• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stranci u NBA: Beograd i Split, pa Mostar

Autori mondo.ba Autori mondo.rs

Informišite se iz kog grada van SAD je stiglo najviše igrača u najjaču ligu svijeta i na kom mjestu je srpska prestonica, a i najveći grad Hercegovine.

Stranci su već dugo dio istorije NBA, ali da li ste se ikada zapitali odakle to najviše košarkaša stiže u najjaču ligu svijeta?

Ove sezone igra 74 Evropljana, od čega su petorica Srbi, a dvojica iz Bosne i Hercegovine.

A koji grad van SAD je dao najviše igrača u NBA?

Toronto. Portal "Basketball sphere" prenosi da su to Entoni Benet, Sim Bhular, Rik Foks, Kori Džozef, Džamal Meglor, Keli Olinik, Dvajt Pauel, Leo Rutins, Tristan Tomas i Endrju Vigins.

Iza Toronta je Melburn odakle su došli Dejvid Andersen, Kris Ensti, Endrju Bogut, Dante Eksum, Endrju Gejz, Šejn Hil, Kajri Irving, Luk Longli i Ben Simons.

A onda iznenađenje - treće mjesto dijele Split, Beograd, Montreal i London.

Splićani koji su igrali u NBA su Duje Dukan, Toni Kukoč, Dino Rađa, Bruno Šundov, Žan Tabak, Roko Ukić i Ante Žižić.

Sa beogradskog asfalta na terenima najjače lige svijeta nastupali su, ili još nastupaju, Miroslav Raduljica, Nemanja Bjelica, Bogdan Bogdanović, Rastko Cvetković, Aleksandar Đorđević, Marko Jarić i Igor Rakočević.

Igrači koji su rođeni u Montrealu, a igrali su u NBA klubovima su Džoel Entoni, Kem Birč, Ron Krevije, Stjuart Grejndžer, Kris Džozef, Erni Vandevege i Bil Vrnington. A u Lonodnu su rođeni O Dži Anuobi, Kelena Azubuike, Stiv Baknejl, Ndudi Ebi, Ben Gordon i Pops Mensa Bonsu.

Zanimljivo je da su Dakar i Pariz imali u NBA po pet igrača, a Mostar jednog manje (Bojan Bogdanović, Mirza Teletović, Zoran Planinić i Ivica Zubac), baš kao i Ljubljana (Goran i Zoran Dragić, Raša Nesterović i Uroš Slokar). Po četiri igrača stigla su i iz Madrida i Tbilisija.

Rekoreder kada su u pitanju njemački gradovi je Vircburg, pošto su se u njemu rodili Dirk Novicki, Maksi Kleber, ali i Entoni Rendolf. A po tri igrača u NBA ligi imali su i Vau (Južni Sudan), Kingston (Jamajka), Misisauga (Kanada), Port-a-Princ (Haiti), Lagos (Nigerija), Kinšasa (DR Kongo) i Istanbul (Turska).

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC