• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro prvi vozači na sarajevskoj bob stazi

Autori mondo.ba Autori Samir Cacan

Bob staza na Trebeviću bila je najskuplji objekat koji je izgrađen za Olimpijadu u Sarajevu.

 Uskoro prvi vozači na sarajevskoj bob stazi Izvor: Samir Cacan, mondo.ba

Bila je jedna od najbržih i najstrmijih staza na svijetu gdje je nadmorska visina od starta do cilja iznosila 126 metara, a koja je tokom rata u Bosni i Hercegovini pretrpjela velika oštećenja.

Njujorški portal BuzzFeed je prošle godine proglasio bob stazu na Trebeviću jednim od najljepših napuštenih lokacija na svijetu.

Ipak, zahvaljujući inicijativi i upornosti predsjednika Sankaškog saveza Bosne i Hercegovine Senada Osmanovića ova staza će izgubiti status „najljepše ruševine“, a njom bi se uskoro trebali spustiti i prvi sportisti.

Osmanović je još 1997. godine pokrenuo inicijativu obnove bob staze, ali do konkretnih radova došlo je tek na ljeto ove godine. Nakon završenih radova stigao je i izvještaj Međunarodne sankaške federacije (FIL) kojim se odobrava korištenje dijela staze za suhe treninge, tačnije, vožnju sanki s točkovima.

„S treninzima počinjemo čim sanke budu gotove. Jedne sanke na točkovima, zajedno s kacigom, koštaju oko 4600 eura, a FIL će nam donirati 15 komada. Sanke se prave po narudžbi u Latviji te će biti transportovane do Njemačke, odakle ćemo ih mi preuzeti. Kako nemamo mogućnost da odjednom prevezemo sve sanke, prebacit ćemo 4-5 kako bi naši sportisti mogli početi s pripremama.“, rekao je Omanović za MONDO.

Prvi čovjek sankaškog saveza naše zemlje, rekao nam je kako je ovaj vid priprema izuzetno bitan za sportiste.

„Naši takmičari su do pripreme počinjali odmah na ledu, a ovako će sportisti imati priliku da se polako počnu navikavati na ulaske u krivine pri velikim brzinama“, pojasnio nam je Omanović.

Sanke neće biti jedina donacija FIL-e našem Savezu.

„Međunarodna sankaška federacija je obećala donaciju prijenosne fotoćelije za određivanje vremena s displejom, toki-vokije, a predviđeno je i postavljanje zaštitne ograde na petu krivinu“, rekao nam je Omanović.

Pred Sankaškim savezom Bosne i Hercegovine još je mnogo posla kako bi ovaj objekat koji je za vrijeme Olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu, ali i kasnijih godina, ugostio najbolje svjetske sankaše i takmičare u bobu, bio u potpunosti osposobljen.

„Ostalo je još mnogo posla da se završi kako bi kompletna staza bila obnovljena. U ovom dijelu je planirano da osposobimo dio staze od sedme krivine do cilja. Mi smo uspjeli osposobiti i od pete krivine, ali tu su nam potrebne zaštitne ograde za koje nemamo novca. Da bi kompletna staza bila u funkciji potrebno je da se uredi prvi dio staze, naprave startne kućice, WC...“, rekao je Omanović za MONDO.

Kako je staza godinama bila zapuštena, njena površina bila je idealno mjesto za oslikavanje grafita koji su skoro cijelom dužinom krasili stazu.

Zanimalo nas je koliko će grafiti smetati sportistima tokom spuštanja.

Izvor: Samir Cacan, mondo.ba „Grafiti kao grafiti neće smetati sportistima. Baš su me nedavno dva Nijemca, koja su išla u Hrvatsku na odmor, pitala da li mogu doći i uraditi tematski grafit na stazi kao poklon. Uradili su zaista lijep crtež s motivima Olimpijskih igara 1984. godine. Ipak, na stazi, kako ste mogli vidjeti ima svašta i to bi trebalo dovesti u red. Ono što bi bilo idealno jeste da staza bude siva ili bijela i da na određenim mjestima možemo postaviti oznake za sportiste kako bi oni znali koje operacije da izvode u tom trenutku“, pojasnio nam je Omanović.

Bob staza na Trebeviću je jedini olimpijski objekt koji je, pored Zetre, nakon takmičenja 1984. godine bio u potpunosti iskorišten. Ova staza je bila u kalendaru Svjetskog kupa, a vozile su se trke u svim konkurencijama u bobu, sankanju i skeletonu.

„Teško je predviđati kada ćemo imati uređenu kompletnu stazu. Ono što je cilj jeste da staza na Trebeviću bude osposobljena za ljetne treninge, te da bude glavni regionalni trening centar“, rekao nam je Omanović.

On je istakao da Sankaški savez ovaj put nije tražio pomoć od vlasti, već da su obnovu uspjeli izvesti zahvaljujući donacijama pojedinih firmi, FIL-e. Omanović je dodao i to da je u planu da se u narednim godinama organizuju takmičenja u sankanju na točkovima osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo.

U planu je, kako nam je rekao i to Općina Stari Grad u donjem dijelu staze napravi jedan park za djecu, te nekoliko betonskih roštilja kako bi građani mogli uživati na Trebeviću.

...
Izvor: YouTube

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC