• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evroliga se širi, šta to znači za Zvezdu i Partizan? Sve po ugledu na NBA, a preči im London i Dubai od Srbije!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Evroliga se sve više ugleda na NBA ligu i razmatra čak i konferencije (Istok i Zapad), a govoreći o proširenju čini se da čelni ljudi više misle na Dubai i London nego na Srbiju.

 Evroliga se širi šta to znači za Crvena zvezda i Partizan Izvor: YouTube/BasketNews/Screenshot/MN Press

Evroliga planira proširenje, ali je "vječito" pitanje na koga se ono odnosi... Takmičenje trenutno broji 18 klubova, od kojih je šest sa nestalnom licencom, a svi na ovim prostorima nadaju se da bi u doglednoj budućnosti stalni članovi mogli da budu i srpski klubovi Crvena zvezda i Partizan. Do toga je dug put, posebno jer se sve više "šuška" o Monaku i Virtusu, dok je sada iz Evrolige stigla informacija da nisu samo oni zainteresovani.

Maršal Glikman, operativac koji vodi Evroligu sa Dejanom Bodirogom, otkrio je za "Basket Njuz" da se planira proširenje koje ne podrazumijeva isključivo sportske motive, nego finansijske, naravno upakovane u "ekspanziju košarke".

"Imamo dvije legitimne grupacije u Parizu koje žele da budu dio Evrolige. Tim koji sada igra Evrokup, Pariz Basket želi da budu u Evroligi, isti slučaj je i sa London Lajonsima koji to žele što je prije moguće. Još uvijek traju razgovori kako bismo pronašli način da svi budu zadovoljni sa timom iz Dubaija. Teško je igrati jednu sezonu pa da eventualno sljedeće već ne budete u Evroligi. Moramo da ostanemo donekle otvorena liga jer uvijek dovodimo šampiona Evrokupa. Proširenje lige u nekom momentu će biti neminovno, ali problem je kalendar. Postoje domaće lige, kupovi, a naravno i FIBA prozori. Vjerujem da će u jednom momentu morati da postoje konferencije", rekao je Glikman koji očigledno želi model iz NBA u Evropi i zato se razmišlja i o povećanju broja timova i u samom plej-ofu: "Sviđa mi se sistem koji postoji u NBA ligi jer daje više prostora za dramu i mnogi timovi imaju šansu da dođu do pobjeda".

Gilman je otkrio i da se fajnal-for neće mijenjati, da će ostati i ubuduće model za Evroligu, dok je interesantno da se razmišlja i o utakmicama koje bi se igrale izvan Evrope, a koje bi donijele povećanje popularnosti evropskoj košarci.

"Mogao bi to da bude Njujork ili Tokio, možda čak i Mumbaj. Postoje mnoga mjesta, svijet treba da vidi kvalitet i intenzitet naših utakmica. Koristimo slogan da je svaka utakmica bitna i mislim da je to baš tačno u našem slučaju. Tu smo različiti u odnosu na NBA ligu gdje možda svaka utakmica nije toliko bitna", zaključio je Glikman.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC