• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Baždarević za MONDO: Zvaću i Misimovića!

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Novi selektor Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević u intervjuu za naš portal govorio o novim i starim "zmajevima", ciljevima i planovima, "orlovima" i Crnogorcima, najvećim razočaranjima u karijeri...

 Baždarević za MONDO: Zvaću i Misimovića! Izvor: MONDO

Legenda Željezničara i reprezentativac velike Jugoslavije bio je nesporno veliki igrač, a kao trener se dokazao u Francuskoj ostvarivši uspjeh koji je bio ravan senzaciji - uveo je Istr i Grenobl u elitu i time "kupio" povjerenje Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, dobivši priliku da na klupi "zmajeva" naslijedi Safeta Sušića.

U svom prvom obraćanju novinarima na predstavljanju u Zenici najavio je promjene, a po medijima se spekulisalo o brojnim imenima koje će popularni Meša pozvati na prvo okupljanje pod njegovim vođstvom. To su Mario Vrančić, Milan Đurić, Veroljub Salatić, ali i dvojica-trojica povratnika - Semir Štilić, Sanel Jahić i Ervin Zukanović.

"Ne želim da pominjem konkretna imena do prvog spiska, ali mogu da potvrdim da svi ti navedeni momci i svi oni koji su nosioci igre reprezentacije godinama imaće svoje mjesto. Na sve njih ću sigurno obratiti pažnju i ljudsku i sportsku jer moja ideja je 'svježa krv'. Svakom timu uvijek treba 'svježa krv', pa tako i nama", počeo je Baždarević priču za MONDO.

Prema njegovim riječima, do prvog spiska će se potruditi da sve igrače koje BiH ima na raspolaganju će pokušati da lično obiđe ili da s njima makar telefonom razgovora o budućnosti i planovima, željama, formi...

Izvor: MONDO

"Želim da raširim izbor za 'zmajeve' ne samo dok sam ja selektor već i da moj nasljednik ima što širi izbor u slučaju povreda, kartona i slično. Jedno je sigurno - svi koji su spremni i koji žele da igraju za reprezentaciju BiH bilo da su starosjedioci, bilo da su novi, imaće moju pažnju. Naravno, momci koji su dosad bili nosioci poput Edina Džeke, Miralema Pjanića, Emira Spahića i Zvjezdana Misimovića će i dalje to ostati. Jedina je mana što nemamo puno vremena za prijateljske utakmice, ali želim da sačuvam nosioce i da dodam momke koji će da donesu novu energiju našem timu".

LIČNA KARTA

Mehmed Baždarević je rođen u Višegradu 28. septembra 1960. godine, a karijeru je počeo na Grbavici, gdje je za devet sezona (1978-1989) odigrao više od 300 utakmica.

Dva puta je bio najbolji igrač Jugoslavije, a 1987. godine je prešao iz Želje u francuski Sošo. Godine 1989. je ponio epitet najboljeg inostranog fudbalera u Francuskoj, gdje je karijeru nastavio u Nimu, a završio u švajcarskom Etoilu.

Za "plave" je debitovao 1983. godine, odigrao je 54 meča i postigao četiri pogotka. Bio je i prvi kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine, za koju je odigrao ukupno 11 utakmica.

Kao trener vodio je osim Istra i Grenobla, ekipu Sošoa u Francuskoj, tuniški Etoil, i katarski Al Vakrah.

Selektor "zmajeva" nije se složio sa našom konstatacijom da se Misimović oprostio od reprezentacije po povratku sa Svjetskog prvenstva u Brazilu i da je zatvorio vrata "zmajevima".

"Misimović nije odigrao oproštajnu utakmicu i po meni se nije oprostio. Nadam se da će Zvjezdan što prije naći klub i zaigrati i mi bi mogli da računamo na njega, posebno u ovim kvalifikacijama. Zašto da ne iskoristim sav kvalitet koji imamo? Ako bude igrao i imao klub, biću prvi koji će ga pozvati u reprezentaciju".

Ozbiljan i vrlo studiozan u pristupu, ali i optimističan, Baždarević je postavio visoke ciljeve u svom budućem jednogodišnjem mandatu.

"Ušao sam u avanturu s željom i ciljem da odemo u Francusku. Ali osvojiti 15 od 18 bodova sa stopostotnom sigurnošću ne može ni Njemačka ili Francuska. Ja ipak vjerujem u plasman na EP. Fudbal je takva igra, naš tim je pokazao da kad je u formi, kad se vrati vatra među naše igrače, kad nemamo problema s povredama onda je sve moguće... Naravno, racionalno kad razmišljamo biće teško dobiti pet ili pet i po utakmica do kraja".

Iako je cilj za mnoge "nemoguća misija" odnosno da se dva puta pobijedi Andora, po jednom Kipar, Vels i Izrael, a u Belgiji osvoji bod za baraž, Meša je "spustio loptu" i istakao da svaki sljedeći meč za BiH prestavlja svojevrno finale.

"Idemo utakmicu po utakmicu, svaki meč će kvalifikacioni za sljedeću. Najprije da pobijedimo Andoru, da se kvalifikujemo za meč sa Izraelom i tako redom... "


Osim tog cilja, Mešin plan je da napravi i svojevrsnu igračku "zadužbinu" za buduće kormilare "zmajeva".

"Moraćemo i da širimo priču, bez obzira na EURO 2016. godine u Francuskoj, moraćemo u hodu i da razmišljamo o budućnosti, da vodimo računa o mladim igračima, koji će nas predstavljati u nekom budućem vremenu. Moj cilj je da dam više od maksimuma da odemo u Francusku, ali i da istovremeno stvorimo neku bazu igrača za budućnost. Dosad u svojoj trenerskoj karijeri sam stvorio 22 reprezentativca i s tom praksom ću nastaviti i u našem nacionalnom timu. Istina, imam ugovor na godinu dana, ali radiću kao da sam pod ugovorom na šest. Hoću da kad odem s klupe ostavim nasljedniku što širi, snažniji, ali i kompaktniji tim".

Baždarević se takođe nije složio s viđenjem da je njegova trenerska filozofija prvenstveno defanzivna kao što je bila u Istru i Grenoblu.

"Uveo sam Istr i Grenobl u prvu francusku ligu za 80 godina njihovog postojanja i to nikad niko uspio niti će uspjeti. Istina je da sam s tim ekipama postizao malo golova, taktiku sam bazirao na odbrani, ali to je bio način da ostvarim cilj. S druge strane dok sam vodio Sošo, igrali smo napadački i postizali mnogo golova. Pokušaću uvijek da igramo što više napadački, a da se što bolje branimo. Tako svaki trener na svijetu radi. Neka dođe recimo Pep Gvardiola i igra sa na primjer Crnom Gorom identično kao s Bajernom ja ću mu odmah čestitati. Volio bih da igramo što čvršće, ali i da budemo efikasni u napadu. Nastojaću da što manje primamo golova, a damo barem jedan više od protivnika. Radikalnih rezova neće biti, ali nastojaću da u igri BiH stavim svoj potpis".

"ORLOVI" I CRNOGORCI - NEMA PREDAJE!

Pored BiH u razgovoru smo se dotakli i selekcija Srbije odnosno Crne Gore, koje takođe ne stoje baš najbolje u svojim kvalifikacionim grupama u trci za Evropskim prvenstvom u Francuskoj. "Orlovi" su pretposljednji u Grupi I sa samo jednim bodom, dok su "đetići" u nešto povoljnijoj poziciji sa pet bodova u G grupi u kojoj je lider Austrija sa duplo više.

"Srbija je u sličnoj situaciji kao i mi, imaće vrlo komplikovan put do Francuske. Ja bih volio da sve ove selekcije, mi, Srbija i Crna Gora odemo na Euro i tamo igramo polufinale ili finale. Znamo da je situacija teška, 'orlovi' imaju novog selektora (Radovan Ćurčić, prim. aut), Crna Gora takođe ima svojih problema. Šveđani i Rusi su izuzetno jaki, ali nije ništa izgubljeno. Srbija ima zaista odličan izbor igrača koji igraju u najboljim evropskih klubovima. Crnogorci međutim imaju nešto oskudniji izbor, ali jedna pobjeda može da vrati želju svima da dodatno zagrizu i onda nam se svima mogu otvoriti vrata plasmana na EP. Ne stvarajte atmosferu da je sve gotovo dok god postoji i promil šanse".

Meša je zasad dobio dva pomoćnika - Stefana Žilija iz Francuske i Dragana Perića, koji je dugo radio u mostarskom Zrinjskom. Iz Fudbalskog saveza Republike Srpske dobiće trećeg, a u konkurenciji su Branimir Tulić, Igor Janković i Nikola Nikić.

"Bez obzira na imena pomoćnika, moj stručni štab će biti takav da se bori zajednički za dobrobit fudbala u BiH i mi ćemo zajedno ginuti da ostvarimo naše ciljeve. Uvjeren sam da ćemo uspjeti povećati ugled našeg fudbala".

Priznao je takođe da bi volio da se steknu uslovi da pored Zenice, selekcija BiH domaće utakmice igra i u drugim gradovima - od Banjaluke, Tuzle do Mostara, ali o tome ne odlučuje selektor već Savez.

"Ja bih bio sretan da se stvore uslovi da reprezentacija igra u Banjaluci, Mostaru, Tuzli i drugim gradovima...Najprije infrastruktura, dakle stadioni od kojih bi poslije profitirali klubovi iz tih gradova. Uradiću sve da promovišem reprezentaciju na cijeloj teritoriji BiH. Bilo bi lijepo da ljude iz Saveza u pozitivnom smislu 'boli glava', kuda će nas odvesti na sljedeći domaći meč. Volio bih da naši stadioni budu novi, moderni hramovi sporta i da budu uvijek pune tribine. Nadam se da ćemo svojim partijama, poštenjem, ponašanjem i zalaganjem zaslužiti respekt kod većine građana BiH bez obzira gdje se nalaze. U ovom trenutku, na žalost uslove jedino ispunjava Zenica".

Meša je u karijeri odigrao pregršt važnih utakmica i doživio brojne uspjehe, ali i razočarenja noseći dres Želje i selekcije Jugoslavije...Izdvojio je tri najgora trenutka: Crveni karton koji mu je pokazao turski sudija Jusuf Namoglu protiv Norveške, a što su na svoj način interpretirali sarajevski "nadrealisti".

Meša
Izvor: YouTube

Taj ga je potez koštao nastupa na Mundijalu u Italiji. Potom je izdvojio neodlazak na EP u Švedskoj 1992. godine zbog rata i sankcija UEFA Jugoslaviji i na kraju polufinale Kupa UEFA 1985. sa Željezničarom.

"Nezasluženo sam kažnjen zbog crvenog kartona pa sam propustio šampionat svijeta u Italiji, potom mi je užasno teško bilo kad smo vraćeni s aerodroma za EP u Švedskoj kad je Danska, koja je bila druga u našoj grupi postala prvak Evrope, ali ipak, najgori trenutak u karijeri mi je revanš sa Videotonom u polufinalu Kupa UEFA. Imali smo finale u rukama i dvoboj sa velikim Real Madridom. Uvjeren sam da smo prošli da bismo pregazili Real i to me i danas najviše boli", zaključio je Baždarević.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC