• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizan zna: Nosilac do kraja, bez mečeva sa ekipama iz Hrvatske i BiH

Autor N.J.

Sa sajta crno-belih navode se imena klubova koja sigurno neće biti rivali posle žreba i tvrde da od 2007. i mečeva sa Zrinjskim u Nionu ne dozvoljavaju susrete srpskih klubova sa predstavnicima BiH i Hrvatske. Da li se to pokazalo kao tačno u međuvremenu? Jeste!

 Partizan nosilac do kraja kvalifikacija bez duela sa ekipama iz Hrvatske i BiH Izvor: MN PRESS

Šanse da Partizan ne bude u grupi povlašćenih klubova na žrebu za svaku od četiri runde kvalifikacija za Ligu Evrope, umanjivane su iz dana u dan serijom povoljnih raspleta po crno-bele na različitim frontovima.

Od ishoda finala FA kupa, preko završnice prvenstva Švajcarske, pa sve do nastavka eliminacija u istoj toj Ligi Evrope.

Pandemija korona virusa dovela je do toga da će istog dana, u ponedeljak, biti održan žreb prvog kola kvalifikacija za sezonu 2020/21 i odigrane utakmice četvrtfinala iz sezone 2019/20, u kojoj više ne postoji ishod prema kom bi crno-beli ispali iz grupe nosilaca u poslednjoj rundi kvalifikacija, plej-ofu. Pod uslovom da prođu prethodne tri, naravno.

Izvor: Guliver, Christof Koepsel/Bongarts

Odnosi država u regionu i Evropi, zabrane ulaska državljanima određenih zemalja i stroga pravila izolacije, koja u pojedinim državama važe za sve putnike iz inostranstva, znače i da će neke utakmice kvalifikacija biti odigrane na neutralnom terenu. Ako bi Partzan za rivala u prvom kolu dobio Zetu ili Iskru, jasno je da se ti mečevi ne bi igrali u Srbiji i Crnoj Gori.

Međutim, konkurencija na glavnoj stazi kvalifikacija nije nimalo naivna, pa mesto u "prvom šeširu" za plej-of rundu donosi i sedmostrukog prvaka Evrope, Milan, kao potencijalnog protivnika.

Pre toga, trener Savo Milošević i ekipa, koja je već pretrpela prve udarce na startu nove sezone, moraju da prevale dug i neizvestan put, koji crno-bele u prvoj rundi eliminacije 27. avgusta može odvesti u gotovo svaku od 55 zemalja članica UEFA, pa čak i na neutralan teren u nekom od gradova Kipra, Grčke, Mađarske i Poljske.

Kakav god bio ishod žreba u ponedeljak, pre kog standardno sledi mistično razvrstavanje učesnika u grupe od 10, do 12 potencijalnih rivala, u Partizanu znaju da ni oni, ni Vojvodina, ni TSC, sigurno neće dobiti rivale iz dve zemlje - Hrvatske i BiH.

Kako to, kada se ime Srbije na spisku "zabranjenih" ishoda žreba za UEFA takmičenja pominje samo na jednom mestu, uz takozvano Kosovo?

U Partizanu tvrde, pitajući se zašto novinari svake godine navode Hajduk i Dinamo kao moguće rivale "večitih", da ljudi iz Niona veoma svesno i u kontinuitetu isključuju mogućnost da se tako nešto dogodi i da to nepisano pravilo prestaje da važi samo u plej-ofu Lige šampiona!

Zapadna i severna tribina stadiona JNA, uz nebo bez filtera.
Izvor: MONDO/Dušan Ninković

Na zvaničnom sajtu kluba navodi se da je UEFA još 2007. rešila da ne dozvoli nove susrete srpskih klubova sa rivalima iz Hrvatske, odnosno Bosne i Hercegovine, nakon incidenata u Mostaru na utakmici Zrinjski - Partizan. Crno-beli su taj dvomeč dobili rezultatom 11:1, ali su naknadno izbačeni disciplinskim merama.

Bez obzira na to što nikada nije doneta odluka o zabrani, kakva recimo postoji za ruske i ukrajinske klubove ili one iz Jermenije i Azerbejdžana, u Humskoj tvrde da ona i te kako postoji, a da se sprovodi u delo upravo pomenutim razvrstavanjem svih učesnika kvalifikacija u grupe.

"Od pre nekih 12-13 godina, otprilike neposredno nakon onih dešavanja u Mostaru na utakmici Zrinjski – Partizan, postalo je nepisano pravilo u strukturama UEFA da se sprečava da do tih susreta uopšte može doći! Jedini izuzetak od tog nepisanog pravila čini žreb za plej-of i to samo onaj u kvalifikacijama za Ligu šampiona", stoji na portalu crno-belih i dodaje se:

"Zbog toga je 2015. Partizan mogao na Dinamo, baš kao što je na isti klub voljom žreba mogla da ide i Crvena zvezda prošle sezone".

Iz tog razloga, u Humskoj već sada znaju da im sarajevski Željezničar i banjalučki Borac neće biti rivali u 1. kolu, jer "UEFA ne pravi razliku između dva entiteta u Bosni i Hercegovini".

Izvor: MN PRESS

Gde je Partizan gostovao u tih 13 godina, tokom kojih postoji neformalno razdvajanje? Svuda! Osam puta u susedsvtvu, sedam gostovanja imao je južno, u Grčkoj, Turskoj, na Malti i Kipru, četiri puta putovao je na severo-istok, od Slovačke do Litvanije, u šest navrata crno-beli su leteli u pravcu Kavkaza, jednom manje išli su u Skandinaviju, a po tri puta gostovali u Centralnoj Evropi i na Ostrvu.

Da li se ovo nepisano pravilo o kom govore u Partizanu pokazalo kao tačno u ovih 13 godina od kada su letele kamenice pod Bijelim Bregom? Jeste! Ne samo "večiti", ni Vojvodina, Čukarički, Radnički i ostali naši klubovi u retkim izlascima u Evropu nisu dobijali rivale iz ove dve susede zemlje, ali jesu iz svih ostalih - i to više puta.

Tako je Partizan u međuvremenu dva puta igrao eliminacije u Crnoj Gori, Bugarskoj i Rumuniji, jednom u Mađarskoj i Severnoj Makedoniji. Crno-beli nisu odmeravali snage sa Albancima u kvalifikacijama, ali jesu jednom u grupnoj fazi, uz već čuveni epilog žreba kvalifikacija za EURO kada su se reprezentacije Srbije i Albanije našle u istoj grupi.

Iz toga se može zaključiti da slično nepisano pravilo ne važi za buduće susrete Srba sa Albancima. Njih bi ovog leta moglo da bude više, jer su mesto u kvalifikacijama pored albanskih klubova Teuta, Lači i Kukeši, izborila i tri makedonska predstavnika iz gradova sa većinskim albanskim stanovništvom, tipično albanskih imena i simbola - Renova, Škupi i bivši Partizanov rival, Škendija.

Priština i Gnjilane to već ne mogu biti, odlukom koja je doneta još 2016. uvođenjem reprezentacije nepriznatog Kosova u sistem takmičenja UEFA.

Pravilo za koje u Partizanu tvrde da takođe postoji, još od 2007, biće na ispitu već od žreba za drugo kolo kvalifikacija, kada će se nasuprot crno-belima naći Osijek i sam Zrinjski, klub za koji navija hrvatski deo Mostara.

Formalno, rivali bi u trećem kolu mogli da budu i Lokomotiva i Hajduk i Rijeka, protiv koje je Partizan igrao 1999. godine, pa bi u slučaju dobrih nastupa klubova sa prostora bivše SFRJ, osoba zadužena za mistična razvrstavanja u grupe od 10, do 12 mogućih rivala bila na neprijatnim iskušenjima.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC