• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nikolić u Moskvi: Svuda su me voljeli ali ta ljubav mora da se zasluži!

Autor Pavle Knežević

Srpski trener istakao je da su mu trenuci u Partizanu najdraži u životu, ali je naglasio da je to sve prošlost

 Marko-Nikolic-gdje-god-da-sam-radio-svugdje-su-me-voljeli-ali-ta-ljubav-mora-da-se-zasluzi Izvor: MN PRESS

Jedan od najboljih srpskih trenera Marko Nikolić preuzeo je moskovsku Lokomotivu, veliko ime evropskog i ogromno ime ruskog fudbala.

U svojoj prvoj izjavi za medije od preuzimanja Lokomotive, on je kazao da su mu dani u Partizanu i dalje najdraži u karijeri, ali da smatra ovaj korak velikim napretkom u karijeri.

Možda će vas zanimati

Nikolić je za ruski list Gudok (ime ruskog žičanog instrumenta sa tri žice) ispričao da su kontakti sa Lokomotivom počeli krajem februara, kada ga je zvao generalni direktor Vasilij Kinkadze.

"Prijedlog da preuzmem Lokomotivu je korak naprijed u mojoj karijeri. Htio sam da radim u jakom prvenstvu, timu sa ozbiljnim ambicijama, koji želi da osvaja domaće trofeje i igra u Ligi šampiona. U isto vrijeme, osjećao sam da me zaista žele u ovom klubu, a to je jako važno!", rekao je Nikolić.

On će na tom mjestu zamijeniti legendu kluba i ruskog fudbala Jurija Sjomina, koga navijači i mediji mnogo vole. Upravo je to razlog što ga je tamošnja javnost dočekala "na nož". Zna to i Nikolić i svjestan je koga nasljeđuje.

"Znam da moram da zamijenim legendu Lokomotive Jurija Sjomina, trenera koga vole svi navijači, čak i drugih klubova. Znam da će nas svi porediti. Bio sam i sam u sličnoj situaciji: bio sam otpušten kada je tim koji sam trenirao bio prvi na tabeli. Ali, takav je život fudbalskih trenera. Ni meni se to ne sviđa, ali tako je kako je", rekao je Nikolić.

On je ruskim novinarima rekao da dobro zna gde je došao.

"Lokomotiva je poznata širom Evrope. Ovdje imate dobru kombinaciju mladih i iskusnih igrača. Važno je da Lokomotiva uz sebe ima veliku kompaniju – Željeznice Rusije. Tim ima fenomenalne navijače. Ovo je u smislu organizacije posla korak iznad svih mjesta u kojima sam do sad radio", rekao je Nikolić, a potom nastavio da priča i o prvenstvu.

"Gledao sam Premijer ligu, kao i ostale evropske, to je dio mog posla. Mogu mirno da kažem da Rusija ima jako prvenstvo, jake timove, od kojih mnogi prave dobre rezultate u Evropi", kazao je trener.

Što se tiče nastupa u Evropi, srpski stručnjak ne odustaje od svojih principa.

"Gledao sam mnogo utakmica Lokomotive u Ligi šampiona u posljednje dvije sezone, ali nikada ne komentarišem igre drugih timova, samo onog koji ja vodim. Za mene su igrači, kolege treneri, navijači i klubovi svetinje. Svima pokazujem poštovanje, to je moj stil. A nadam se da će se i prema meni tako ophoditi", rekao je Nikolić.

Izvor: MN PRESS

On je istakao da je ponosan na sve što je uradio u prvenstvima Srbije, Slovenije i Mađarske, ali je istakao da je sve to istorija i da je vrijeme za nove izazove.

Ali, šta vam više znači: titula u Srbiji ili Mađarskoj?

"Najbolji trenuci života su mi i dalje osvajanje duple krune sa Partizanom. Prvo, Beograd je moj grad, a Srbija moja zemlja. Imam sjajan odnos sa navijačima, a i to mi je prvi trenerski trofej. U Mađarskoj sam proveo skoro tri divne godine, osvojio prvenstvo i kup, prošao kvalifikacije Lige Evrope i zvanično sam proglašen za najboljeg trenera u istoriji kluba. I to su velika dostignuća", rekao je Nikolić.

On je Rusima pričao o svom trenerskom putu, počecima i razvoju, priči koja je u Srbiji jako dobro poznata, ali je i vrlo lijepo sažeo svoju filozofiju.

"Volim da budem aktivan i na treninzima i tokom utakmica. Ali, u isto vrijeme, svako mora da ima svoju ulogu i odgovornost. Uvijek vjerujem mom štabu i igračima, ali u isto vrijeme očekujem od njih dobre rezultate i dobar rad", rekao je Nikolić.

On je kazao da još nije lično upoznao igrače, pošto je u Moskvu stigao tek 30. maja.

"Možda će se zbog situacije sa korona virusom moj stručni štab priključiti timu samo nekoliko dana pred nastavak sezone. To može da bude problem. Ali, čim vlasti dozvole da se priključim timu, odmah ću stupiti na teren. U svakodnevnom sam kontaktu sa trenerima tima, a to su Oleg Pašinin, Dmitrij Loskov, Sergej Aleksejev i Zaur Hapov. Uradili su sjajan posao u ovih prvih nekoliko dana poslije pauze", rekao je Nikolić.

Iako igrače nije upoznao, niti trenirao sa njima, sportske ambicije se znaju.

"Ciljevi su postavljeni. Znamo šta želimo da postignemo u bližoj, srednjoj i daljoj budućnosti. Savršeno razumijem i šta navijači žele i da čekaju pobjede. U posljednjih sedam godina sam radio u klubovima u tri različite države, koje možda nisu velika fudbalska imena, ali su se od njih, baš kao i od Lokomotive, tražile pobjede. Pritisak je u tom smislu bio veoma veliki. Ali, ako nema pritiska, nema ni ambicije. Lokomotiva ima oboje!", rekao je Nikolić.

Novinare je, naravno, zanimalo da li će mijenjati sastav tima, pominjala su se imena, ali je Srbin, po svom običaju, ostao "zakopčan".

"Sada mi je važno da počnem da radim sa timom. Moramo prvo da završimo sezonu 2019/20. kako treba. Hoću da vidim i da bolje upoznam trenutni sastav Lokomotive. Tada dolazi prelazni rok, koji ćemo iskoristiti. Naravno da su potrebne neke promjene, ali nikada ne pričam o pojedinačnim imenima javno. Takva je politika kluba. Pokažite malo strpljenja", rekao je Nikolić.

Sezona će se nastaviti u uslovima koji nikada do sada nisu viđeni zbog pandemije koronavirusa.

"Ovo se dešava prvi put. Svi moramo da se prilagodimo na novu situaciju. Naravno da će uticati na igru. Biće vrlo malo vremena između kraja ove i početka sljedeće sezone. Mnoge utakmice će se igrati u kratkom razmaku, povećaće se rizik od povreda, a moramo da ostanemo spremni do sredine decembra. To su, međutim, sve izazovi. Mi nismo ovdje da se žalimo, već da pronađemo rješenja za ove potpuno nove uslove za sve nas. Neće biti lako, ali siguran sam da ćemo uspjeti", rekao je Nikolić.

On je govorio i o svojoj saradnji sa medijima, rekavši da je uvijek spreman za intervjue, kao i da odgovori na svako pitanje (ali ne preko telefona), osim o ličnom životu.

"Najvažniji su mi porodica i posao. Nemam Instagram, Fejsbuk...Malo sam staromodan. Što se tiče navijača, njihovo mišljenje mi je najvažnije. Uradiću sve da ih ne razočaram. Gdje god sam radio, navijači su me voljeli, ali ta ljubav treba da se zasluži radom, stavom i borbom za klub. I najvažnije – rezultatima", rekao je Nikolić.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC