• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prije 47 godina Borac postao PRVAK EVROPE! Ogroman uspjeh kultne generacije - crveno-plavi među "BESMRTNIMA"!

Autor Dragan Šutvić

Na današnji dan Rukometni klub Borac je ostvario najveći uspjeh od osnivanja kluba.

 rk borac prvak evrope 1976. Izvor: Arhiva

Prije tačno 47 godina, tadašnja generacija Rukometnog kluba Borac uvela je banjalučki klub u "društvo besmrtnih"!

Tog 11. aprila 1976. godine, banjalučki rukometaši su pred domaćom publikom, u još uvijek "friškoj" dvorani Borik, podigli trofej namijenjen šampionu Evrope i ostvarili uspjeh koji, u najvećoj mjeri, simbolizuje banjalučki sport.

U finalu Kupa evropskih šampiona, Borčevi igrači su ugostili dansku Fredericiju, koju su u velikom finalu savladali rezultatom 17:15, a koja je poklekla praktično u posljednja dva napada.

Pri rezultatu 16:15 za tim trenera Pere Janjića, Danci su krenuli u napad, Seren Andersen je bio "na ziceru", ali je Abas Arslanagić, Borčeva "hobotnica", uspio da ukroti taj udarac.

Odmah potom, jedan od najboljih igrača svijeta ikada Zdravko Rađenović je izborio sedmerac, na 15-ak sekundi do kraja, a u gol ga je pretvorio Nedeljko Vujinović za konačan rezultat.

Izvor: Dragan Šutvić, mondo.ba

A kako je izgledao put do trofeja?

U prvoj rundi, 20. novembra i 11. decembra 1975. godine, Borac je ukrstio koplja sa Červenom hviezdom iz tadašnje Čehoslovačke. U prvom duelu, igranom u Boriku, crveno-plavi su trijumfovali dvocifrenom razlikom (27:14), dok je u revanšu u Bratislavi bilo plus četiri za banjalučki tim (22:26). 

Naredna runda donijela je dvomeč sa španskom Kalpisom, koja se takođe "nije dobro provela" u dvomeču sa banjalučkom ekipom. Osmog januara 1976. godine u Banjaluci Borac je upisao pobjedu razlikom od sedam golova (28:21), dok u Alikanteu, u revanšu igranom deset dana kasnije, pobjednika nije bilo (13:13), pa je Borac zakazao polufinalne duele sa slavnim Gumersbahom!

Prvi meč igran je 10. marta u Dortmundu, gdje je Borac godinu dana ranije porazom od Frankfurta propustio priliku da još tada postane prvak Evrope (19:17). Gumersbah je do dvomeča sa Borcem već imao četiri titule prvaka Evrope, ali banjalučkim rukometašima ni na pamet nije palo da se unaprijed predaju, naprotiv!

U prvom duelu, pobjednika nije bilo (16:16), dok je u revanšu, u krcatom Boriku baš kao i u finalu, Borac trijumfovao rezultatom 15:13 i namjerio se na već spomenutu dansku Fredericiju. A ostalo je istorija...

Borac se, inače, zahvaljujući ovom uspjehu nalazi u odabranom društvu od 30 klubova koji su imali tu čast da osvoje titulu prvaka Evrope.

RK Borac - šampion Evrope
Izvor: YouTube

BORAC: Arslanagić, Selec 2, Rađenović 6, Karalić 2, Bjelić, Vujinović 2, Vukša, Unčanin 2, Popović 1, B. Golić, M. Golić 2, Ravlić.

FREDERICIJA: Jepsen, F. Hansen 3, Hideman, Nilsen 3, Sorensen 1, Jungland 1, A. Hansen, Andersen 3, Pulsen, Madsen 2, Petersen 2.

DOSADAŠNJI PRVACI EVROPE

11 – Barselona

5 – Gumersbah

4 – Kil

3 – Dukla Prag, Sijudad Real, Magdeburg, SKA Minsk

2 – Zagreb, Steaua, Gepingen, Metaloplastika, Grosvalštat, Monpelje, Vardar

1 – Bjelovar, CSKA, Portland San Antonio, Flensburg, Dinamo Bukurešt, MAI Moskva, Borac, Honved, Kantabrija, Bidasoa Irun, Vive Kjelce, Redbergslids IK, Lajpcig, ASK Frankfurt/Oder, Celje, Hamburg.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Borac

Sad je na aparatima.Kakva tuzna sudbina ovog trofejnog kluba.Zaboravljen od svih i prepusten na milost i nemilost

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC