• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li su Partizan i Zvezda neophodni Evroligi? Evo šta kažu brojke!

Autor Dragan Šutvić

Partizan i Crvena zvezda su dva najgledanija kluba u Evroligi ove sezone.

 partizan crvena zvezda posjeta u evroligi  Izvor: KURIR/Petar Aleksić/Printscreen/Euroleague

Da li su Partizan i Crvena zvezda bitni za Evroligu? Možda po finansijama, marketingu i tržištu ne donose isto kao što bi novi klubovi o kojima se priča iz Londona, Pariza, Dubaija, ali donose nešto što niko od tih timova neće moći. Atmosferu, navijanje, ljubav prema klubu i to dokazuju i brojke koje je objavila Evroliga.

U zvaničnoj objavi navodi se da su upravi srpski "vječiti" rivali najgledaniji ove sezone. Partizan u prosjeku gleda 19,801 gledalac, a Zvezdu 18,888 navijača. Iza njih su Žalgiris (14,935) i Panatinaikos (14,914), dok je na 10. mjestu Armani (9,333). Dva srpska kluba u eliti i te kako imaju uticaj i na ukupne brojke, pošto je prosječna gledanost u sezoni 2023/24 10,296 navijača. Primjera radi prošle sezone bilo je 8,771 u proseku, a 2019/20 8,676 gledalaca po meču.

"Strast za mečevima Evrolige širom svijeta je sve veća. Samo ove sezone je gledanost porasla za čak 17,4 odsto tokom prvih 17 kola, uz prosjek od 10,296 navijača po utakmici. Sve ovo dolazi uz napomenu da Makabi, koji u prosjeku ima 10,460 navijača u svojoj dvorani, ne može da igra u Izraelu, pa mečeve igra pred praznim tribinama", navodi se u tekstu.

Izvor: Printscreen/Euroleague

Zatim se ističe i jedan bitan podatak. "Popunjenost dvorana je nevjerovatna, Partizanova je na 99 odsto, Žalgiris je na 97, Zvezda i Bajern Minhen na 95 odsto. Prelazak crveno-bijelih u Arenu donio je i povećanje broja gledalaca u prosjeku za čak 11,678. Projekat Panatinaikosa sa Erginom Atamanom takođe je donio poboljšanje od 6,395 navijača više u prosjeku", piše Evroliga.

Sve ovo dolazi kao još jedna potvrda o spekulacijama i pričama u vezi učešća dva srpska kluba u Evroligi i naredne sezone. Novi izvršni direktor takmičenja Paulijus Motijunas je već istakao da će se to teško dogoditi naredne godine, ali da šansa postoji... Ove sezone odigrana su dva vječita derbija u Areni, prvi je pred crno-bijelim tribinama pripao Partizanu, a drugi pred crveno-bijelom dvoranom dobila je Zvezda. O oba ta duela pričala je cijela Evropa.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC