• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kapiten Bjelorusije za MONDO: Srbija ima dobre golmane, Zelenović opasan

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

"I bez Milosavljeva Srbija ima odlične golmane, tu su Cupara i Ivanišević. Najveća opasnost za nas je Zelenović, on rješava napade“, rekao je kapiten Bjelorusije Boris Puhovski u intervjuu za MONDO pred početak Evropskog prvenstva.

 Rukomet MONDO Intervju Boris Puhovski pred Evropsko prvenstvo 2020 - Srbija ima dobre golmane Izvor: VP/© MN press, all rights reserved

Rukometaši Srbije u četvrtak će početi svoj 11. nastup na evropskim prvenstvima, a na šampionatu koji se održava u Austriji, Švedskoj i Norveškoj igraće u "balkanskoj“ grupi A, sa Hrvatskom, Crnom Gorom i Bjelorusijom.

"Orlovi“ će takmičenje na Evropskom prvenstvu početi u četvrtak, duelom protiv Bjelorusije, selekcije koja nije bila pretjerano uspješna na proteklim šampionatima i najbolji rezultat joj je osmo mjesto na EP 1994, ali je u Grac stigla sa ambicijama da se nađe najmanje u drugom krugu.

Možda će vas zanimati

Kapiten Bjelorusije Boris Puhovski u razgovoru za MONDO istakao je da je bjeloruska ekipa ovog puta dobar spoj mladosti i iskustva i nagovijestio je da želi da se čak bori za medalje.

"Naš Savez uradio je mnogo za reprezentaciju i mislim da smo spremni za Evropsko prvenstvo. Ove godine to je olimpijska godina i želimo da izborimo kvalifikacije za Olimpijske igre (drugoplasirana i trećeplasirana selekcija izboriće kvalifikacini turnir, op.a.). To bi bio odličan rezultat za nas“, rekao je Puhovski i dodao:

"Sada imamo miks iskusnih i mladih igrača, imamo mnogo kvalitetnih igrača, želimo da pokažemo koliko možemo. Radimo na našoj taktici, igri, adaptaciji mladih igrača, a imamo mnogo njih koji igraju kvalitetan rukomet u Ligi šampiona. Borićemo se do posljednjeg trenutka i pokušaćemo da igramo dobar rukomet. Artisom Kulak, Julijan Hirik, Vladislav Kuleš, Artsem Karalek sada su u najboljim godinama i nadamo se da ćemo im mi iskusniji pomoći da pokažu ono najbolje“.

Igra Bjelorusije, poručio je, još nije na nivou na kojem to želi selektor Juri Čevcov, bivši rukometaš koji vodi reprezentaciju od 2009. godine, ali Puhovski ističe da njegova ekipa može da odigra vrlo dobro.

"U kvalifikacijama smo imali problema, dolazimo iz različitih prvenstava, navikavamo se, ali pritiska nema. I stav saveza je da želimo da pokušamo da uradimo nešto na Evropskom prvenstvu, ali ne osjećamo pritisak. S druge strane svi smo svjesni da ova ekipa može da odigra jako dobro. Moramo da budemo fizički spremni i sa jasnom taktikom. Biće ovo zanimljivo prvenstvoza sve, a smatramo da možemo da ga odigramo jako dobro“, rekao je srednji bek Bjelorusije.

Posebno se mnogo očekuje od njega, jer je Puhovski sa preko 800 golova najbolji strijelac ove ekipe.

"Ne osjećam nikakav pritisak. Imam 33 godine, deset godina igram sa ovim selektorom. Naravno, imam malo nervoze jer je jako važno takmičenje. Ali osjećam se dobro, nema ni povreda, tako da je sve u najboljem redu, a pritiska kada sam ja u pitanju nema“.

Grupa A: Hrvatska, Srbija, Crna Gora i Bjelorusija

"Vidjećemo kako ćemo odigrati u grupi. Hrvatska je najjača ekipa, ali za drugo mjesto konkurisaće svi ostali. Ne znam da li ćemo pobjeđivati ili gubiti, ali znam da moramo da se borimo i nakon toga vidjećemo šta će biti. Pitanje je sada ko je tu jači, ko slabiji, uticaće i to ko će imati više sreće, ko bude srećniji mogao bi da prođe“, iskren je Puhovski.

Ova ekipe se dobro poznaju jer su se proteklih godina često sastajale u kvalifikacijama, ali i na velikim takmičenjima, tako da je Puhovski odahnuo poslije žrijeba Evropskog prvenstva.

"Možda je to i bolje, jer možemo da gledamo naše protekle duele i vidimo gdje smo to griješili, šta možemo i moramo da popravimo, nađe i njihove prednosti i mane. Mislim da je bolje što igramo sa  njima. Protiv nekih balkanskih ekipa smo igrali i u kvalifikacijama. Poredeći sa drugim grupama, na kraju je bolje što igramo sa ovim ekipama. Naravno nisu lake grupe, ali mislim da je bolje, jer možemo da igramo dobro protiv ekipa sa Balkana“, istakao je on.

Izvor: VP/© MN press, all rights reserved

Uprkos svim (konstantnim) problemima Puhovski cijeni ekipe sa prostora eks-Jugoslavije.

"Srbija, Bosna i Crna Gora su otprilike u istoj situaciji, Imaju dobre igrače, kada ih pogledate imaju dobru ekipu, ali uvijek imaju nekih problema koji ih koče. Nekad je to novac, nekad su to povrede igrača, nekad druge stvari, ali generalno imaju kvalitetne igrače . Sve ekipe sa tih prostora su dobre, kada igrate protiv njih osjećate veliki pritisak, morate da date sve od sebe da ih pobijedite“.

Potom se osvrnuo na prvog protivnika na Evropskom prvenstvu – selekciju Srbije.

"Srbija se diže. Imaju mnogo dobrih igrača, mislim da je ovo uspješna ekipa. Mislim da će biti teško protiv Srbije, moraćemo igrati najbolje. Srbija ima dobre bekove, vrlo dobra krila i što se mene tiče ponašaću se kao da igramo protiv jedne od top timova na ovom EP.  Imali su problema, a mislim da će u narednu rundu da prođe onaj koji bude imao više sreće“, rekao je Puhovski.

Na pitanje ko je najveća prijetlja po gol Bjelorusije nije imao dilemu.

"Gledali smo video snimke utakmica Srbije i mislim da je najopasniji Nemanja Zelenović, jer može da postigne gol iz najrazličitijih situacija. Lopta je mnogo kod njega, mnogo dodaje, mnogo šutira i mislim da Srbija od njega isto tako očekuje mnogo, da on rješava napade“.

Rukomet, Srbija, Belorusija, EHF Evropsko prvenstvo
Izvor: VP/© MN press, all rights reserved

Srbija će na Evropskom prvenstvu biti bez prvog golmana Dejana Milosavljeva, ali Puhovski ističe da to možda i neće imati velike posljedice.

"Uvijek je loše kada se neko povrijedi. Kada se još povrijedi prvi golman to može da bude psihološki problem za ekipu, ako razmišljaju „ostali smo bez prvog golmana, sada moramo da tražimo zamjenu“, ali Srbija ima odlične zamjene. Svako od golmana može da stane na gol od početka, mislim da je to jedan od problema za nas kada budemo igrali protiv Srbije. Tu je Cupara, on je jako dobar golman, brani za Vesprem, tako da je to nešto o čemu mi moramo da razmišljamo. Tu je i Ivanišević koji takođe brani u Ligi šampiona...“

Na pitanje ko bi prema njegovom mišljenju mogao do medalje na ovom šampionatu Puhovski je dao zanimljiv odgovor i još jednom pokazao da su Bjelorusi u Grac došli sa mnogo samopouzdanja.

„Nadam se da mi možemo do medalje. Zaista vjerujem da možemo dobro da odigramo ovo Evropsko prvenstvo“, rekao je, a potom nastavio:

"Ako govorimo o drugima, očekujem mnogo od svih ekipa. Evo imamo npr. Hansena koji ne igra mnogo u PSŽ-u, ali kada dođe veliko takmičenje i igra za reprezentaciju on je najbolji igrač, najbolji strijelac Danske i oni osvajaju trofeje. Neke ekipe će se razigrati tokom prvenstva. Oni koji u svojim redovima pronađu neku novu zvijezdu, ko pronaže najbolju formu, taj može do kraja. Naravno, najveće šanse imaju velike ekipe poput Danske, Francuske, Španije...  Mnogo će zavisiti od starta, pa i nama. Vidjećemo kako će se odvijati stvari u grupnoj fazi, ne možemo sad odmah da predvidimo ko će biti u finalu“.

Kada su u pitanju te neke nove potencijalne zvijezde, kapiten Bjelorusije „pronašao“ je jednu i u svom timu.

"Kod nas mnogo očekujem od Vladislava Kuleša, on je nešto poput novog Sergeja Rutenke. Kada on igra svi u Bjelorusiji gledaju i čekaju njegov potez. Sada je sazrio, igra jako dobro i može da budesuperstar. A đto se tiče ostalih reprezentacija tu je Melvin Ričardson, vratio se u Ligi šampiona nakon povrede i vjerujem da može mnogo dna ovom prvenstvu“, zaključio je Puhovski.

Duel Srbije i Bjelorusije igra se u četvrtak od 18.15 časova, a sudiće ga portugalski sudijski par Rikardo Fonseka i Duarte Santos.

Rukometaši Srbije u subotu će igrati protiv Crne Gore u istom terminu, a 13. januara od 20.30 časova očekuje ih veliki komšijski derbi protiv Hrvatske.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC