• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta struka kaže o stanju u bh. tenisu? Potrebna je veća pomoć države i pozivnice za turnire - Korona usporila sve!

Autor Haris Krhalić

Bh. tenis u posljednjih nekoliko godina nazaduje, a trener Bojan Mičić je za naš portal govorio o stanju u ovom sportu.

 dražen petrović, Vladan Tadić 2.jpg Izvor: Facebook/Bojan Mičić

Mirza Bašić se jučerašnjim porazom od Andreasa Sepija sa 2:1 u setovima oprostio od Vimbldona. Bosna i Hercegovina je tako ostala bez jedinog predstavnika na ovom turniru već u prvom kolu kvalifikacija.

Slična stvar desila se i u kvalifikacijama za Rolan Garos kada su naša dva predstavnika, Damir Džumhur i Mirza Bašić, poraženi u prvom kolu kvalifikacija. Evidentno je da je karijera naša dva tenisera u posljednje vrijeme u padu.

BiH se pored njih ne može pohvaliti sa puno tenisera, ali tu su neki novi klinci koji pretenduju da naprave zapažene karijere.

Možda će vas zanimati

BiH trenutno na "teniskoj mapi" ima tri mlada tenisera koja predstavljaju budućnost bh. tenisa. Prvi je Andrej Nedić, koji ima 17 godina i u karijeri je osvojio šest ATP bodova. Nedić je rođen u Doboju 2006. godine. Pored Nedića na ATP listi se nalazi i Vladan Tadić koji ima 21 godinu.

Još jedan teniser na kojeg treba obratiti pažnju je Dražen Petrović koji je nedavno osvojio prvi ATP bod. Petrović je rođen 2002. godine i trenira sa Bojanom Mičićem koji s njim bilježi odlične rezultate.

U posljednjih nekoliko godina u bh. tenisu nije "isplivalo" niti jedno ime koje bi pretendovalo na prvih tristotinjak mjesta na ATP listi. Upravo nam je Mičić otkrio šta po njemu najveći uzrok toga.

"Postoji ta ekipa koja pravi proboj na ATP listi i pokušavaju da naprave svoj put. U zadnjih par godina desila se ta nesreća oko koronavirusa koja je imala velike posljedice po te momke koji imaju sada dvadesetak godina. Vladan Tadić ima 21 godinu, Dražen (op. a Petrović) je godinu dana mlađi i oni su u tom momentu kad su trebali da igraju puno tih turnira, da igraju te fjučerse, da igraju kvalifikacije, sve je stalo i sve je bilo zatvoreno. Stali su i turniri i generalno sve je stalo u svijetu sporta. Ne tvrdim da bih oni ušli u TOP 200 ne mogu to znati, ali bi svakako imali veću priliku da naprave bolji rezultat i da se probiju na teniskoj sceni. Na primjer Dražen je imao 17 godina kada je korona započela i dvije godine nije bilo nikakvih dešavanja i on kao ni ostali nije imao nikakvu priliku da zakorači više na ATP listi", rekao je Mičić za MONDO.

Možda će vas zanimati

Mičić smatra da veliku ulogu igraju i nacionalni savezi.

"Pored toga što je korona kumovala svemu tome, velika stvar je do nacionalnih saveza. Ne mogu reći da naši savezi ne daju pomoć. Teniski savez Republike Srpske konkretno pokušava nešto da uradi, da im da te 'vajld karte'. Međutim, potrebno je da momci dobijaju pozivnice za profi turnire. Može se napraviti jednostavni kriterijum bodovanja tih momaka i da ima se daju te pozivnice da ne moraju da igraju kvalifikacije", rekao je Mičić koji se zatim osvrnuo na stanje u regionu:

"U Hrvatskoj i Srbiji to rade stalno. Na svim fjučersima i čelendžer turnirima Hrvati daju svojim mladim teniserima specijalne pozivnice da i oni učestvuju na tim turnirima. Ako jedan od tih igrača koji imaju 19-20 godina uđe u četvrtfinale ili polufinale i on tu može napredovati 400-500 mjesta. Mi u Bosni i Hercegovini imamo pet fjučers turnira, ali se ne dijele pozivinice tim našim igračima, nego se podijele po nekoj osnovi ja tebi – ti meni. Uglavnom, oni ne dobiju priliku da učestvuju na turnirima na kojima bi mogli osvojiti bodove".

Problem, predstavlja i odliv talenata koji biraju da nastupaju za druge države. Najbolji primjer za to je Marko Maksimović, jedan od najvećih teniskih talenata ne samo u Bosni i Hercegovini i regionu, nego i u Evropi koji je odlučio da se takmiči pod zastavom Srbije.

"Takvi igrači dobiju bolje uslove za rad, besplatne treninge i još svašta ništa. Na taj način izdvojiš te klince koji su bolji. Na akademiji gdje Marko (op.a Maksimović) trenira, ne radi trener besplatno sa njim, daleko od toga. Jednostvano njega je država preuzela na sebe, trener dobija svoju platu, a ovdje da bi to radio moraš da radiš sa djecom besplatno što nije rijedak slučaj. Treneri se zbliže sa tom djecom jer imaju taj entuzijazam i želju da djeca naprave taj skok u karijeri. Bolje uslove imaju i u Hrvatskoj. U Srbiji postoji i kategorizacija djece i ako imaš vrhunske rezultate u A kategoriji ti od države dobiješ oko 30.000 dolara godišnje. Momci koji treniraju kod Novaka, a koje je Dražen pobijedio, dobiju tu cifru i ne sikiraju se već samo biraju turnire gdje će igrati. Gdje su nama te pare", pita se Mičić.

Mičić ističe kako je Teniski savez Republike Srpske je prošle godine izašao u susret našim teniserima i dao im pozivnice za čelendžer turnir, ali su ti turniri prejaki za te mlade tenisere.

"Potrebne su pozivnice za fjučers turnire, da je djeci osigurano da treniraju zajedno da se ne sikiraju za zimu, da ne moramo razmišljati gdje ćemo trenirati zimi. Bilo bi dobro da su ti teniseri u juniorskoj konkurenciji na neki način 'pod šapom' države i da država uđe vodi računa o njima", podvukao je Mičić još jednom na kraju.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC