• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Četiri decenije od otvaranja ZOI u Sarajevu: Na Jahorini otvorena olimpijska izložba

Autor Dragan Šutvić

U polaznoj stanici gondole "Poljice" na Jahorini danas je otvorena izložba u čast 40 godina od održavanja ZOI u Sarajevu koju čine unikatni rekviziti iz tog vremena.

 Olimpijska izložba na Jahorini Izvor: Srna

Na današnji dan, prije tačno 40 godina, svečano su otvorene Zimske olimpijske igre u Sarajevu, najveći sportski događaj u BiH ikad.

Planirane su brojne manifestacije u godini jubileja, pa je tako u polaznoj stanici gondole "Poljice" na Jahorini danas je otvorena izložba u čast 40 godina od održavanje Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu koju čine unikatni rekviziti, skijaška odijela iz vremena olimpijade, autentična baklja, najstarija mapa Jahorine i mnogi drugi antikviteti.

Izložbu su posjetili i olimpijci iz Sarajevsko-romanijske regije, dok je od 16.15 časova planirana parada ratraka Poljice sa Vučkom, te demo spust ski-škole sa bakljama na stazi Poljice.

Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić rekao je da su pripremili bogat kulturni, zabavni i društveni program kako bi oživjeli duh zajedništva.

"Treba da nastavimo da radimo tim putem u zajednici, da primovišemo ljubav, pomirenje, poštovanje. Jahorina je jedina planina u regionu koja spaja sve ljude, tako da danas skijaju ljudi iz Splita, Ljubljane, Beograda i svi su ovdje dobrodošli. Ovdje živi narod koji je najbolji domaćin na svijetu i to daje posebnu energiju Jahorini", rekao je Ljevnaić na konferenciji za novinare povodom otvaranja izložbe.

Ljevnajić je podsjetio da su juče u Sarajevu otvorili izložbu umjetnice Aleksandre Kokotović povodom Olimpijade, te zahvalio i olimpijcima jer su doprinijeli razvoju i promociji skijanja, planinskog sporta, kao i Đorđu Kardumu, Tomi Lopatiću, porodici Stevanović i kustosu muzeja Mariji Nišić za prikupljene eksponate.

"Ideja je da se svaki gost koji dođe na planinu podsjeti kako je to izgledalo 1984. godine i da eksponate koje su prikupili sa ponosom istaknu na Jahorini", rekao je Ljevnaić.

Prema njegovim riječima, Jahorina ima dvije gondole, tri nova šestosjeda, četiri nova lifta kapaciteta 32.000 skijaša na sat, a zahvaljujući sistemu za vještačko osnježavanje čime je spasena sezona, skijaši 75 dan skijaju.

Art menadžer Olimpijskog centra Jahorina i organizator olimpijske izložbe Marija Nišić zahvalila je svima koji su donirali stvari za izložbu, te pozvala ljude da je u što većem broju posjete.

Umjetnik Aleksandra Kokotović izrazila je zadovoljstvo što je dio proslave 40 godina od održavanje ZOI u Sarajevu i zahvalila Olimpijskom centru Jahorina što su bili partneri u održavanju i organizovanju njene izložbe.

Podsjetila je da je Sarajevo tada doživjelo zlatno doba i mapirano na svjetskoj karti, kao i okolne olimpijske planine.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba/SRNA)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC