• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PROCURILA NOVA LISTA - NOVAK NIJE NAJBOLJI IKADA: Zaboravljeni Amerikanac je duplo bolji, ima 723 nedjelje na vrhu

Autor Haris Krhalić

Nevjerovatni su načini na koje pokušavaju da dokažu da Novak nije najbolji ikada.

 Đoković po ovoj listi nije najbolji Izvor: Profimedia

Novak Đoković je odavno postao teniser sa najvećim brojem nedjelja na prvom mjestu ATP liste, a onda su se njegovi kritičari sjetili Štefi Graf. Odjednom su digli ljestvicu na 377 nedjelja na vrhu svjetskog tenisa, koliko je tu provela legendarna Njemica, ali sada je isplivala potpuno nevjerovatna statistika. 

Statističari sa španskog sajta "Tenis database" su izračunali da je legendarni američki teniski pionir Bil Tilden trebalo da provede čak 723 nedjelje na vrhu ATP liste. Kako je to tačno izračunato, nije objašnjeno, ali su brojke nevjerovatne. Novak u tom slučaju nije ni blizu prvog mjesta, bukvalno ima duplo manje nedelja na vrhu nego Tilden, a tek je četvrti na listi.

Sa 377 nedjelja naredne nedjelje bi, ako bi se ovako gledali rekordi, stigao Tonija Vildinga sa Novog Zelanda koji je početkom dvadesetog vijeka redovno osvajao Australijan open i Vimbldon. Drugo mjesto na listi zauzima legendarni Rod Lejver sa čak 452 nedjelje na vrhu, a onda sledi kontroverzni Amerikanac Tilden. Pogledajte ovu listu:

On je rođen 1893. godine, a dominacija mu je počela 1920. kada je krenuo da redovno igra finala grend slemova. Od 1920. do 1930. godin osvojio je tri  Vimbldona i sedam US Opena, a na dva finala Rolan Garosa nije uspio da pobjedi i ostao je bez trofeja na pariskoj šljaci.

Potom je 1931. godine prestao da se pojavljuje na najvećim teniskim turnirima koji su tada još uvijek bili rezervisani za amatere i počeo je da igra profesionalne turnire za novac. Tu je potrajao do 1946. godine kada je već imao 53 godine i riješio je da se povuče. Ipak, nažalost nije dugo uživao u penziji jer je sedam godina kasnije preminuo. 

U njegovo doba nije bilo ATP liste, pa je dosta besmisleno ovako gledati, na stvari, ali se na kraju svake sezone proglašavao najbolji teniser godine. Osvajao je tu titulu do 1925. godine, a onda je 1926. Rene Lakost uspio da ga svrgne sa trona. Kao profesionalac titulu najboljg igrača godine osvojio je 1931. pa ponovo 1932. i 1933. godine, pa kada se spoje sve nedjelje tih godina u kojima je bio prvi ne dođe se ni do 500 nedjelja na vrhu tenisa na svijetu.

Kako su na ovom sajtu stigli do broja od 723 nedjelje na ATP listi je nejasno, ali je jasno da je lista krajnje sumnjiva. 

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC