• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Petorica srpskih košarkaša osvajaju NBA! Čak 120 internacionalaca, najviše ih ima u jednom klubu!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

U NBA ligi ove sezone igraće veliki broj internacionalaca, najviše ih ima iz Kanade i Australije.

 Petorica-Srba-u-NBA-ligi. Izvor: Profimedia

U NBA ligi ove sezone igraće 120 internacionalaca od čega su tu petorica Srba. Predvodi ih dvostruki uzastopni MVP lige Nikola Jokić (Denver), zatim Bogdan Bogdanović (Atlanta), Aleksej Pokuševski (Oklahoma), Boban Marjanović (Toronto) i Nikola Jović (Majami). Ponajviše se u posljednje vrijeme pričalo upravo o mladom igraču Hita koji je oduševio sve tokom pripremnog perioda u timu sa Floride. Svih 30 timova ima bar po jednog internacionalca, najviše ih ima iz Kanade (22) i Australije (10). Toronto ima čak osmoricu, što je najveći broj u ligi.

Devetu godinu zaredom Kanada je najzastupljenija zemlja van SAD, a slijede je Australija i Francuska (9 igrača) i Njemačka (6). Nigerija, Srbija i Španija imaju po pet igrača. Ukupno 58 igrača iz Evrope nalazilo se u sastavima prve večeri, uključujući trojicu iz idealne petorke za sezonu 2021/22: Janisa Adetokumba (Milvoki Baks, Grčka, veze sa Nigerijom), Luku Dončića (Dalas Maveriks, Slovenija) i najkorisnijeg igrača lige Nikolu Jokića (Denver Nagets, Srbija). Reptorsi su prvi sa osam igrača, iza su Dalas, Indijana i Sakramento sa po sedam i Oklahoma i Juta koji imaju po šest.

Dva internacionalca osvojila su poslednja četiri MVP trofeja, Jokić i Janis. Njih dvojica će "ukrstiti koplja" dva puta u regularnom dijelu sezone, prvi 25. januara u Milvokiju, pa 25. marta u Denveru. Vodeća tri igrača u trci za MVP nagradu prošle sezone bili su internacionalci, pored spomenute dvojice tu je bio i Džoel Embid. U okviru ankete koju je NBA liga sprovela sa generalnim menadžerima najviše šanse za zvanje najkorisnijeg igrača u predstojećoj sezoni dali su Dončiću. Ima još zanimljivih podataka, poput recimo braće u ligi. Tu su Janis, Tanasis i Kostas Adetokumbo, Huančo i Vili Ernangomez, Franc i Moris Vagner. Čeka nas definitivno NBA sezona puna uzbuđenja. Šta vi mislite, ko će na kraju biti šampion?

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC