• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEĆE MOĆI TAKO! Prvi čovjek FIBA neće ni da čuje za promjenu pravila: Može jedan stranac, ne zanimaju nas babe i dede!

Autor Dragan Šutvić

Iako se spekulisalo da će u najskorije vrijeme biti dozvoljena još slobodnija "naturalizacija igrača", prvi čovjek FIBA ističe da se to neće desiti. Od reportera MONDA Nikole Lalovića sa Mundobasketa.

 generalni sekretar fiba o naturalizaciji igrača  Izvor: Profimedia

Generalni sekretar FIBA Andreas Zagklis obratio se danas medijima uoči finala Mundobasketa između Srbije i Njemačke tako da je govorio o situaciji sa Borišom Simanićom, ali i generalnim problemima koje muče košarku. Jedan od njih je i "naturalizacija" igrača, pa Zagklis ističe da tu postoje jasna pravila koja neće biti kao u fudbalu, gdje FIFA dozvoljava da se igra za nacionalni tim "po liniji zemalja iz koje su roditelji, babe, dede...".

"Ne! Nećemo ići u tom pravcu jer imamo specifičnosti u našem sportu. Imamo dva ili tri velika tržišta koji proizvode igrače koji su povezani sa drugim zemljama. Onda bismo imali nacionalne timove koji ne bi imali bilo kakve veze sa igračima koji igraju za reprezentaciju. Recimo Sjedinjene Države proizvode mnogo igrača koji bi mogli da predstavljaju druge zemlje sa dvojnim državljanstvima. Postoje zemlje koje ulažu u razvoj igrača, igraju omladinska prvenstva i osjećaju se loše kada bi neko samo doveo igrače iz dijaspore u koje košarkaški savez te zemlje nije uložio ništa", kazao je Zagklis i naveo da neće biti dodatnog "naturalizovanog" igrača.

"Imamo dva jasna pravila. Jedno je da je moguće imati samo jednog naturalizovanog igrača i to pravilo se neće mijenjati. Pravilo je tu - taj jedan igrač neće postati ni nula ni dva. Pravilo je jako strogo i više sam spreman da kritikujem. Drugo pravilo je da ste u konkurenciji za igranje za reprezentaciju ako imate pasoš te države prije 16. godine. Ako niste, onda ste naturalizovani. Ostajemo pri ovim pravilima i imamo vrlo iskusan tim koji se bavi ovim pravilom".

Što se tiče samog turnira, Zagklis je istakao da je "sjajno pripremljeno i to za vrijeme pandemije korona virusa", dodavši da su novi objekti u Okinavi i Džakarti ispunili očekivanja, dok su renovirali i "Areneta Koloseum" na Filipinima.

"Takođe, Mall of Asia je bila sjajna, a i u "Filipino areni" smo sa 38.000 ljudi na otvaranju uspjeli smo da oborimo rekord Svjetskog prvenstva. U Japanu su dvorane imale nevjerovatnih 85 odsto popunjenosti, a vidjeli smo i sjajnu gledanost na TV-u", naveo je generalni sekretar FIBA i osvrnuo se na "zakopavanje sekira" sa Evroligom.

"Mislim da je FIBA posljednjih pet godina bila vrlo jasna i konstantna da želi da riješi poklapanje kalendara u muškoj i ženskoj koašrci. Takođe, prije dvije godine smo mi napravili prvi korak da krenemo u razgovore sa Evroligom i mi smo uveli i NBA u ovaj razgovor. Mi smo krenuli da pravimo korake kao što je to što se ovo Svjetsko prvenstvo igra nedjelju dana ranije nego prethodna prvenstva jer su klubovi to od nas tražili".

Pogledajte

01:54
Andreas Zaglis o Boriši Simaniću
Izvor: MONDO/Nikola Lalović
Izvor: MONDO/Nikola Lalović

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC