• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hit! Hrvati bi da budu kao Srbija - hoće da postanu "delfini"? Vaterpolistima stiglo pitanje - zašto smo mi "barakude"?

Autor Nebojša Marković

Ne znamo hoće li ova inicijativa biti prihvaćena, ali očigledno postoje i oni kojima se aktuelni nadimak hrvatskih vaterpolista ne dopada.

 Hrvatski-vaterpolisti-postaju-delfini-kao-Srbija-dupini-umesto-barakude Izvor: MN PRESS

Bliži se finiš Olimpijskih igara u vaterpolu, a u srijedu će na programu biti mečevi četvrtfinala. Srpski "delfini" će na megdan svjetskom šampionu Italiji, dok će jedan od derbija biti okršaj Mađarske i hrvatskih "barakuda".

Osim što u Hrvatskoj sada postoji inicijativa da više ne budu "barakude", već da postanu "delfini"!

Poznato je da je Srbija olimpijski šampion u vaterpolu, da smo u finalu u Rio de Žaneiru potpuno razbili selekciju Hrvatske, a izgleda da postoje i oni koji bi da njihove "barakude" više budu kao srpski "delfini".

Naime, u tekstu hrvatskog "Večernjeg lista" navodi se da bi reprezentativce Hrvatske u vaterpolu trebalo zvati - dupini.

Dupin je hrvatska riječ za delfina, a autor teksta navodi da je to bio nadimak i reprezentacije bivše Jugoslavije "u kojima su preovladavali Hrvati, najčešće s mora".

"Kad su Hrvati samostalno počeli da osvajaju svjetske bazene, još neko vrijeme su bili dupini, ali se to nekima nije svidjelo. Nekima je dupin zvučao previše hrvatski, jer se prije hrvatskog osamostaljenja češće upotrebljavao naziv - delfin. Tako na hrvatskoj televiziji nikad niste mogli da čujete za plivanje dupinovim stilom. A kad više nije bilo preporučljivo koristiti izraz delfinovim stilom, otišlo se na leptir stil, iako znamo da leptiri ne plivaju", navodi autor Anton Filić.

On navodi i da su Hrvati bježeći od hrvatske riječi stigli do Karipskog mora i "izmislili neke barakude za koje ni ne znamo kako izgledaju".

"Svi znaju kako izgleda dupin, može da ga nacrta svako dijete, dok će barakudu biti teško nacrtati a da se razlikuje od girice. Osim toga, dupini žive u Jadranu, tu pred našim očima. Navodno su barakude zastrašujuće, ali gle čuda - dupini jedu barakude", poentira autor teksta.

Neka tako bude i u Tokiju, pa nek srpski "delfini" ovog puta pojedu njihove "barakude" u završnici takmičenja...

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC