• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oborena presuda u "suđenju veka": Sudija zbog dopinga kaznio šampiona na 8 godina, on "iskopao" šta je pisao o Kinezima!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Umesto dugogodišnje zabrane, možda bi mogao da se takmiči već u Tokiju!

 kineski-plivac-sun-jang-doping-sudjenje-osam-godina-kazna-oborena-presuda Izvor: MN PRESS

Čuveni plivač Sun Jang, trostruki olimpijski šampion i jedan od najpopularnijih sportista u toj zemlji ostvario je sa svojim advokatskim timom veliku pobedu. Njemu je federalni sud u Švajcarskoj poništio osmogodišnju zabranu takmičenja nakon što je proglašen krivim za kršenje anti-doping pravila!

Možda će vas zanimati

Sun Jang, koji je prvi Kinez osvajač medalje u plivanju, čuo je presudu koju je želeo nakon što je njegov tim navodno uspeo da dokaže "rasizam" jednog od sudija. Oni su osporili neutralnost glavnog sudije veća koje je u februaru plivaču izreklo kaznu. U pitanju je Italijan Franko Fratini, koji je poznat i kao političar.

Njemu stavljen na teret sporni "tvit" iz 2019. godine, kojim je na njegovom profilu "podeljen" video iživljavanja nad psom u Kini, uz komenar: "Stari sadista žutog lica koji pokušava da ubije i muči malog psa: ovo je slika Kine! Zapadnjaci koji rade bogate poslove sa Kinom imaju na umu ove zločine".

Fratini je bivši minister spoljnih poslova i sudija Suda za arbitražu u sportu (KAS).

Šta piše u presudi

"Odlukom Švajcarskog federalnog suda prihvaćena je žalba protiv predsedavajućeg veća KAS-a i ne komentariše se suština ovog slučaja", saošteno je u odluci suda, uz najavu da će drugo veće KAS-a ponovo razmatrati slučaj protiv Kineza. Podrazumeva se, sa drugim predsedavajućim.

Prema pisanju "Njujork Tajmsa" ovakva odluka federalnog suda će veoma naljutiti svetski anti-doping pokret, koji je prošle nedelje video kako je KAS prepolovio kaznu ruskim sportistima sa četiri na dve godine zabrane učešća na najvećim turnirima poput Olimpijskih igara i Mundijala.

"Presuda donesena u sredu pokrenuće i nova pitanja o nadležnosti Sportskog arbitražnog suda u vođenju predmeta visokog značaja", konstatovano je.

Sun će sada moći da se ponovo bavi plivanjem bar dok njegov slučaj ne bude saslušalo drugo veće sportskog tribunala. On je u svojoj zemlji nacionalni heroj u rangu košarkaša Jao Minga i nije prvi put doveden u vezu sa dopingovanjem.

Štaviše, njega su 2014. suspendovale kineske vlasti nakon što je bio pozitivan na testu, a poznato je da su ga i konkurenti na velikim takmičenjima gledali sa nipodaštavanjem, kao i njegove rezultate. Neki 2019. nisu hteli da stanu na pobedničko postolje zajedno sa njim na Svetskom prvenstvu.

Sun je prvobitno kažnjen nakon što je bočica sa njegovim uzorkom krvi bila razbijena čekićem tokom testiranja. Ipak, njega je vrhovno plivačko telo "FINA" oslobodilo optužbi za kršenje antidopinga, složivši se da se testeri nisu adekvatno identifikovali tokom sprovođenja testa.

Ta presuda je naljutila Svetsku-antidoping agenciju, koja je slučaj odvela pred Sud za sportsku arbitražu i zahtevala kaznu za Kineza između dve i osam godina zbog izbegavanja testiranja.

S obzirom na Sunovu popularnost i uspehe, to suđenje nazvano je "suđenjem veka" na Sudu za sportsku arbitražu i očekivano je dovelo kontroverze. 

Ostaje da se vidi da li će u toku ove pravne bitke kineska legenda imati pravo nastupa i na Olimpijskim igrama u Tokiju narednog leta ili će "preskočiti" te Igre, a takmičiti se u Parizu.

(mondo.rs)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC