• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatski stručnjak o Đokoviću: Ko neće vakcinu - ne igra!

Autor Pavle Knežević

Vrhunski sportisti će morati da se vakcinišu ako budu želeli da se takmiče

 Lekar-hrvatska-reprezentacija-vakcine-i-antifasizam-najvece-tekovine-20-veka-Novak-Djokovic Izvor: Guliver/Getty Imags/Meyer & Meyer

Lekar svetskog fudbalskog vicešampiona Hrvatske i član zdravstvene komisije UEFA, Zoran Bahtijarević ocenio je da su "antifašizam i vakcine najveće tekovine 20. veka", kao i da oni koji ne budu hteli da se vakcinišu protiv koronavirusa neće moći da se bave profesionalnim sportom.

To je stav koji se neće svideti svim profesionalnim sportistima, među kojima su i Novak Đoković ili Dejan Lovren.

Možda će vas zanimati

"Činjenica je da nam je virus promenio život, a promeniće i sport sve do pronalaska vakcine protiv koronavirusa. Ne volim da čujem da se ova pandemija poredi s gripom, jer ne znamo da li će koronavirus biti sezonski kao grip ili će kao SARS harati godinu i po dana. Moramo da se držimo svih mera opreza, ne smemo da se opustimo", rekao je Bahtijarević za Indeks.

"Kada vakcina bude dostupna, njom ćemo zaštititi najrizičnije grupe, starije građane i ljude koji po prirodi posla mnogo putuju, a u njih svakako spadaju sportisti", dodao je on.

U Francuskoj, Holandiji i Belgiji prvenstva su prekinuta, dok Nemačka, Italija, Španija i Engleska nameravaju da ih nastave. Da li će takmičenja UEFA biti regularna zbog različitih situacija u zemljama Evrope?

"Reč je o individualnim odlukama, koje su pre svega odgovornost vlade i struke. UEFA ne odlučuje o nastavku takmičenja, već daje preporuke…U organizaciji fudbala posle korone svi će morati da budu fleksibilni. Kada kažem posle korone, mislim na period kada ćemo imati dostupnu vakcinu", rekao je Bahtijarević.

Ne baš mali broj sportista se protivi vakcini. Najveće ime među njima je svakako Novak Đoković, ali protiv su se izjasnili i Dejan Lovren i Marat Safin.

Izvor: Guliver/Tom Dulat/Getty Images

"Ne želim da govorim o njihovim motivima. Postoje roditelji koji odbijaju vakcinu, ali lično smatram da je uz antifašizam, vakcina najveća tekovina 20. vekaDeca umiru od bolesti koju smo decenijama smatrali iskorenjenom. Potrebno je razgovarati o ovom problemu i u sportu. To je političko, zdravstveno i filozofsko pitanje", rekao je lekar hrvatske reprezentacije.

Doktor Bahtijarević je izneo i zanimljivo poređenje.

"Slično je sa antidoping testovima, postoje sportisti koji se tome protive, ali se oni ne mogu takmičiti u profesionalnom sportu. Onaj ko ne želi da se vakciniše u budućnosti neće moći da se bavi profesionalnim sportom, to je moj lični stav i uverenje. Moramo čuvati zdravlje sportista, to je preduslov za takmičenje", rekao je Bahtijarević.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC