• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Olimpijski komitet Srbije suspendovao Veslački savez!

Autor Dragan Šutvić

Olimpijski komitet Srbije (OKS) odlučio je da suspenduje Veslački savez Srbije (VSS) zbog niza nepravilnosti koje su pratile rad tog Saveza.

 Olimpijski komitet Srbije suspendovao Veslački savez  Izvor: Ivica Veselinov/© MN press, all rights reserved

Na hitno sazvanoj sjednici Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije održanoj danas, pokrenut je postupak protiv Veslačkog saveza Srbije usled narušavanja Etičkog kodeksa Međunarodnog olimpijskog komiteta zbog niza nepravilnosti u radu u produženom vremenskom periodu. Veslački savez Srbije je do okončanja ovog procesa suspendovan iz članstva u Olimpijskom komitetu Srbije. Saopštenje iz OKS prenosimo u potpunosti:

"Svjetska veslačka federacija obratila se krajem prošle nedjelje Ministarstvu sporta i Olimpijskom komitetu Srbije pismom u kome zahtijeva da se hitno riješi situacija u Veslačkom savezu Srbije. U nizu nepravilnosti koje prate rad VSS kroz cijeli četvorogodišnji olimpijski ciklus, Svjetska veslačka federacija posebno ističe negativni kontekst koji je već izazvao višestruke štetne posljedice u organizaciji dva velika veslačka takmičenja u našoj zemlji, navodeći Svjetski kup 2022 i Svjetsko prvenstvo 2023. Netransparentno djelovanje i velika dugovanja VSS doveli su do oduzimanja Evropskog prvenstva 2025. godine našoj zemlji. Svjetska veslačka federacija posebno ističe činjenicu da su bili primorani da donesu nezabilježenu odluku do sada i da suspenduju Veslački savez Srbije (u januaru 2024. godine), čime je našim veslačicama i veslačima u tom trenutku bilo zabranjeno učešće na međunarodnim takmičenjima.

Događaji pred početak kvalifikacione olimpijske regate u Lucernu doveli su do situacije koju Svjetska veslačka federacija više nije spremna da prihvati. Vođeni dugoročnim interesom za sportiste iz Srbije, Svjetska veslačka federacija navela je da je posvećena preduzimanju čvrstih mjera kako bi zaustavila delovanje VSS koje karakterišu kao direktne poteze na štetu naših veslača. Posebno je apostrofirana uvredljiva i prijeteća komunikacija prema zvaničnicima Svjetske veslačke federacije od strane gospodina Dušana Kovačevića, predsjednika Izvršnog odbora VSS koja se dogodila 20. maja 2024. godine.

Svjetska veslačka federacija je vrhovnim institucijama sporta u našoj zemlji dala rok od mjesec dana za rješavanje situacije u Veslačkom savezu Srbije. Kao jednu od mjera ukoliko to ne bude urađeno, navode moguću novu suspenziju VSS.

Da bi se izbjegla ova situacija i da bi se zaštitili naši najbolji veslači i veslačice od mogućih negativnih uticaja na pripreme i nastup na Olimpijskim igrama, Izvršni odbor OKS je na današnjoj hitnoj sednici na osnovu mišljenja Statutarno – pravne komisije, donio jednoglasnu odluku da pokrene postupak protiv Veslačkog saveza Srbije zbog moguće povrede Etičkog kodeksa Međunarodnog olimpijskog komiteta i da do okončanja tog postupka suspenduje VSS iz članstva. Ova suspenzija se ne odnosi na veslačice i veslače koji su učesnici sportskih programa OKS koji se takmiče na takmičenjima u ingerenciji Olimpijskog komiteta Srbije. Olimpijski komitet Srbije će na dalje nastaviti direktno da finansira pripreme i nastupe naših najboljih veslačica i veslača, kako bi se obezbijedile njihove nesmetane pripreme za nastup na Olimpijskim igrama.

U narednim danima, Olimpijski komitet Srbije će u direktnoj komunikaciji sa Ministarstvom sporta i Svjetskom veslačkom federacijom pronaći najbolji i najbrži način za rješavanje statusa veslačkog sporta u domaćim i međunarodnim okvirima, kako bi se zaštitili sportisti Srbije", navodi se.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC