• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FINALE!

Bravo, Nole! Novak Đoković - Huan Martin Del Potro 7:5, 4:6, 7:6, 6:7, 6:3! U nedjelju za novu titulu na najvažnijem turniru na svijetu!

  FINALE! Izvor: MONDO

Najduže polufinale muškog singla na 127. izdanju kultnog Vimbldona, Novak Đoković završio je udarcem koji ga je mučki izdao ovog dugog, dugog petka popodne. Ili uveče...

Bekhend paralelom, koju je poslao u mrežu ili aut čak 22 puta do tada, najbolji teniser svijeta plasirao se u svoje drugo vimbldonsko finale, 11. u gren slem konkurenciji, u kojem će u nedjelju pokušati da osvoji sedmu GS titulu.

Na mjestu gdje je 2011. godine u razmaku od tri dana ostvario dva dječačka sna: postao "Broj 1", a potom i pobjednik najstarijeg turnira na svijetu, Đoković je izašao kao pobjednik iz najdužeg ikada odigranog polufinala.

Drugi junak bio je Huan Martin Del Potro, a rezultat 7:5, 4:6, 7:6 (7:2), 6:7 (6:8), 6:3!

Bespoštedna borba na prepunom Centralnom terenu, pred očima svjetskog "džet seta", trajala je četiri časa i 44 minuta.

U čudnom meču sa mnogo oscilacija na obje strane mreže, Đoković je uspio da slomi otpor dve godine mlađeg Del Potra koji je dao sve od sebe, ali je doživio peti uzastopni poraz u duelu koji je ušao u peti set.

Petog ne bi ni bilo da je Đoković u četvrtom iskoristio dve vezane brejk lopte, ali nije, pa je zaobilaznim putem stigao tamo gde je prije dve godine pobijedio Rafaela Nadala i osvojio prvu vimbldonsku titulu i ušao u krug besmrtnih.

Za drugu, "Broj 1" igraće protiv boljeg iz meča Endi Marej - Jirži Janovic. Njih dvojica pošteno su se načekala na svoj red...



PRVI SET

Teniseri su počeli mirno i staloženo. Dok se tribine još pune - 2:2. U prva četiri gema, serveri su izgubili dva poena, po jedan svako, a Delpo je ubacio osam prvih servisa od početka meča.

Pri lagano stečenom vođstvu od 3:2, odigran je gem duži od pet prethodnih. Usljed jakog sunca (bolje nego kiša), Đoković je stavio kačket i "debelo" napao servis Delpa. Pri 30:40 imao je prvu brejk loptu Đoković, ali je Argentinac pronašao servis-viner i stigao do djusa, ali ne i gema.

Igralo se četiri puta na razliku do 3:3! Za sad, nema brejka. Bez brejk lopti i velikih problema za servisere, stiglo se do 5:4, kada se tenzija podigla na strani terena gdje je Argentinac.

On mora da zabilježi četiri poena kako ne bi izgubio set.

Uz malo problema, poslije povratka Đokovića od 0:30 na 30:30, Del Potro je sačekao neiznuđenu grešku Srbina za gem loptu i onda "počistio" liniju za 5:5. Ponovo bez problema, Đoković je doveo Delpa u neprijatnu situaciju, a onda kod 30:0 vezao četiri poena za redom i realizovao prvu set loptu - 7:5!

Do 30:30, Novak je stigao sa dva fantastična poena, a onda je "gauču" zastala kost u grlu i napravio je dvije greške za gubitak prvog seta u trenutku kada je bio na dva poena od "taj-brejka".

DRUGI SET

Ni u prva dva servis gema u drugom setu Đoković nije dozvolio Del Potru da se približi prilici da možda dođe do brejk lopte - 2:1. Sve što, za sada, Argentinac uspiјeva da uradi na Srbinov servis je da upiše 15 ili 30.

Ipak, i Del Potro je povratio sigurnost na svoj servis poslije neprijatnog gubitka prvog seta - 2:2.

Poslije još jednog lako odigranog gema na svoj servis, Đoković je poslao nekoliko lopti pod noge rivalu i stigao do dvije vezane brejk lopte pri vođstvu od 3:2, ali... Argentinac se nije uplašio i vratio se na 40:40, a potom i do 3:3, ali tek nakon što se suočio sa još dvije brejk lopte.

Svaki put kada je Nole imao šansu za brejk, JMDP je pogađao prvi servis i za sada odolio - 3:3.

Ono što je za sada više nego očigledno je da Novak osvaja veći broj poena, da lakše upisuje svoje servise na semafor i da se bolje i brže kreće. Na trenutke djeluje da Del Potro gubi dah. Spas pronalazi u prvom servisu i forhendima.

I sve što je važilo u prethodnih sat i po vremena, okrenulo se u jednom gemu. Greška, sjajan potez Del Potra, greška, sjajan potez Del Potra i Argentinac sa "nulom" stiže do prvog brejka na meču.

Gem je trajao minut, a dva prije toga Delpo se mučio da ne bude brejknut - to je tenis - 3:4 i servis osmog tenisera svijeta.

Od četvrte brejk lopte za Đokovića u šestom gemu, do 40:0 na svoj servis u osmom gemu, Del Potro je vezao deset poena u nizu! Tek tada se Nole probudio i to kako!? Sa četiri poena u nizu stigao je do nove brejk lopte, za "ribrejk" i momentalno vraćanje Argentinca u početnu poziciju, ali...

Nova tri poena za Martina, uz potvrdu brejka - 3:5.

Nakon što je Đoković osvojio naredni servis gem, novim ubačenim prvim servisima, Del Potro je lako dovršio posao i izjednačio na 1:1 u setovima - 4:6.

Đoković je četiri puta manje griješio u drugom, nego u prvom setu, a izgubio ga je. Ključ leži u četiri propuštene šanse u šestom gemu za 4:2, poslije čega bi vjerovatno bio na set od finala Vimbldona.

Ovako - igraće se najmanje četiri, ali to i dalje više odgovara zdravom Đokoviću, nego rovitom Del Potru.

TREĆI SET

Iako je prva dva servis gema osvojio bez mnogo muka i igre na "djus", Đoković je pokazao znakove nervoze, jednom čak i bacio reket na pod kada je odigrao u mrežu na 40:30 za Del Potra pri 1:0.

Teniseri su ušli u treći sat i sada polako i fizička priprema dolazi do izražaja.

Poslije 0:30 i brejk lopte za Del Potra poslije "djusa", Đoković je dobrim servisima izbjegao da prvi bude brejknut na početku trećeg seta, ali je sigurna i raznovrsna igra iz prvog seta i s početka drugog - nestala.

Delpo trenutno "izgleda" bolje, iako gubi 3:2 i ima servis. I tada, prvi put od sredine drugog seta, Đoković je "napao" Delpov servis. Igrali se više puta na "djus", ali je egal prevagnuo na stranu visokog Južnoamerikanca - 3:3.

Tri brejk lopte, od čega dvije vezane, Del Potro propustio je u "ključnom" sedmom gemu trećeg seta. Igralo se desetak minuta i konačno je podignut intenzitet i trčanja i udaraca, ali Novaka i dalje izdaje njegovo najjače oružje - bekhend.

Iako je poveo 4:3, Novak je na polovini trećeg seta već napravio 15 neiznuđenih grešaka iz bekhenda, a na putu ka polufinalu - pisali smo to u najavi - imao je ogromnu prednost u vinerima iz tog udarca u odnosu na Argentinca - 45:20!?

Pri vođstvu Novaka 5:4, Martin je prvi put u trećem setu morao da servira suočen sa gubitkom seta. I bio je na 0:30 kada je počeo da izvodi - magiju.

Sa dva nevjerovatna poena vratio se do 30:30, a naročito je poseban bio drugi, kada je u punom trku, iz ugla terena, poslao duboku forhend dijagonalu, Novaka na pod, a publiku na noge za izjednačenje, umjesto dve vezane brejk lopte za Srbina.

Taj momentum iskoristio je da izjednači na 5:5 i pritisak prebaci na drugu stranu mreže.

Veliku, veliku šansu propustio je Đoković pri vođstvu od 6:5 u trećem setu. Imao je tri vezane set lopte, odnosno 0:40 na servis Del Potra i - izgubio šest poena u nizu!?

Na prvu set loptu poslao je bekhend u mali aut, potom pozvao Delpa na mrežu pa pokušao lob udarcem što nije prošlo, a kada je došao na "-1", umjesto "-3", Martin je odigrao sjajan viner za djus i potom uveo set u "taj-brejk".

Za sada, na turniru, Đoković ima 3:0 u "taj-brejku", a Del Potro 4:0. Neko će morati da izgubi ovaj koji slijedi...

Poslije nevjerovatnog poklona Delpa za prvi mini-brejk i vođstvo od 4:2 (iz potpune defanzive, Đoković je vraćao uporno Argentincu loptu na smeč, a ovaj je treći uzastopni ukucao u mrežu), Đoković je imao protiv sebe indisponiranog rivala, koji je svojim greškama, bijesno, otrčao u poraz u taj-brejku, ujedno i trećem setu - 7:6!

Još set do finala! Ali, nije gotovo...

&img alt="" class="load" src="../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../../

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC