• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vujošević: Naš optimizam kao sarajevska magla

Autor mondo.ba

Selektor košarkaša Bosne i Hercegovine Duško Vujošević upozorio je pred meč sa Belgijom da nema unaprijed dobijene utakmice.

Duško Vujošević, selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine istakao je u utorak da ga ponovo brine pretjerani optimizam uoči duela njegovih izabranika u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo protiv Belgije, te je dodao da se radi o veoma ozbiljnom protivniku, koji će biti izuzetno motivisan u petak uvečer u dvorani “Mirza Delibašić“.

Posebno zbog činjenice da je Belgijancima taj duel gotovo posljednja šansa da se uključe u borbu za prolazak u drugi krug kvalifikacija. Stoga je pozvao navijače da dođu u što većem broju u “Skenderiju“ i podrže bh. košarkaše, te im na taj način pomognu da dođu do vrijedne pobjede.

Vujošević je kazao i da će u kratkom periodu pokušati da što bolje pripremi ekipu za ono što ih čeka protiv Belgije, ističući pri tome da je kompletan sastav imao na okupu tek u ponedjeljak. Nakon klupskih obaveza tokom vikenda, reprezentativci su došli u različitom fizičkom stanju s obzirom na opterećenja u klubovima.

“Imamo vrlo malo vremena da pripremimo utakmicu koja je dosta složena. Igramo protiv izuzetno atletski dobre ekipe, često igraju sa četiri spoljna, često mijenjaju odbranu. Ima dosta preuzimanja, na momente agresivnosti po cijelom terenu. Belgija je u nekih zadnjih desetak godina puno napredovala, ima ozbiljnu ligu, ozbiljan savez. Reprezentacija dugo radi pod rukovodstvom trenera koji ima veliko iskustvo u radu s njima. Startovali su nešto slabije od očekivanog. Izgubili su kući od Francuske i u gostima od Rusije“, kazao je Vujošević.

Prema njegovim riječima podatak da su došli u ponedjeljak i da su smješteni u hotelu, koji ima sopstvenu dvoranu, pokazuje koliko su ozbiljno shvatili duel sa BiH.

“Čeka nas jako težak protivnik, koji poslije naše eventualne pobjede, ne može biti favorit u narednoj utakmici sa Francuskom. Ako budu imali skor 0:4 oni su blizu ispadanja iz ove faze takmičenje. Stoga je to protivnik koji zaslužuje svaki respekt i ima bolji tim od trenutnog plasmana. Imaju više iskustva od nas. Svjesni smo da nas čeka snažan protivnik koji će biti izuzetno motivisan. Brine me što se ponovo kreira neopravdani optimizam, a sarajevski optimizam može biti gust kao sarajevska magla“, rekao je Vujošević, te naglasio da nema unaprijed dobijene utakmice.

Vujošević dodaje da će biti neophodna velika borbenost njegovih izabranika da bi se došlo do trijumfa.

“Bez obzira na njihovu motivisanost moramo na našem terenu u 'Skenderiji' pobjedu željeti više od njih. Bilo bi izuzetno značajno da dvorana bude puna i to onih koji znaju da podrže kada se lomi utakmica, da naprave neki dozvoljeni pritisak. Mislim da su momci to i zaslužili. Oni se ponašaju skoro idealno i pokazuju da s tom loptom može da funkcioniše i multietnička Bosna. Taj poduhvat treba sportski i na svaki drugi način podržati“, zaključio je selektor bh. tima.

Elmedin Kikanović, kapiten košarkaške reprezentacije BiH iza sebe ima veoma uspješan vikend tokom kojeg je sa Monacom osvojio Kup Francuske. No, kao jedan od glavnih igrača francuskog kluba dosta se potrošio.

“Atmosfera u ekipi je zaista odlična i svi smo došli u dobrom raspoloženju. U kratkom periodu najvažnije je da imamo dobar fokus i koncentraciju kako bi usvojili sve zahtjeve stručnog štaba. Vrlo je važno dobiti domaće utakmice u ovakvom sistemu takmičenja, pogotovo protiv Belgije. Prije početka na njih smo gledali na ekipu s kojom ćemo se boriti za prolazak dalje. Belgija je ekipa koja ima kvalitet i neće biti nimalo lako. Očekujemo da će dati više nego što mogu u ovom trenutku, moramo im odgovoriti istom mjerom i dati im do znanja da je ovo naš teren. Faktor publike će možda biti presudan i pozivam sve navijače da nam pomognu da ostvarimo zlata vrijednu pobjedu“, naglašava Kikanović.

Sličnog razmišljanja je i Nemanja Gordić, sjajni plajmaker podgoričke Budućnosti.

“Pokušaćemo se spremiti što je moguće bolje za ovih četiri-pet dana. Nije lako primiti veliki broj informacija u kratkom periodu. Čeka nas izuzetno teška utakmica. Belgija igra već godinama u istom sistemu i imaju prednost s te strane. Iskusniji su od nas, dok smo mi stvarno mladi. Svi se nadamo da će 'Skenderija' biti ispunjena u petak i da će nas navijači nositi dobrom atmosferom. Važno je da dođemo sa velikom energijom u petak i odigramo najbolje što možemo“, rekao je Gordić.

Poslije dva odigrana kola u Grupi E lider je Francuska sa četiri boda, a slijede je BiH i Rusija sa po tri, te Belgija sa dva. U drugi krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine plasiraće se po tri prvoplasirane reprezentacije iz svake od osam grupa u prvom krugu.

Utakmica trećeg kola prvog kruga kvalifikacija između BiH i Belgije igraće se 23. februara u sarajevskoj dvorani “Mirza Delibašić“ sa početkom u 20 sati. Dva dana kasnije bh. tim će gostovati Rusiji u Permu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC