• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO skener Superlige: "Bonus" igrači na terenu - evo kako su se snašli!

Autor Dušan Ninković

Za početak, svi su ispoštovali pravila, pa neće biti kažnjavanja. A nekima se i isplatilo...

 MONDO skener Superlige Srbije: "Bonus" igrači na terenu - evo kako su se snašli! Izvor: MN PRESS

/Piše: Dušan Ninković/

Da će dva fudbalera mlađa od 21 godine biti obavezna u Superligi, znamo već dugo. To je pravilo koje se eksperimentalno koristilo u Prvoj ligi Srbije prethodne sezone, a ove sezone je obavezno u eliti.

Možda će vas zanimati

MONDO se ovom temom detaljno bavio u nekoliko tekstova, od razgovora sa selektorom mlade reprezentacije, pa preko informacija iz subotičkog Spartaka, koji je jedan od svetlih primera od prethodnog proleća.

Superliga je počela, prvo kolo je kompletirano, a sada je vreme da vidimo kako su se u novim okolnostima snašli klubovi.

Pre toga, samo da još jednom ponovimo osnovne stvari. Meč moraju da počnu dvojica igrača rođena posle 1. januara 1999. godine i ukoliko napuštaju igru pre poluvremena, umesto njih takođe moraju da uđu fudbaleri mlađi od 21 godine. Stranci se ne računaju u ovo pravilo, odnosno na terenu moraju da budu dvojica potencijalnih mladih reprezentativaca Srbije.

I, kome uopšte nije bio problem da na teren pošalje podmlađen sastav?

Najlakši posao je, izgleda, imao Branko Mirjačić. Njegov Rad je gostovao u Novom Sadu, a to je bila prava revija mladih i talentovanih igrača. Proleter je na teren poslao četvoricu, dok je ''Građevinare'' predstavljalo šest mladih fudbalera.

Dvostruki strelac na ovom meču je bio Viktor Živojinović, pojačanje Novosađana iz Voždovca i momak kom je veoma prijala ovakva situacija u Superligi.

Dva gola Viktora Živojinovića na utakmici sa Radom (2:0).
Izvor: YouTube

Rad je na terenu među šest mladih fudbalera imao jednog stranca, a od desetorice fudbalera mlađih od 21 godine čak njih sedmorica su odigrali ceo meč. Proleter i Rad nisu imali problema.

Dan ranije je igrao subotički Spartak, tim koji se godinama hvali promosivanjem mladih igrača u seniorski tim. Ovog puta su Subotičani odigrali meč sa trojicom mladih igrača, a svaki od njih je proveo na terenu ceo meč. Još dvojica su ušli u nastavku, ali to se i očekuje na severu Srbije.

Ekipa Zlatibora, koja je na debiju u eliti doživela poraz, bi mogla da bude u problemu u budućnosti. Njihov izbor su bili mladi golman Čupić, pozajmljen iz Zvezde i defanzivac Radmanovac, koji je igrač Partizana. On je igru napustio već u 46. minutu, čim su se stvorili uslovi za to.

Zanimljivu situaciju videli smo i na meču Napredak - Partizan, gde su oba trenera imali samo po dvojicu igrača koji se ''uklapaju u kalup''. Tako se Savo Milošević opredelio za Popovića i Stevanovića, a Dragan Ivanović za Kočića i Mršića. Upravo je Kočić postigao jedini gol za domaće, savladavši Popovića u finišu prvog dela.

Na poluvremenu je umesto mladog Stevanovića na teren poslat Lazar Marković, koji je ubrzo zamenjen zbog povrede. Šansu da zaigra u finišu meča je dobio i iskoristio mladi Čolić, strelac poslednjeg gola na utakmici u Kruševcu.

Novi Pazar se vratio u elitu i deluje da će se boriti za opstanak u ovoj sezoni. Kada je već situacija takva, nema mnogo prostora za malde igrače. doduše, na gostovanju u Beogradu, protiv Crvene zvezde su igrala čak četvorica. Istina, dvojica ne ispunjavaju baš sve uslove.

Kenan Kolašinac je na teren poslao Kurdića i Resića koji imaju pasoš BiH, kao i Delimeđca i Dacića, koji se uklapaju u pravilo o mladim fudblaerima. Već u 33. minutu smo videli prvu promenu, jedinu tog tipa u prvoj rundi, pošto je trener Pazaraca na teren poslao Dragutinovića umesto Dacića. Sve je ispoštovano, jedan mladi fudbaler menja drugog!

U Zvezdi su priliku dobili Strahinjak Eraković i Veljko Nikolić, a obojica su odigrala svih 90 minuta na ovom meču.

Prethodne sezone su se mladim fudbalerima hvalili i na Banovom brdu, a na otvaranju novog prvenstva je Aleksandar Veselinović odlučio da šansu ukaže četvorici igrača. Pored već poznatih Petrovića i Kamenovića nastupio je i mladi Rakonjac, od kog se očekuje mnogo, ali i Savić, koji se računa kao stranac u srpskom fudbalu. Na drugoj strani terena su, u dresu Inđije, igrali Vasilije Bakić, doskorašnji član Voždovca i Marko Konatar, pozajmljeni igrač Crvene zvezde koji je izašao već na poluvremenu.

Duel Mačve i Bačke bio je specifičan i zato što će se ta dva tima boriti za opstanak u eliti, ali i zbog dvojice golmana. Između stativa Šapčana je bio Miloš Gordić, dok je mrežu kluba iz Bačke Palanke čuvao Aleksa Milojević. Obojica su potencijalni mladi reprezentativci Srbije, pa bi to moglo da raduje Iliju Stolicu.

Na tom meču su igrali još i Božić (za domaći tim) i (Zličić) za goste, a obojica igrača ''u polju'' su zamenjena pre kraja susreta. Uz jednu bitnu razliku, Božić je postigao jedini gol na meču i doneo tri veoma važna boda Mačvi.

Udarac glavom Filipa Božića u 56. minutu doneo je tri boda fudbalerima Mačve na startu šampionata.
Izvor: YouTube

Voždovac je u novu sezonu ušao značajno podmlađen, nakon odlaska nekoliko iskusnijih igrača i sa najmlađim kapitenom u ligi. Jovan Damjanović je na teren poslao četvoricu igrača mlađih od 21 godine dok je Radnik, koji je u Surdulicu odneo ceo plen iz ''zmajevog gnezda'', imao samo dva igrača tog uzrasta.

Pogodak je u ovom kolu upisao i mladi Stefan Mitrović, momak koji ima dvojno državljanstvo Srbije i Kanade, a od prošle sezone nosi dres Radničkog iz Niša. Njemu je društvo, ali samo do poluvremena, u dresu tima sa Čaira pravio Živković. Na drugom kraju terena, Žarko Lazetić je u igri imao Antonijevića i Vlalukina, dok je mlađi od 21 godine i reprezentativac Konga Prestiž.

A da se za trenutak vratimo na petak?

Vojvođanski derbi je imao čudnu uvertiru i oštru reakciju Nenada Lalatovića, a zatim i novu poruku navijača TSC-a. Kako je bilo na terenu? Pa, rezultatski neizvesno, ali što se tiče mladih fudbalera, tanko.

Bojan Balaž i Mihajlo Banjac su nastupili za domaće i obojica su teren napustili u 57. minutu susreta. Kod gostiju je ceo meč odigrao Devetak, dok je Zukić svoje mesto na terenu ustupio u 65. minutu meča.

Istog dana je u komšijskom derbiju Mladost savladala Javor, a strelac gola za goste bio je Vanja Zvekanov. Zanimljivo, Ivanjičani su od prvog minuta u napadu imali Ibrahima Tanka, momka iz Gane koji je već nekoliko godina u Srbiji. Ipak, pored njega su morali da igraju Nikolić i Zvekanov, da bi pravilo bilo ispoštovano. Kod domaćina je branio Knežević, kao i na nekim mečevima u finišu sezone, a šansu da igra je imao i Mićević.

BILANS: Mečeve u Superligi je ovog vikenda počelo 55 fudbalera mlađih od 21 godine. Njih 48 ima srpski pasoš i u prvenstvu se računaju kao domaći igrači.

PO TIMOVIMA: Rad 5+1 stranac, Proleter 4, Voždovac 4, Spartak 3, Čukarički 2+2 stranca, Novi Pazar 2+2 stranca, Javor 2+1 stranac, Metalac 2+1 stranac, Zlatibor 2, TSC 2, Vojvodina 2, Mladost 2, Napredak 2, Partizan 2, Crvena zvezda 2, Radnički 2, Mačva 2, Bačka 2, Inđija 2, Radnik 2.

IZAŠLI: Promena je bilo, naravno, ali se stiče utisak da treneri nisu koristili poluvreme da odmah uvedu dva iskusnija igrača umesto onih koji su morali da igraju. Na poluvremenu su izašli Radmanovac (Zlatibor), Stevanović (Partizan), Živković (Radnički), Konatar (Inđija) i Stoisavljević (Voždovac), dok je Dacić (Novi Pazar) već u 33. minutu ustupio mesto Dragutinoviću.

CEO MEČ:Čak 27 fudbalera mlađih od 21 godine je odigralo ceo meč u 1. kolu Superlige Srbije!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC