanja i priznavanja tuđeg doprinosa, teško je razviti se uspješno i smisleno. Važno mi je da vjerujem ljudima, da imam visok nivo komunikacije i da to prenesem ostalima. I morate da uživate u onome što radite. Samo zajedno možete biti uspješni. I moram da ponovim da sam vrlo, vrlo, vrlo zadovoljan stručnim štabom u Bajernu i nivoom našeg povjerenja, to je za mene ideal", rekao je Flik.

Trener Bajerna priznao je i da mu je pomoglo što klub ima definisanu filozofiju i dobru organizaciju, a ispričao je i kako izlazi na kraj sa konfliktnim situacijama.

"Poštovanje je osnova poslije kojeg možete otvoreno da govorite. Tako sam uvijek radio. Mislim da je to dio odgovornosti da treba da skrenete pažnju na neke stvari interno, ako je potrebno. Ne morate uvijek da se slažete sa mnom, ali razmjena mišljenja i njihova primjena u smislu šire slike su jedini način da se uspije", rekao je Flik.

Bajern je u trenutku prekida bio prvi na tabeli Bundeslige, sa četiri boda više od Borusije Dortmund.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC