• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvati o Atini 1995: Ko je naredio da siđemo sa postolja?! (VIDEO)

Autor Mladen Šolak

I četvrt vijeka kasnije, ovo pitanje izaziva interesovanje u komšiluku.

 Atina-1995-Hrvati-otisli-sa-postolja-SR-Jugoslavija-zlato Izvor: YouTube/Basketball VHS archives

Bio je to dan velike pobede jugoslovenske košarkaške reprezentacije, koja je na prvom takmičenju poslije sankcija osvojila zlato i postala šampion Evrope.

Taj dan ostao je upamćen po ogromnom trijumfu "plavih", istorijski bitnom za jugoslovensku košarku i sport u cjelini, a i po krajnje nesportskom potezu hrvatske reprezentacije, koja je bila treća.

U trenutku u kojem je trebalo da se sa razglasa čuje himna "Hej Sloveni", reprezentativci Hrvatske napustili su postolje i otišli u svlačionicu.

Čija je to bila odluka? Mediji u Hrvatskoj i danas postavljaju to pitanje, iako istovremeno objašnjavaju da je u pitanu bila "himna agresora" i da je u to vrijeme u njihovoj zemlji trajao rat.

"Od toga je dana prošlo tačno 25 godina. Četvrt stoleća u kojima hrvatska košarkaška reprezentacija više nije zakoračila na postolje i samo je jednom došla do polufinala velikog takmičenja. I četvrt vijeka priča o tome zašto su Kukoč, Rađa, Vranković i društvo napustili postolje u trenutku kada su se na najviše postolje popeli igrači SR Jugoslavije i kad se na jarbolu zavijorila zastava agresora na domovinu i kretala je himna te države. Dok je u Hrvatskoj trajao rat".

"Bilo je to neko drugo vrijeme. Jugoslavija je pobijedila Litvaniju u finalu i slušali bismo njihovu himnu. Nakon finala odlučeno je da napustimo postolje i svi smo se složili", citirana je izjava tadašnjeg kapitena Stojana "Stojka" Vrankovića.

Tadašnji selektor Hrvatske Aleksandar "Aco" Petrović rekao je da se njegova ekipa razočarala kada se vratila kući.

"Bili smo uvjereni da smo napravili veliki rezultat. Čim smo sletjeli kući, shvatili smo da su struka i javnost proglasili našu bronzu debaklom".

On je naglasio da nikad nije bio saglasan sa odlukom da ekipa ode sa postolja.

"I dok se igrala finalna utakmica trajala je tiha diplomatija između rukovodstva hrvatske reprezentacije, prvenstveno direktora reprezentacije Mirka Novosela i kabineta predsjednika Hrvatske. Na toj liniji praktično je odlučeno da izađemo na dodjelu medalja, primimo bronzu i onda napustimo dvoranu. Danas je jasno da je to bila ogromna greška, ali 1995. je još bjesnio rat i sa te tačke taj čin je bio sasvim normalan", dodao je on.

Ovako je izgledala ta ceremonija.

Atina 1995 i odlazak Hrvata
Izvor: YouTube/ Basketball VHS archives

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC