• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šeranić za MONDO o nastavku sportskih takmičenja u BiH!

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić je za naš portal otkrio termin nastavka sportskih takmičenja u Bosni i Hercegovini, odnosno fudbalskoj Premijer ligi BiH, što u ovom trenutku najviše zanima sportsku javnost.

 Alen Šeranić za MONDO o nastavku sportskih takmičenja u BiH! Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

S obzirom na ranije preporuke "struke" da prije 1. jula nije moguće organizovati nastavak Premijer lige BiH u fudbalu, što onda implicira da sezona neće moći da bude okončana prije 3. avgusta, inače krajnjeg roka Evropske fudbalske unije (UEFA).

Šampionat BiH morao bi da u mjesec dana pronađe 14 termina za odigravanje 11 kola i tri duela u Kupu BiH, što je nemoguće izvesti u praksi, a tračak nade o eventualni nastavak sezone bio je zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije RS u kojem se navodi da se "do 8. juna zabranjuju sva sportska takmičenja".

Možda će vas zanimati

Međutim, Šeranić je u razgovoru za MONDO u petak potvrdio raniji stav da prije 1. jula ne bismo trebali da razmišljamo o nastavku sezone.

''Što se tiče tog pitanja mi smo dali jednu javno-zdravstvenu preporuku prije 20-ak dana da bi vezano za nastavak sportskih takmičenja - mi smo išli prema preporuci ministarstvu sporta - da bi trebalo razmišljati o početku nakon 1. jula. To je nešto što je stav generalno i ako govorimo o masovnim okupljanjima, to je opcija o kojoj smo razmišljali", izjavio je Šeranić.

Prema njegovim riječima, o svemu je tražio mišljenja svih relevatnih ljudi iz oblasti sporta.

"Mi smo od ministartstva sporta i tražili da se i oni izjasne i da se vidi sa savezima, da li su oni spremni da uopšte završe sezonu, da li mogu da igraju? Preporuka svakako jeste i ostaje da to bude poslije 1. jula", dodao je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Na pitanje da u tom slučaju Premijer liga BiH, ako počne telku julu, nema mogućnosti da se završi zbog roka UEFA, Šeranić je odgovorio da on priča jedino u vezi javnog zdravstva.

"Ja ne ulazim u organizaciju i ostale stvari. Govorim sa aspekta javnog zdravstva. Ako treba nešto drugo da se uradi i sačini, stav o tome će morati dati ministarstvo sporta. Nedavno ste imali slučaj da je u Bolonji zaraženo sedam igrača i šta sad? Šta ćemo ako krene neko profesionalno takmičenje u junu ili julu i desi se da imamo zarazu u nekom fudalskom klubu? Taj klub bi morao da prekine igrati utakmice na sedam ili 14 dana i da svi idu u karantin i šta ćemo onda? Opet će pitati javno zdravstvo šta sad da radimo? To su vrlo teške odluke", zaključio je Šeranić.

Kompletan intervju sa Šeranićem pročitajte predstojećeg vikenda na našem portalu.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC