• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EP: Danci žele da osvoje SVE, Srbija u "balkanskoj“ grupi, debi "zmajeva“

Autor mondo.ba

Evropsko prvenstvo za rukometaše igraće se od 9. do 26. januara u Austriji, Švedskoj i Norveškoj. BIH debituje na evropskoj smotri, a biće to 11. učešće za Srbiju, koja mora da popravi utisak poslije katastrofalnog izdanja na SP.

Uzbudljiv sportski januar, koji je počeo novogodišnjim turnirom Četiri skakaonice, zaključiće Australijan open, a u međuvremenu se održava nekoliko velikih takmičenja na kojima učestvuju sportisti iz Srbije i regiona.

Teniseri Srbije počeli su učešće na ATP kupu, kao i odbojkaši na kvalifikacionom turniru za OI u Tokiju, vaterpolisti će u borbu za prvaka Evrope od 14. do 26. januara, a nastup na Evropskom prvenstvu imaće i rukometaši. I to za samo tri dana!

U četvrtak počinje 14. Evropsko prvenstvo za rukometaše, koje se po prvi put održava u tri zemlje, Austriji, Švedskoj i Norveškoj i takođe po prvi put učestvovaće 24 zemlje.

Titulu šampiona Evrope koja automatski donosi i plasman na OI u Tokiju braniće Španija, a poseban sjaj imaće i srebrna i bronzana medalja, jer će drugoplasirana i trećeplasirana selekcija izboriti aprilske olimpijske kvalifikacije, koje će biti posljednja šansa za vizu za Japan.

Da li će "furija“ uspjeti u tome, da li će Danci možda da "objedine" olimpijsku, svjetsku i evropsku titulu ili će Francuzi ponovo okačiti najsjajniju medalju, poslije bronzi na dva posljednja takmičenja saznaćemo 26. januara, nakon finala koje će biti odigrano u Štokholmu.

Prvi put u istoriji Evropsko prvenstvo pratiće svi ljubitelji rukometa od Vardara do Triglava, jer je plasman na evropsku smotru izborilo svih šest zemalja bivše Jugoslavije.

Slovenija, Hrvatska i Sjeverna Makedonija plasman na EP obezbijedili su kao pobjednici svojih kvalifikacionih grupa, Crna Gora kao drugoplasirana, a od proširenja Evropskog prvenstva sa 18 na 24 zemlje najviše su profitirale Srbija i BIH, koje su učešće obezbijedili kao najbolje trećeplasirane selekcije.

Grupa A (Grac): Hrvatska, Bjelorusija, Srbija, Crna Gora Grupa B (Beč): Češka, Sjeverna Makedonija, Austrija, Ukrajina Grupa C (Trondhajm): Španija, Njemačka, Letonija, Holandija Grupa D (Trondhajm): Francuska, Norveška, Portugal, BIH Grupa E (Malme): Danska, Mađarska, Island, Rusija Grupa F (Geteborg): Švedska, Slovenija, Švajcarska, Poljska *Dvije prvoplasirane ekipe iz svake grupe idu u narednu fazu u kojoj će biti formirane četvrtfinalne grupe. Dva prvoplasirana tima iz svake četvrtfinalne grupe idu u polufinale, trećeplasirani igraju meč za peto mjesto.

Reprezentaciji Srbije biće ovo 11. učešće na Evropskom prvenstvu, a najbolji rezultat ostvarila je 2012. godine na EP u Srbiji, kada je nošena domaćom publikom stigla do srebrne medalje, nakon poraza 21:19 od Danske u finalu.

Na naredna dva evropska prvenstva, 2014. i 2016. godine, Srbija nije uspjevala da prođe prvu grupnu fazu, potom je 2018. u Hrvatskoj ispala u drugoj rundi i završila takmičenje na 12. mjestu sa učinkom od jedne pobjede i pet poraza.

Selekcija Nenada Peruničića otputovala je u Grac bez mnogo ambicija, poučena iskustvom sa Svjetskog prvenstva prošle godine, kada su "orlovi“ mnogo htjeli, a na kraju završili na 18. poziciji, što je najlošiji plasman nacionalnog tima od raspada Jugoslavije.

Srbija neće imati lagan zadatak u Grupi A u kojoj će igrati sa Hrvatskom, Bjelorusijom i Crnom Gorom. Apsolutni favorit u ovoj grupi je Hrvatska, dok će „orlovi“ voditi veliku borbu sa Bjelorusima i Crnogorcima za drugu poziciju koja vodi u narednu rundu.

Ljuibitelji rukometa u Srbiji nadaju se da će Peruničić ovog puta uspjeti da uklopi igrače koji imaju nesporan kvalitet, pa i solidno iskustvo igranja u Ligi šampiona i jačim evropskim ligama i da će "orlovi“ konačno na velikom takmičenju zaigrati dobar rukomet.

Reprezentacija Srbije, međutim, nije se proslavila u pripremnim utakmicama, jer je poslije poraza i pobjede u duelima sa Egiptom, upisala dva ubjedljiva poraza na turniru u francuskom Mecu. Prvo su Francuzi "preslušali“ srpsku reprezentaciju i slavili 40:26, a nakon toga "orlovi“ su poraženi od Norveške 38:28.

Veliki udarac za selekciju Srbije pred Evropsko prvenstvo je povreda prvog golmana Dejana Milosavljeva, koji se oporavlja nakon operacije koljena i propustiće šampionat Evrope.

Izvor: MN PRESS

Veliku buru u javnosti izazvala je iznenadna promjena u stručnom štabu, odnosno informacija da je Peruničić SMS porukom otkazao saradnju sa svojim pomoćnikom i bivšim reprezentativcem Nedeljkom Jovanovićem.

Peruničić je, međutim, demantovao da je atmosfera narušena, a uprkos izuzetnom respektu za selekcije Hrvatske, Bjelorusije i Crne Gore rekao je da vjeruje u svoju ekipu.

"Mi moramo da gledamo sebe, to je najbitnije, a ja garantujem da će ovi momci biti borbeni, da će pokazati srce. Nadam se najboljem, Upravni odbor je postavio cilj prolaska u narednu fazu, ja uvijek vjerujem u više, no, vidjećemo, vjerujem u ove momke", rekao je Peruničić.

Srbija će takmičenje na EP početi 9. januara duelom protiv Bjelorusije od 18.15 časova, dva dana kasnije igraće protiv Crne Gore u istom terminu, a 13. januara od 20.30 časova očekuje je veliki komšijski derbi protiv Hrvatske.

Na turnir u Mec Peruničić je poveo sljedeće igrače koji bi trebali da predstavljaju Srbiju i na EP: Golmani: Vladimir Cupara i Tibor Ivanišević Lijeva krila: Nemanja Ilić i Vanja Ilić Desna krila: Bogdan Radivojević i Milan Đukić Pivotmeni: Mijajlo Marsenić, Živan Pešić i Zoran Nikolić Bekovi: Miljan Pušica, Stevan Sretenović, Ivan Mošić, Lazar Kukić, Stefan Vujić, Aleksa Kolaković, Nemanja Zelenović i Nikola Crnoglavac

Prvi put na Evropskom prvenstvu nastupiće rukometna reprezentacija BIH, koja je jedan od tri debitanta, uz Letoniju i Nizozemsku.

Biće ovo tek drugo veliko takmičenje za "zmajeve", nakon SP 2015. godine, a do njega su stigli uz malo sreće, pobjedom 24:23 protiv Češke u Ostravi u posljednjem kolu kvalifikacija.

Selekcija BIH imala je osam bodova, koliko i Češka i Bjelorusija, ali je zauzela treću poziciju u Grupi 5 i plasirala se kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Žrijeb nije mazio "zmajeve“ i izvučeni su u Grupu D sa šestostrukim svjetskim, trostrukim evropskim i dvostrukim olimpijskim šampionima, Francuskom, dvostrukim uzastopnim vicešapionom svijeta, selekcijom Norveške, te vrlo dobrom reprezentacijom Portugala.

Francuzi i Norvežani već su viđeni u narednoj fazi, a sve drugo bilo bi pravo iznenađenje, tako da će selekcija Bilala Šumana biti lišena bilo kakvog pritiska u svom debitantskom nastupu.

Samo učešće na Evropskom prvenstvo veliki je uspjeh za bh. rukomet, a odlazak u Norvešku čak je bio upitan zbog finansijskih i organizacionih problema u Rukometnom savezu BIH.

Samo nekoliko dana pred početak priprema za Evropsko prvenstvo, iz RSBIH saopšteno je da novca ima samo za avionske karte do Norveške i nazad, ali je kao i nebrojena puta dosad sve riješeno u posljednji čas i reprezentacija je otputovala na svoje drugo veliko takmičenje.

Najveća snaga selekcije BIH je timski duh i zajedništvo igrača, koji su u više navrata pokazali da ih dešavanja pored terena ne mogu uzdrmati i sigurno je da će biti tvrd orah za sve protivnike, posebno za one koji ju potcijene.

To su pokazali i pred ovo prvenstvo odigravši 33:33 sa reprezentacijom Hrvatske na pripremnom turniru u Poreču, gdje su prethodno upisali poraz od Katara, a osim tih mečeva u Hrvatskoj, tokom priprema upisali su pobjede protiv Saudijske Arabije i selekcije Premijer lige BiH.

Prvu utakmicu na Evropskom prvenstvu Bosna i Hercegovina će odigrati u petak, 10. januara od 20.30 časova protiv domaćina Norveške.

Dva dana kasnije Šumanov tim će odmjeriti snage sa Portugalom (16.00), dok će takmičenje u grupnoj fazi završiti 14. januara duelom sa Francuskom (18.15).

Selektor BIH Bilal Šuman u srijedu će saopštiti konalan spisak reprezentativaca koji će nastupati na Evropskom prvenstvu.

Najmanje šanse za osvajanje EP imaju Bosna i Hercegovine i Ukrajina, a kvota na ove dve selekcije je čak 1001.

Najveće šanse daju se Dancima od 3.15 do 3.50, dok su Francuzi drugi od 4 do 4.75, slijede Šveđani (5.50 – 7.50), Španci (5.50 – 8), Nijemci (6.75 – 8.50), Norvežani ( od 8 do 10), Hrvati (11 do 15), Slovenci (35 do 51)... Srbiji su šanse od 201 do 501, Bjelorusiji od 251 do 301, a Crnogorcima od 401 do 501.

24 reprezentacije od 9. do 26. januara boriće se za trofej koji je dosad osvajalo samo šest zemalja.

Apsolutni rekorder je selekcija Švedske koje je četiri puta bila prvak Evrope, tri puta to je uspjelo Francuzima, dva puta Dancima i Nijemcima, a po jednom su Evropsko prvenstvo osvajali Rusija i Španija.

"Crvena furija“ iznenadila je sve prije dvije godine i stigla do trofeja pobjedom 29:23 nad Švedskom, iako je malo ko vjerovao u ovakav ishod nakon poraza od Danske i Slovenije u grupnoj fazi.

Španija sada će pokušati da odbrani titulu, a to će morati da učini bez Arpada Šterbika, jednog od najzaslužnijih za zlato u Hrvatskoj, te Davida Balaguera.

Selektor Đordi Ribera oslanja se na provjerene snage, poput veterana Raula Entreriosa i Hulena Agvinagaldea, te Aleksa Dušebajeva i Ferana Solea.

Koliko cijeni iskustvo govori i to da je prosjek godina u španskoj selekciji 30,5 i da samo dvojica igrača imaju manje od 27 godina. To su Aleks Gomez i Daniel Dušebajev, drugi sin legendarnog Talanta Dušebajeva.

  Španci će igrati u Grupi C sa dva debitanta Letonijom i Nizozemskom, te selekcijom Njemačke, koju ne treba otpisivati iz kruga favorita za medalju.

Njemački selektor Kristijan Prokop preživio je na klupi šokantnu eliminaciju u grupnoj fazi Evropskog prvenstva 2018 i osvojio četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu prošle godine, a sada želi korak dalje.

Imaće, međutim, težak posao pošto je pred ovo Evropsko prvenstvo ostao bez TROJICE desnih bekova. Nakon povreda Štefana Vajnholda i Fabijana Videa od nastupa na EURU zbog problema sa srcem morao je da odustane i Franc Semper, pa je Prokop morao da zove alternative, tako da je priliku za debi na Evropskom prvenstvu dobio i rukometaš Lemga David Šmit.

Povrede bi mogle da zaustave i selekciju Norveške u pohodu na svoju treću medalju na velikim takmičenjima, odnosno prvu na evropskim šampionatima.

Nakon decenija u kojima su gledali kako njihova ženska reprezentacija osvaja medalje muška selekcija predvođena sjajnim Bjarteom Mirholom je 2017. godine osvojila srebro na Svjetskom prvenstvu, a onda taj uspjeh ponovila dvije godine kasnije.

Zbog operacije crijeva Bjarte Mirhol će propustiti Evropsko prvenstvo, a protivnik BIH u grupnoj fazi ostao je i bez desnog beka Vesprema, Kenta Robina Tenesena.

Ključni igrač u selekciji Norveške i ovog puta biće Sander Sagosen.

Reprezentacija Švedske harala je evropskim rukometom od 1994. po 2002. i osvojila četiri od pet šampionata Evrope u tom periodu, a nakon srebra prije dvije godine, sada želi sjajnije odličje.

U prilog tome ide im i domaći teren, što apsolutno nije zanemarivo u rukometu, a zanimljivo je da su posljednji put kada su osvojili titulu šampiona Evrope, to učinili kod kuće.

Selekciju Kristjana Andresona, koji je u međuvremenu prošlog ljeta preuzeo i Rajn-Nekar Leven, od zlata dijeli osam utakmica, prvo u Geteborgu, potom potencijalno u Malmeu i Štokholmu, ali i strana kostura u kojoj se ukrštaju sa grupama D i E u kojima su Francuska, Norveška, Danska, Island...

Naravno, pod uslovom da prethodno uspješno savladaju prođu Grupu F u kojoj za protivnike imaju Sloveniju, Švajcarsku i Poljsku.

Povratak Džima Gotfridsona, Albina Lagergrena i Lukasa Nilsona mnogo će značiti Šveđanima, koji će se i ovog puta mnogo oslanjati na golmanski tandem Andreas Palička i Mikael Apelgren.

Podsjetimo, još jednom, Švedska je domaćin. 

Priliku da stignu Šveđane po broju osvojenih zlata na EP imaju Francuzi, koji su se "okliznuli“ u polufinalu na posljednja dva šampionata Starog kontinenta.

Ekipa Didijea Dinara, kao i prije dvije godine, počeće takmičenje u grupi sa Norveškom, a umjesto Bjelorusije i Austrije sada su tu BiH i Portugal.

Uprkos smjeni generacija, kojoj uspješno odolijevaju Nikola Karabatić, Lik Abalo, Mišel Gigu i Sedrik Soraindo, "trikolori“ su uvijek među favoritima za najsjajnija odličja, a velike nade Dinar će polagati i u mladog Melvina Ričardsona, sina legendarnog Džeksona Ričardsona.

Iako će mu biti ovo debi na Evropskim prvenstvima, mladi Ričardson već je učestvovao u osvajanju svjetske bronze.

Francuski selektor zbog povreda neće moći da računa na Luku Karabatića i Kentina Maea, koji će definitivno nedostajati ekipi, ali uprkos tome Dinar će učiniti sve da postane prvi rukometaš koji je osvojio evropsko zlato i kao trener i kao igrač.

Kao igrač on je bio dio sjajne generacije Francuske koja je postala prva selekcija koja je objedinila evropsku, svjetsku i olimpijsku titulu.

Taj uspjeh sada će pokušati da ponove Danci, aktuelni olimpijski šampioni iz Rio de Žaneira i osvajači Svjetskog prvenstva prošle godine u Danskoj i Njemačkoj.

Danske navijače od Malmea, gdje će igrati njihova reprezentacija, dijeli samo arhitektonsko "čudo“, osam kilometara dug most Oresund koji se spušta u tunel Drogden, dug četiri kilometara, pa će Mikel Hansen i društvo sigurno imati ogromnu podršku i praktično ponovo igrati na domaćem parketu.

Selektor Niklas Jakobsen ima na okupu praktično istu ekipu u kojoj glavne uloge imaju braća Landin, Rasmus Toft Hansen i Rasmus Lauge, ali je prva zvijezda Mikael Hansen.

Igrač Pari sen žermena ima već preko 1000 postignutih golova za reprezentaciju, od čega 194 na evropskim prvenstvima i sigurno će biti najveća opasnost, prvo po gol, Mađarske, Islanda i Rusije, s kojima će igrati u grupi, a potom i za naredne protivnike.

Hansen bi na ovom turniru mogao i da se upiše u istoriju i postane prvi igrač koji je bio MVP sva tri najvažnija svjetska takmičenja u nizu.

Zanimljivo Jakobsen je prošlog ljeta napustio klubu Rajn-Nekar Levena kako bi se u potpunosti posvetio vođenju reprezentacije Danske.  

Hrvatska je dugo bila u vrhu svjetskog rukometa, ali od bronzane medalje na EP u Poljskoj 2016. nije bila na podijumu na velikim takmičenjima.

To nije promijenio ni povratak trofejnog selektora Line Červara prije dvije godine.

"Kauboji“ su apsolutni favoriti "balkanske“ grupe A u kojoj će igrati protiv Srbije, Crne Gore i Bjelorusije, ali svjesni su da će imati težak posao da se dokopaju polufinala i priliku da se bore za medalje.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Prvo ime ove reprezentacije je Luka Cindrić, a zanimljivo je da u reprezentaciji poslije deset godina nema Manuela Štrleka. Červar je Štrleka "precrtao“ prije početka priprema i rukometaš Vesprema koji je odigrao 160 utakmica i postigao 558 golova za reprezentaciju nije se našao ni na njegovom širem spisku.

Ono što je dobro za Hrvatsku je da već imaju u džepu učeće na olimpijskom kvalifikacionom turniru u aprilu, tako da za razliku od većine reprezentacija, neće imati taj pritisak na leđima.

Olimpijski kvalifikacioni turniri, 17-19. april
Turnir 1: Norveška, Španija, Čile, Južna Koreja
Turnir 2: Francuska, Hrvatska, drugoplasirani sa prvenstva Afrike, trećeplasirani sa EP
Turnir 3: Njemačka, Švedska, trećeplasirani sa prvenstva Afrike, drugoplasirani sa EP *plasman na OI 2020 u Tokiju obezbijediće dvije prvoplasirane ekipe sa svakog turnira

Ljubitelji rukometa na ovim prostorima pažljivo će pratiti i nastup selekcije Slovenije, na čiju klupu je u međuvremenu umjesto smijenjenog Veselina Vujovića došao Ljubomir Vranješ. Slovenci će grupnu fazu početi u Grupi F, sa domaćinom Švedskom, Švajcarskom i Poljskom.

Na Evropskom prvenstvu u Švedskoj, Austriji i Norveškoj očekuje nas odličan rukomet, a nekoliko igrača mogli bi da ispišu nove stranice istorije.

Nikola Karabatić bi osvajanjem titule šampiona Francuske postao prvi igrač van Švedske koji je četiri puta osvajao trofej.

Prije njega to je uspjelo Oli Lindgrenu, Štefanu Olsonu, Štefanu Lovgrenu, Magnusu Vislanderu i Martinu Frandesju, članovima one fantastične švedske generacije.

Islanđanin Gujor Valur Sigurdson jedini je igrač koji je učestvovao na svim prvenstvima Evrope u ovoj deceniji, a ujedno je i igrač sa najviše postignutih golova – 270.

Iza njega su Karabatić sa 256, Štefan Levregn sa 204 i Mikel Hansen sa 194, a ove brojke sigurno će se mijenjati do 26. januara.

Kada su u pitanju pojedinačni turniri, rekord drži Kiril Lazarov koji je na Evropskom prvenstvu 2012. u Srbiji postigao 61 gol. Iza njega s Olafur Stefanson sa 58 golova na EP 2002. i Andrej Ždrahala na EP 2018. Lazarov će i ove godine predvoditi selekciju Makedonije.

Najviše golova na jednoj utakmici, ukupno 19 postigao je Norvežanin Kjetil Strand na EP 2006. u pobjedi 36:33 protiv Islanda. Da li će neko nadmašiti njegov rekord?

Zvanična stranica EHF napravila je listu potencijalnih zvijezda među debitantima na EP. Evo na koga biste trebali da obratite pažnju.

Desni bek Vardara Dainis Kristopans visok 215 centimetara sjajnim igrama pomogao je makedonskom timu da osvoji Ligu šampiona prošle godine, a sada će predvoditi Letoniju u njenom debitantskom nastupu na Evropskom prvenstvu.

Dvaedesetdvogodišnji Melvin Ričardson osvojio je sa francuskom bronzu na SP, ali će ovo biti prvi nastup na EP za zvijezdu Monpeljea.

Tu su i dvojica tinejdžera, Valter Krinc iz Švedske i Aleksander Blonc koji je već igrao za Norvešku na SP prošle godine i tada čak bio igrač utakmice u duelu sa Čileom.

Jedan od onih na koje treba obratiti pažnju je i Mikita Vailupau iz Bjelorusije koji je bio strijelac 38 golova za Meškov Brest u Ligi šampiona prošle sezone.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC