• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

15 stvari o NBA finalu koje morate da znate: Majamijevi biseri iz blata, Lebronovi rekordi i Igudalin niz!

Autor mondo.rs

Supertim Lejkersa je veliki favorit, ali simpatije javnosti su na strani sjajnog tima Majamija.

 NBA finale Majami - Lejkers 15 stvari koje morate da znate Izvor: Guliver, Sean M. Haffey/Getty Images North America

U nevjerovatno uzbudljivom plejofu NBA lige odigranom u “mehuru” u Orlandu sastaće se Hit I Lejkersi, a u finalu očekujemo prvi duel ova dva tima poslije 10 mjeseci! Oba puta u regularnoj sezoni trijumfovali su Lejkersi, ali ti mečevi su odigrani još u 2019. godini.

Oba tima su u ovom plejofu uspjeli da ostvare 12 pobjeda sa po samo 3 poraza do sada.

Možda će vas zanimati

 Ovo finale će biti prilika za Lejkerse da sustignu svog najvećeg rivala Boston Seltikse po broju titula. Boston je trenutno najuspješnija NBA franšiza sa 17 titula prvaka, dok Lejkersi imaju titulu manje, Sa druge strane Majami juri četvrti prsten.

Lebron Džejms će postati četvrti igrač sa dvocifrenim brojem odigranih finala, pored Karima Abdula-Džabara sa 14, Bila Rasela sa 12 i Sema Džonsa sa 11.

U ovom duelu ćemo vidjeti dvije potpuno drugačije timske filozofije. Lejkersi su klasičan supertim u kome Dejvis i Džejms postižu više od polovine poena tima. U Los Anđelesu samo njih dvojica prosječno daju više od 11 poena po meču, dok u Majamiju čak 6 igrača ima prosječno dvocifren učinak.

Izvor: Tanjug, Mark J. Terrill/AP

Istorija NBA je već ispisana, pošto se prvi put u finalu sastaju dva tima koji u prethodnoj sezoni nisu uspjela da se kvalifikuju za plejof. Oba tima su prošle godine završila kao deseta u svojim konferencijama.

Ovo će biti posebno finale za Peta Rajlija, alfu i omegu Hita. On je veliki dio svoje karijere proveo u Lejkersima. Prvo je nastupao za njih kao igrač, pa je zatim bio asistent i glavni trener. Sa Lejkersima Rajli ima 5 osvojenih titula, jednu kao igrač, a četiri kao trener.

Možda se zaboraviili na njega, ali sa kraja klupe tima sa Floride vreba jedan veteran koji je ušao u petu deceniju života. Judonis Haslim je osvajao titule sa Hitom sa Lebronom i bez njega, a sada bi sa 40 godina mogao da završi svoju karijeru pobjedom nad Džejmsom.

Dok Haslim sigurno neće igrati, Tajler Hiro će sigurno igrati. Ovaj nevjerovatni 19-godišnjak je jedan od najbitnijih igrača svog tima, a postaće prvi igrač rođen poslije 2000. godine koji će nastupiti u finalu.

Lebron Džejms juri 4 pobjede u finalu, ali mu za jedan rekord treba da odigra još 5 plejof mečeva. On je drugi na listi igrača sa najviše odigranih plejof mečeva. Sa 254 odigrane utakmice drugi je iza Dereka Fišera, koji je igrao na 259 plejof mečeva.

Takođe su mi potrebne 22 asistencije da postane igrač sa najviše asistencija u istoriji NBA finala.

Andre Iguodala je još jedan košarkaš sa impresivnim stažom u finalima. Njemu će ovo biti šesto uzastopno finale. Prethodnih pet je odigrao u dresu Golden Stejta, a osvojio je tri prstena.

Majami u ovaj meč ulazi sa čak 6 nedraftovanih igrača u svom sastavu. To su Judonis Haslim, Dankan Robinson, Gejb Vinsent, Kris Silva, Derik Džons Džunior I Kajl Aleksander.

Takođe već smo pisali o tome da će Dion Vejters osvojiti NBA prsten ko god da pobijedi u ovom meču, jer je u ovoj sezoni nastupao za oba tima. 



Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC