• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Protiv korupcije u sportu bore se i u BiH

Autor mondo.ba

Transparency International BiH predstavio je u Sarajevu Globalni izvještaj o korupciji u sportu.

 Pod ''lupom'' jedna utakmica Premijer lige BiH Izvor: MONDO/Samir Cacan

Na konferenciji za medije rečeno je da se u izvještaju, koji se sastoji od preko 60 analiza koje su izradili eksperti, sportske organizacije, organizovane navijačke grupe, sudije, treneri i Međunarodni olimpijski komitet, navode se uzroci korupcije i preporuke za borbu protiv korupcije u sportu.

Najveći korupcijski skandali koji trenutno potresaju svijet su fudbal, tenis i kriket.

Poseban osvrt je bio na velike korupcijske afere u Svjetskoj fudbalskoj organizaciji, koje su dovele do ostavke Sepa Blatera i međunarodne istrage, dok je Mišelu Platiniju, izrečena zabrana obavljanja svih funkcija u fudbalu na period od 8 godina. Još uvijek su pod velom tajne iznosi koji su funkcionerima FIFA-e dati da bi Katar i Rusija dobili organizaciju svjetskih prvenstava u fudbalu, kao i način dodjele TV prava za najveće svjetske priredbe, rečeno je na konferenciji za novinare.

Osim priče o korupciji u sportu na globalnom nivou, bilo je govora i o sprječavanju korupcije u Bosni i Hercegovini.

Transparency International je dao preporuke za prevenciju korupcije u sportu i preporučuje i ratifikaciju Konvencije o manipulacijama na sportskim takmičenjima, donesene od strane Savjeta Evrope prije nepune 2 godine.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Emir Pilav, direktor za takmičenja Fudbalskog saveza BiH, rekao je da je pod posebnom lupom ovogodišnje takmičenje u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da će prvenstvo u narednoj sezoni biti skraćeno sa 16 na 12 klubova.

On je istakao da je N/FSBiH i ranije imao određene mehanizme preventivnog djelovanja sprečavanja korupcije.

“Već ranije smo od UEFA-e dobili kako preventivno i edukativno djelovati. Naša službena lica imaju predavanja koja se tiču integriteta takmičenja”, kazao je Pilav i dodao da su određeni pravni akti usklađeni s UEFA-inim.

Ušanović i Kureš nanijeli štetu ugledu Saveza

Direktor za takmičenja Fudbalskog saveza BiH kazao je kako su nezakonitim aktivnostima veliku štetu ugledu FSBiH nanijeli Munib Ušanović i Miodrag Kureš.

Danas, kako kaže Pilav, nema pritužbi na rad članova Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Pilav, je obznanio da je Disciplinska komisija Saveza donijela odluku po kojoj za slučajeve korupcije i namještanja rezultata ne važi zastara, te će osobe umiješane u ovu vrstu korupcije biti prijavljene tužilaštvu i određivaće im se kazne ukoliko još uvijek obnašaju bilo kakvu funkciju u fudbalu.

Također se prate nagle promjene koeficijenata u kladionicama ili sumnjive uplate na određene sportske događaje.

“UEFA ima ugovor sa agencijom Sport radar koja prati kladionice i o promjenama na kladionicama upozoravaju UEFA-u, a UEFA nas. Prate se prva i druga liga u svim zemljama. Nažalost ovi izvještaji do nas stižu završetka utakmice, i ono što je uputstvo UEFA-e jeste da takve izvještaje šaljemo tužilaštvima i policiji”, kazao je Pilav.

Na naše pitanje da li je u toku ove sezone u Premijer ligi BiH bilo takvih upozorenja, Pilav je odgovorio potvrdno.

“Bila je prijava za jednu utakmicu, ali vam ne mogu reći o kojem se susretu radi”, odgovorio nam je Pilav.

Na konferenciji za medije je istaknuto da kroz sport, kao granu privrede, prođe 145 milijardi dolara i to bez kladionica.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

“Prije dva dana je objavljena zanimljiva statistika gdje je BiH po broju kladionica broj jedan u Evropi, a brojne sportske kladionice na ime neplaćenih poreza državi duguju i do 100 miliona KM na godišnjem nivu”, kazao je Sead Lisak, direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, i dodao da je ta potraživanja teško naplatiti, s obzirom na to da kladionice nemaju materijalne vrijednosti koje bi mogle biti zaplijenjene.

Na istu temu se nadovezao Siniša Kisić, potpredsjednik Olimpijskog komiteta BiH, istakao je da u BiH sport nema ništa od kladionica.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

On je dodao da Olimpijski komitet BiH baštini sve što je propisano u Olimpijskoj povelji.

"Mi svake godine imamo izvještajnu skupštinu gdje svi naši delegati i tijela organa OKBIH dobijaju kompletan bilans stanja i onaj izvještaj koji se dostavlja organima BiH. Tako želimo pokazati da jedan od načina prevencije jeste transparentnos tu u radu”, kazao je Kisić i dodao da pojedini savezi ne prate ovaj trend, te ne održavaju redovno sjednice i ne izvještavaju članove i klubove o finansijama.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC